Επικαιρότητα

Κατατέθηκε το Εθνικό Χωροταξικό σχέδιο

Κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή το σχέδιο νόμου για το νέο Εθνικό Χωροταξικό Σχεδιασμό. Το σχέδιο προβλέπει αλλαγές στις χρήσεις γης, περιορισμούς στην εκτός σχεδίου δόμηση χωρίς πάντως να θίγεται η αρτιότητα των τεσσάρων στρεμμάτων και αναδιάρθρωση του διοικητικού χάρτη τής χώρας με μείωση του αριθμού των περιφερειών, νομαρχιών και δήμων. Για μεταρρύθμιση με ιδιαίτερη βαρύτητα που βάζει οριστικό τέλος σε μια τεράστια εκκρεμότητα καθώς η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα στην ΕΕ που δεν είχε ολοκληρωμένο και πλήρες χωροταξικό σχέδιο, κάνει λόγο η κυβέρνηση. Το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο και τα ειδικά χωροταξικά που θα ακολουθούσουν αποτελούν τη σημαντικότερη ομπρέλα για την προστασία του περιβάλλοντος, τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς.

“Ομπρέλα για το περιβάλλον”

Σκοπός του Εθνικού Χωροταξικού Πλαισίου είναι ο προσδιορισμός στρατηγικών κατευθύνσεων για την ολοκληρωμένη χωρική ανάπτυξη και αειφόρο οργάνωση του εθνικού χώρου για τα επόμενα 15 χρόνια.

“Η ολοκλήρωση του εθνικού χωροταξικού σχεδιασμού συνιστά μία από τις σημαντικότερες διαρθρωτικές αλλαγές που έγιναν στη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες. Είναι μία μεγάλη μεταρρύθμιση που θα συμβάλλει καθοριστικά στην ολοκληρωμένη και αειφόρο ανάπτυξη της Ελληνικής Επικράτειας”. τόνισε ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς

Το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο αποτελεί μέρος ενός συνολικού εθνικού προγράμματος για το Χωροταξικό Σχεδιασμό, που περιλαμβάνει και έναν αριθμό Ειδικών Χωροταξικών Σχεδίων, που είναι απαραίτητα για το περιβάλλον και την ανάπτυξη του τόπου.

Ήδη έχουν καταρτιστεί τα Ειδικά Χωροταξικά για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τον Τουρισμό, τη Βιομηχανία, τον Παράκτιο και τον Ορεινό Χώρο.

“Το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο και τα Ειδικά Χωροταξικά αποτελούν τη σημαντικότερη «ομπρέλα» για την προστασία του περιβάλλοντος, και πλέον, καθένας θα ξέρει τι μπορεί να κάνει και πού και όλες οι δραστηριότητες θα υπακούουν σε κανόνες εκ των προτέρων γνωστούς.”, ανέφερε ο Υπουργός.

“Όλοι οι έλληνες θα γνωρίζουν από εδώ και εμπρός με απόλυτη σαφήνεια τι μπορούν να κάνουν και που. Εξασφαλίζεται σωστή οργάνωση στην ανάπτυξη της χώρας σε βάθος χρόνου, καθώς κι η προστασία του περιβάλλοντος,” τόνισε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος.


Επτά ενότητες

Το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο, απαρτίζεται από 14 άρθρα που αναφέρονται σε επτά ενότητες.

Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στη θέση της χώρας στο ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον και αναλύει τους κύριους πόλους και άξονες ανάπτυξης του εθνικού χώρου.

Η δεύτερη ενότητα περιλαμβάνει τις προτάσεις για την αναμόρφωση των δικτύων υποδομών και των υπηρεσιών μεταφορών.

Η τρίτη ενότητα αφορά τη χωρική διάθρωση των παραγωγικών τομέων, αναλύοντας τους στόχους και τις κατευθύνσεις ανά τομέα (αγροτικός τομέας, βιομηχανία τουρισμός).

Η τέταρτη ενότητα αναλύει όσα προβλέπονται για τη χωρική διάρθρωση του αστικού δικτύου, του ορεινού, του παράκτιου, του νησιωτικού, του αγροτικού χώρου και των παραμεθόριων περιοχών.

Η πέμπτη ενότητα περιλαμβάνει τις κατευθύνσεις για την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου.

Η έκτη ενότητα αφορά τις προτάσεις για τη γεωγραφική και διοικητική ανασυγκρότηση της χώρας.

Τέλος, η έβδομη ενότητα περιλαμβάνει τις προϋποθέσεις και τους μηχανισμούς υλοποίησης του Γενικού Χωροταξικού Πλαισίου, καθώς και όσα προβλέπονται για την παρακολούθηση και αξιολόγηση των χωρικών εξελίξεων.

Με το νέο χωροταξικό σχέδιο η αρτιότητα των 4 στρεμμάτων για τη δόμηση στα εκτός σχεδίου πόλεως οικόπεδα παραμένει , προβλέπονται όμως περιορισμοί στις περαστικές ,παράκτιες και νησιωτικές περιοχές.

Το Εθνικό Χωροταξικό προβλέπει επίσης δασολόγιο σε 4 χρόνια , δίκτυα αποχέτευσης και βιολογικούς καθαρισμούς σε όλους τους οικισμούς άνω των 2000 κατοίκων σε πέντε χρόνια, κλείσιμο και αποκατάσταση των παράνομων χωματερών σε ένα χρόνο και αύξηση των προστατευόμενων περιοχών από 27 σε 80 .

Παρέχεται επίσης η δυνατότητα επιβολής διοδίων στα κέντρα των μεγάλων πόλεων για τη μείωση της επιβάρυνσης τους από τα ΙΧ.

Το νομοσχέδιο αρχικά θα συζητηθεί στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή της Βουλής, όπου θα κληθούν και φορείς για να πουν τις απόψεις τους.

Θα μεσολαβήσει ένα διάστημα περίπου 15 ημερών, ώστε αυτά που θα έχουν συζητηθεί και οι θέσεις που θα έχουν εκτεθεί στη Διαρκή Επιτροπή να εξεταστούν εκ νέου, και στη συνέχεια το τελικό κείμενο να πάει για ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής.

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *