Επικαιρότητα

Γ.Παπανδρέου: Έλληνας και γεννιέσαι και γίνεσαι

Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την μετανάστευση βρίσκεται στο επίκεντρο της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης, από το απόγευμα της Δευτέρας στη Βουλή, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων. Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι το νομοσχέδιο της κυβέρνησης δίνει τη δυνατότητα να σχεδιάσουμε ένα μέλλον ομαλότητας ασφάλειας και συνοχής και ανακοίνωσε ότι θα δημιουργηθεί τμήμα δίωξης για τους παράνομους μετανάστες στην ΕΛΑΣ και το λιμενικό. Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι στο όνομα της συναίνεσης υποκύπτει στις πιέσεις των κυρίων Σαμαρά και Καρατζαφέρη.

“Μια χώρα που έζησε την προσφυγιά στο πετσί της, είναι απαράδεκτο να διασύρεται διεθνώς, ότι δεν παρέχει πρόσβαση στο δικαίωμα αυτό” ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και σχολίασε ότι “το επίμαχο νομοσχέδιο, τακτοποιεί ένα πρόβλημα που διαιωνίζεται εδώ και 28 χρόνια, χωρίς καμία νομοθετική πρωτοβουλία να το αντιμετωπίζει αποτελεσματικά”.

Ο πρωθυπουργός έκανε επίσης ειδική αναφορά στη φράση του πατέρα του και ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ «η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες», η οποία, όπως επεσήμανε, παραποιείται.

«Η Ελλάδα ανήκει όντως στους Έλληνες», τόνισε και πρόσθεσε: «Ποιοι δικαιούνται όμως να είναι Έλληνες; Έλληνας και γεννιέσαι και γίνεσαι».

Αποσπάσματα από την ομιλία του Γ. Παπανδρέου

“550.000 μετανάστες ζουν σήμερα, νόμιμα στη χώρα μας. Πράγματι, οι περισσότεροι οφείλουν την άδεια παραμονής σε κάποια από τις πολλές νομιμοποιήσεις που έγιναν στην πορεία. Είναι όμως άδεια που το κράτος αποφάσισε να τους δώσει. Οι άνθρωποι αυτοί υπάρχουν, ζουν και μοχθούν ανάμεσά μας. Έχουν πρόσωπα, ελπίδες, όνειρα και φόβους. Η οικονομική κρίση τους αγγίζει το ίδιο και ανησυχούν το ίδιο με μας. Εργάζονται, εκπληρώνουν τα ασφαλιστικά τους βάρη, αποκτούν ιδιοκτησία, στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο, έχουν ριζώσει στην Ελλάδα που έγινε για τα παιδιά τους, η μόνη πατρίδα. Δεν μπορούμε να τους κάνουμε να μην είναι συμμέτοχοι στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Η άρνηση να τους εντάξουμε με κανόνες, δημιουργεί ανομία και διαφθορά. Οδηγεί πρώτα στην γκετοποίησή τους στη δική μας συνείδηση, μετά στην δική τους και μετά στο χάρτη της πόλης: Δίνει το σήμα πως ποτέ δεν θα είναι ευπρόσδεκτοι εδώ. Αν η γκετοποίηση αποτελεί το προοίμιο αντικοινωνικών συμπεριφορών και διόγκωσης των προβλημάτων και αν πραγματικά αγαπάμε την πατρίδα μας, θα πρέπει να προσπαθήσουμε να κάνουμε τους ανθρώπους αυτούς, να ταυτιστούν με τα όνειρα της πατρίδας μας. Προς τι τα φαντάσματα περί αλλοίωσης του έθνους; Τι σημαίνει να είσαι Έλληνας; Δημοκρατία, ισότητα, ανθρωπισμός. Τόσο λίγο πιστεύουμε στη δύναμη της Ελλάδας, στη δύναμη του Ελληνισμού ανά τους αιώνες; Μεγαλύτερη αλλοίωση βλέπει ο πολιτισμός μας από τις 4-5 ώρες που βλέπουν τηλεόραση εμείς και τα παιδιά μας”.

Η ΝΔ καταψηφίζει

Στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, τόνισε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει το σχετικό νομοσχέδιο και επανέλαβε τη δέσμευσή του ότι όταν η ΝΔ γίνει κυβέρνηση, θα το καταργήσει. Επίσης κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι “επιχειρεί να ψηφοθηρήσει σε βάρος των μεταναστών και πολώνει την ελληνική κοινωνία σε δύσκολη περίοδο”. Παράλληλα ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι “η χαλάρωση της πολιτικής για την πολιτογράφηση και η μαζική χορήγηση ιθαγένειας σε μισό εκατομμύριο μετανάστες μαζί με τα παιδιά τους εγκυμονεί κινδύνους κοινωνικών εκρήξεων και πυροδοτεί ξενοφοβία αντί να την εκτονώσει. Η αυτόματη ιθαγένεια γίνεται μαγνήτης για τη μαζική είσοδο, νομιμοποίηση και πολιτογράφηση χιλιάδων παράνομων μεταναστών” και επικαλέστηκε το γερμανικό νόμο ο οποίος έθεσε αυστηρές δικλίδες που λειτούργησαν προς το συμφέρον των μεταναστών.

Επίθεση Τσίπρα σε ημερίδα στη Βουλή

Για “σημαντική υποχώρηση της κυβέρνησης στο νομοσχέδιο για την ιθαγένεια και τα πολιτικά δικαιώματα, υποχώρηση που συνιστά αντάλλαγμα απέναντι στους κυρίους Σαμαρά και Καρατζαφέρη, προκειμένου να στηριχθεί η κυβέρνηση στη νεοφιλελεύθερη οικονομική της πολιτική”, έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας, σε ημερίδα που διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, με αφορμή την κατάθεση του νομοσχεδίου για την απόδοση ιθαγένειας σε αλλοδαπούς.

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για την καλλιέργεια ενός φοβικού μετώπου, στο οποίο πρωτοστατεί  το ΛΑΟΣ, σύρεται ο κ. Σαμαράς και συνηγορούν τμήματα του κυβερνώντος κόμματος και κομμάτια της Εκκλησίας ενός μετώπου που όπως είπε είναι επικίνδυνο να πάρει διαστάσεις, και αντέτεινε την δημιουργία ενός προοδευτικού  μετώπου και ενός ευρύτερου κοινωνικού συνασπισμού που θα οδηγήσει σε μια ουσιαστική προοδευτική στροφή τόσο στο θέμα της μεταναστευτικής πολιτικής.

Τέλος διευκρίνισε ότι το μέτωπο αυτό, πρέπει να προχωρήσει μπροστά ώστε η ελληνική κοινωνία να δεχθεί τη συμμετοχή των μεταναστών στα πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα, “να ισχύσει παράλληλα με το δίκαιο του αίματος και το δίκαιο του εδάφους”.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης, μίλησε για αυτοτελές  δικαίωμα των παιδιών στην ιθαγένεια που δεν εξαρτάται από το νομικό στάτους των γονιώνκαι αναφερόμενος στο θέμα του δημοψηφίσματος που επιδιώκει ο ΛΑΟΣ για το νομοσχέδιο, υπογράμμισε  ότι “το δικαίωμα στην ιθαγένεια είναι ένα νομικό δικαίωμα και δεν υπόκειται σε δημοψηφική αξιολόγηση.

Επίσης, μίλησε ο Δημήτρης Χριστόπουλος, καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, ο οποίος αναφέρθηκε σε μια μεγάλη, όπως είπε, “ιδεολογική μάχη που διεξάγεται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και όπου πρέπει να χτυπηθούν οι λογικές του εθνοφυλετισμού, του ρατσισμού και της ισλαμοφοβίας”.

Πάντως, διευκρίνισε, ότι αν και το νέο κείμενο του νομοσχεδίου είναι συντηρητικότερο από το προηγούμενο που κατέθεσε η κυβέρνηση για διαβούλευση, οι βασικοί πυλώνες παραμένουν και δημιουργούν κανόνες δικαίου που οδηγούν σε κατάρρευση το οχυρό της αυθαιρεσίας που ίσχυε μέχρι τώρα.

Το νομοσχέδιο για τους μετανάστες βρέθηκε και στο επίκεντρο της συνάντησης του κ. Τσίπρα με τον υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Ραγκούση.

Στη Βουλή θα προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε τις αξίες μας και θα συγκρουστούμε με το συντηρητικό μέτωπο του ΛΑΟΣ και ενός μέρους της εκκλησίας δήλωσε μετά τη συνάντηση ο κ. Τσίπρας.

Πηγή: ΕΡΤ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *