Επικαιρότητα

Διαδηλώσεις και δηλώσεις για την Μακεδονία

Νέο μήνυμα προς τα Σκόπια έστειλε ο Πρωθυπουργός. Ο κ. Καραμανλής μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κύπρου, Δημήτρη Χριστόφια, αναφερόμενος στις διεργασίες για την ονομασία της ΠΓΔΜ, τόνισε ότι δεν αισθάνεται ότι δέχεται πίεση από κανέναν, και επέρριψε ευθύνες στη γειτονική χώρα για αδιάλλακτη στάση. Χρειάζεται η συναίνεση όλων των μελών για να υπάρξει διεύρυνση του ΝΑΤΟ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ. Να εντείνει τις προσπάθειές της για την επίτευξη συμφωνίας στο θέμα της ονομασίας, κάλεσε την ηγεσία της FYROM, ο αρμόδιος για την διεύρυνση της Ε.Ε. Όλι Ρεν. Στα Σκόπια ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς συναντήθηκε με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ. Ο κ. Νίμιτς δεν αναφέρθηκε στην ουσία των συνομιλιών. Ακολούθως θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη όπου θα έχει συνάντηση με τον Έλληνα διαπραγματευτή Αδαμάντιο Βασιλάκη. Εν τω μεταξύ, δυο συλλαλητήρια διοργανώθηκαν το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη για το Σκοπιανό.

Ξεκάθαρη θέση

Την ώρα που ο ειδικός διαμεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς βρίσκεται στα Σκόπια για νέο γύρο συνομιλιών για την ονομασία της γείτονας χώρας, ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, έστελνε νέο μήνυμα προς την ηγεσία της ΠΓΔΜ.

“Έχουμε μια πολύ ξεκάθαρη πολιτική σε ό,τι αφορά τα Σκόπια και την έχουμε κάνει με απόλυτη ειλικρίνεια και σαφήνεια γνωστή σε συμμάχους και σε εταίρους και βέβαια και στην ίδια την κυβέρνηση της FYROM. Θέλουμε να πάμε σε έναν συμβιβασμό, θέλουμε να βρεθεί λύση. Εάν όμως δεν βρεθεί λύση, με ευθύνη προφανώς της πλευράς εκείνης που μέχρι στιγμής δεν δείχνει να ανταποκρίνεται ώστε να καλύψει το δικό της τμήμα της απόστασης με μια τέτοια αμοιβαία συμφωνημένη λύση, τότε βεβαίως δεν μπορεί να συναινέσει η Ελλάδα ούτε στην πρόσκληση στο ΝΑΤΟ”, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Στο ζήτημα των διαπραγματεύσεων αναφέρθηκε και ο πρέσβης των ΗΠΑ Ντάνιελ Σπέκχαρντ, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Πολιτισμού.

Ερωτηθείς για το αν θα επηρεάσει τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις ενδεχόμενο βέτο της χώρας μας για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, δήλωσε :

“Δεν συζητήσαμε για αυτό εδώ. Ελπίζουμε, όμως, ότι θα υπάρξει συμφωνία. Από τις συζητήσεις μου με τους Έλληνες ομολόγους μου νομίζω ότι επιθυμούν πολύ να υπάρξει επιτυχημένο αποτέλεσμα στις συνομιλίες και ακούμε το ίδιο από τους ηγέτες στα Σκόπια. Νομίζω λοιπόν ότι υπάρχει χρόνος για να διευθετηθεί το θέμα”.

Από την πλευρά του ο κ. Λιάπης τόνισε: “Στην αδιαλλαξία των Σκοπίων, η Ελλάδα παραθέτει ρεαλισμό, αποφασιστικότητα και πρωτόγνωρη εθνική ομοψυχία. Όταν είμαστε μονιασμένοι δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα”.

Το ΚΚΕ αναφερόμενο στις δηλώσεις του Πρωθυπουργού τόνισε: “Η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ, συμμετέχει ενεργητικά στην εξέλιξη των επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στα Βαλκάνια, με οδηγό το συμφέρον του ελληνικού κεφαλαίου στην περιοχή. Πίσω από τις διαπραγματεύσεις για το όνομα της FYROM και με αφορμή αυτό διεξάγεται και ένα άλλο παζάρι που εγκλωβίζει παραπέρα τη χώρα στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς”.

Διπλωματικές διεργασίες

Την ίδια ώρα σε πλήρη εξέλιξη είναι οι διπλωματικές διεργασίες σε Αθηνα και Σκόπια.

Το μεσημέρι ο Μάθιου Νιμιτς συναντήθηκε με την ηγεσία της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και στη συνέχεια θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη όπου θα έχει συνάντηση με τον Ελληνα διαπραγματευτή Αδαμάντιο Βασιλάκη.

Μηνύματα προς τα Σκόπια να εγκαταλείψουν την αδιαλλαξία έστειλαν εμμέσως το ΝΑΤΟ και οι Βρυξέλλες, μία ημέρα μάλιστα πριν την άτυπη σύνοδο των ΥΠΕΞ της Ευρωατλαντικής Συμμαχίας.

Παρουσιάζοντας την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα Δυτικά Βαλκάνια, ο Κοινοτικός Επίτροπος για την διεύρυνση της Ε.Ε. Ολι Ρέν κάλεσε την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να εντείνει τις προσπάθειές της για την επίτευξη συμφωνίας στο θέμα της ονομασίας.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι υποστηρίζει με θέρμη την ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ και τόνισε ότι αν το θέμα της ονομασίας δεν επιλυθεί θα έχει αρνητικές συνέπειες για την ενταξιακή πορεία της χώρας.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΝΑΤΟ, Τζέϊμς Απατουράϊ, μιλώντας χθες στο κανάλι “5” των Σκοπίων σημείωσε με έμφαση ότι “μόνο τα 26 μέλη του ΝΑΤΟ μπορούν να λάβουν την απόφαση για το αν θα πουν ναι ή όχι στη διεύρυνση”.

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, πάντως επιμένει στην αδιαλλαξία και μετά τη συνάντησή του με τον Βούλγαρο ομόλογό του δηλώνει ότι “Εάν η Ελλάδα εμποδίσει την ένταξή μας στις ευρωατλαντικές δομές, τότε αυτό θα σήμαινε κατάφωρη παραβίαση της ενδιάμεσης συμφωνίας από την πλευρά της Ελλάδας”.

Εν τω μεταξύ άκομψες χαρακτήρισε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών των Σκοπίων, ο οποίος απέδωσε στον Πρωθυπουργό αγωνία για τη σταθερότητα της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν. Δ και όχι της περιοχής των Βαλκανίων.

“Η Ελλάδα έχει αποδείξει με πράξεις ποιος ενδιαφέρεται και συμβάλλει στην εξασφάλιση της σταθερότητας στην περιοχή” είπε ο κ. Αντώναρος.

Συλλαλητήρια στη Θεσσαλονίκη

Εν τω μεταξύ, δυο συλλαλητήρια διοργανώθηκαν το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη για το Σκοπιανό. Στις 6.30 το απόγευμα, στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο από την Επιτροπή Μακεδονικού Αγώνα και ομιλητή τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο. Μισή ώρα αργότερα στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου θα πραγματοποιηθεί το συλλαλητήριο του ΛΑ.Ο.Σ.

“Πρέπει να προτάξουμε τη λογική και το εθνικό συμφέρον και να καθυποτάξουμε το λαϊκισμό και την κομματική εκμετάλλευση ενός εθνικού θέματος”, δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κ. Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, μετά την συνάντηση που είχε με την υπουργό Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη.

“Βεβαίως δε θα πάω στις δύο συγκεντρώσεις που διεξάγονται στη Θεσσαλονίκη”, υπογράμμισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, “διότι πέραν όλων των άλλων δεν στηρίζονται από τα τέσσερα μεγάλα κόμματα της πατρίδας μας”.

Ανακοίνωση του ΟΗΕ για τις επαφές Νίμιτς

Σύμφωνα με ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών και δήλωση της εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του διεθνούς Οργασμού, Μισέλ Μοντάς, ο προσωπικός απεσταλμένος του Γ.Γ του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, συναντήθηκε σήμερα στην ΠΓΔΜ με τον πρόεδρο, τον πρωθυπουργό, τον Υπουργό Εξωτερικών και το διαπραγματευτή για το “ζήτημα του ονόματος”. Όπως σημειώνεται, “ο κ. Νίμιτς έλαβε λεπτομερή ενημέρωση (από τους αξιωματούχους της ΠΓΔΜ) στην τελευταία πρότασή του σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας, διερευνώντας τις δυνατότητες για μια λύση”. Ο κ. Νίμιτς, σύμφωνα με την ανακοίνωση και την σχετική αναφορά της εκπροσώπου του Γ.Γ., δήλωσε ότι υπάρχει “ισχυρή επιθυμία” μεταξύ της ηγεσίας των Σκοπίων να επιλυθεί το θέμα και σύμφωνα με την άποψή τους να είναι μια “αποδεκτή και δίκαιη λύση”. Τέλος, σημειώνεται ότι ο κ. Νίμιτς προγραμματίζει να συναντηθεί απόψε με τον αντιπρόσωπο της Ελλάδας στις συνομιλίες, πρέσβη Αδαμάντιο Βασιλάκη, στη Θεσσαλονίκη.

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *