Επικαιρότητα

Καμπανάκι κινδύνου από τη ΔΕΗ για το ερχόμενο καλοκαίρι

Καμπανάκι κινδύνου χτυπούν οι αρμόδιοι της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για την επάρκεια ρεύματος το ερχόμενο καλοκαίρι. Όπως επισημαίνουν, λείπουν περίπου 800 μεγαβάτ από το σύστημα κατά τις ώρες αιχμής και καλούν τον κόσμο να κάνει οικονομία στο ρεύμα, ώστε να μην υπάρξουν διακοπές και να αποφευχθεί ενδεχόμενο μπλάκ-άουτ.


Αύξηση 6,5% στην κατανάλωση

Φέτος η ζήτηση ρεύματος αναμένεται να είναι αυξημένη κατά 6,5%.Η χαμηλή στάθμη νερού στους ταμιευτήρες της ΔΕΗ δημιουργεί ανησυχία για την απόδοση των υδροηλεκτρικών.

Το θερμό καλοκαίρι του 2007, η ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος έφθασε στο ρεκόρ των 10.600 MW . Φέτος όπως εκτιμά ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας μπορεί να φτάσει και τα 11.183 MW.

Η αύξηση της κατανάλωσης εξαρτάται από τις θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν το καλοκαίρι.

Όλοι απεύχονται παρατεταμένους καύσωνες σαν αυτούς που επικράτησαν το 2007 καθώς οδηγούν σε κατακόρυφη αύξηση της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος λόγο της υπερβολικής χρήσης των κλιματιστικών συσκευών.

Πέρυσι το σύστημα ηλεκτροδότησης έφτασε στα όρια του, χωρίς ωστόσο να δημιουργηθούν ιδιαίτερα προβλήματα.

Το έλλειμμα του ελληνικού συστήματος υπολογίζεται για φέτος το καλοκαίρι σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Μιχάλη Καραμανή στα 800 μεγαβάτ.

Τα μέτρα που θα εφαρμοστούν για την κάλυψη των αναγκών και την αποφυγή του μπλακ – άουτ, περιλαμβάνουν εξάντληση της δυνατότητας εισαγωγών, οικονομικά κίνητρα για εξοικονόμηση ενέργειας που θα συνοδευτούν από ενημερωτική καμπάνια της ΡΑΕ και περικοπές στην ηλεκτροδότηση των μεγάλων καταναλωτών, με αντάλλαγμα μειώσεις στα τιμολόγια.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του κ.Καραμανή και του διευθύνοντος συμβούλου του Διαχειριστή του Συστήματος Γ.Θεοδωρακόπουλου:

Γίνονται διαπραγματεύσεις με την Αλβανία προκειμένου να είναι διαθέσιμες το καλοκαίρι εισαγωγές της τάξης των 100 ΜW τις ώρες αιχμής. Παράλληλα, από το Μάιο θα λειτουργήσει η διασύνδεση Ελλάδας – Τουρκίας, από την οποία αναμένονται άλλα 250 ΜW (πέρυσι οι εισαγωγές από την Τουρκία έγιναν στο τέλος του καλοκαιριού, από προσωρινή διασύνδεση των δικτύων των δύο χωρών).

Επιπλέον το σύστημα παραγωγής θα ενισχυθεί εφέτος με τη λειτουργία της μονάδας της Αλουμίνιον της Ελλάδος, ισχύος 334 MW, για την οποία, σύμφωνα με τον κ.Καραμανή, θα υπογραφεί σύντομα Υπουργική Απόφαση για ένταξή της στο σύστημα.

Παράλληλα και εφέτος θα εφαρμοστούν τα κίνητρα μείωσης της κατανάλωσης προς τους οικιακούς καταναλωτές. Με τη διαδικασία αυτή, η ΔΕΗ επέστρεψε πέρυσι στους καταναλωτές 19,4 εκατ. ευρώ.

Με αντάλλαγμα μειώσεις στα τιμολόγια, γίνονται και οι περικοπές στην ηλεκτροδότηση των μεγάλων καταναλωτών, ενώ τις ώρες αιχμής περιορίζεται η τροφοδοσία στα ορυχεία της ΔΕΗ και τα αρδευτικά συστήματα.

Τέλος η ΡΑΕ θα ξεκινήσει άμεσα ενημερωτική εκστρατεία για εξοικονόμηση ενέργειας, επέκταση της χρήσης φυσικού αερίου και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *