Επικαιρότητα

8ο Συνέδριο ΠΑΣΟΚ με παρουσία Τσίπρα

Καθοριστική στιγμή για το ΠΑΣΟΚ και τη χώρα θα είναι το 8ο Συνέδριο του Κινήματος το οποίο αρχίζει αύριο Π έμπτη στο κλειστό γυμναστήριο του Ταε κβο ντο. Στο συνέδριο θα πάρουν μέρος περίπου 7.100 σύνεδροι από τους οποίους οι 2.270 μετέχουν ως θεσμικοί εκπρόσωποι και 4.806 εκλεγμένοι σύνεδροι, όπως προβλέπεται από το καταστατικό, σύμφωνα με το οποίο σε κάθε ένα θεσμικό εκπρόσωπο αντιστοιχούν δύο εκλεγμένοι σύνεδροι. Ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης, σε συνέντευξη Τύπου, παρουσίασε τα χαρακτηριστικά του συνεδρίου. Όπως ανέφερε ο κ. Αθανασάκης, το συνέδριο, θα είναι σταθμός στην πορεία του Κινήματος, ώστε να δημιουργηθεί μια νέα ενότητα και μια νέα πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία για να οδηγηθεί η χώρα σε μια νέα πορεία και δίνοντας το στίγμα των προθέσεων της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι όλοι μαζί μπορούμε να οδηγήσουμε τη χώρα στη νέα πορεία και με νέα αυτοπεποίθηση να δημιουργήσουμε την Ελλάδα που μας αξίζει.

Μια επίπονη και δύσκολη προσπάθεια ολοκληρώνεται, τόνισε ο επικεφαλής της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου Χρήστος Πολυζωγόπουλος, ενώ αναφέρθηκε και στις πολλές δυσκολίες που έπρεπε να αντιμετωπιστούν στην πορεία προς το συνέδριο, λόγω και των εσωκομματικών τριβών που προηγήθηκαν. Ο κ. Πολυζωγόπουλος υπογράμμισε ότι αυτές τις δυσκολίες το ΠΑΣΟΚ θα τις έχει υπερβεί αμέσως μετά το συνέδριο και θα διαμορφώσει μια νέα δυναμική. Όπως ανέφερε ο κ. Πολυζωγόπουλος έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες για να συγκροτηθεί το Κίνημα από τη βάση μέχρι την κορυφή με ισχυρό κεντρικό ιστό και ισχυρή περιφέρεια. Υπάρχουν, πρόσθεσε, οι όροι για μια νέα πολιτική συμφωνία και όλες οι δυνάμεις του Κινήματος με συντονισμό και εξωστρέφεια θα ανταποκριθούν σε αυτά που επιτάσσει η προϊστορία και η προοπτική του Κινήματος. Μίλησε, επίσης, για μια νέα πολιτική συμφωνία η οποία θα υποστηριχθεί από όλους, χωρίς προσπάθειες απαξίωσης του Κινήματος και με πλήρη στήριξη του προέδρου.

Για συνέδριο υψηλών προσδοκιών μίλησε η κ. Λούκα Κατσέλη, αρμόδια για τον διάλογο που θα αναπτυχθεί σε πέντε ενότητες, παράλληλα με τη λειτουργία της Ολομέλειας του Συνεδρίου. Η κ. Κατσέλη μίλησε για επαναπροσδιορισμό της ταυτότητας του Κινήματος στο Συνέδριο, το οποίο, όπως τόνισε, ξεφεύγει από τα όρια μιας στενής κομματικής διαδικασίας. Επίσης ανέφερε ότι στο συνέδριο θα φανούν και οι μεγάλες διαφορές μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ αλλά και με τα άλλα κόμματα, ενώ παράλληλα θα δοθεί βήμα για την έκφραση των κοινωνικών κινημάτων.

Το συνέδριο θα αρχίσει αύριο το απόγευμα με μικρή εισαγωγική παρέμβαση του κ. Ν. Αθανασάκη, ενώ θα ακολουθήσει εκλογή προεδρείου και ομιλία του Προέδρου του Κινήματος Γιώργου Παπανδρέου. Μετά την ομιλία του κ. Παπανδρέου θα μιλήσει ο συντονιστής της ΚΟΕΣ Χρήστος Πολυζωγόπουλος και θα απευθύνει χαιρετισμό ο γενικός γραμματέας της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Λουίς Αγιάλα. Θα ακολουθήσουν οι χαιρετισμοί των εκπροσώπων των κομμάτων.

Οι προσκεκλημένοι του συνεδρίου

Από τη ΝΔ θα παραστεί ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής Λευτέρης Ζαγορίτης, από το ΚΚΕ το μέλος του Πολιτικού Γραφείου Κώστας Παρασκευάς και από το Συνασπισμό ο πρόεδρός του Αλέξης Τσίπρας. Όπως ανέφερε ο κ. Αθανασάκης, πρόσκληση απεστάλη και στον Αλέκο Αλαβάνο ως πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος απάντησε -ευχαριστώντας για την πρόσκληση – ότι και τους δύο πολιτικούς σχηματισμούς θα εκπροσωπήσει ο Αλέξης Τσίπρας.

Στο συνέδριο δεν έχει προσκληθεί και δεν θα παραστεί εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ.

Όπως αναφέρθηκε, στις εργασίες του συνεδρίου έχουν κληθεί να παραστούν και να χαιρετήσουν εκπρόσωποι της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Σοσιαλιστικής Διεθνούς των γυναικών και αντιπροσωπείες των κυπριακών κομμάτων. Αυτή τη φορά δεν έχουν προσκληθεί ξένες αντιπροσωπείες, ωστόσο, όπως ανέφερε ο κ. Αθανασάκης, έχουν εκδηλώσει πρόθεση να στείλουν αντιπροσωπείες πολλά συγγενή κόμματα. Έχουν επίσης προσκληθεί οι πρέσβεις όλων των χωρών που διαθέτουν διπλωματική αντιπροσωπεία στην Ελλάδα, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά θα παραστεί σε συνέδριο του ΠΑΣΟΚ αμερικανός πρέσβης, όπως ανέφερε ο κ. Αθανασάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Παράλληλα με τη συνεδρίαση της Ολομέλειας του συνεδρίου θα διεξάγεται διάλογος σε πέντε ενότητες, οι οποίες θα αναπτυχθούν σε 25 στρογγυλά τραπέζια. Οι ενότητες είναι δημοκρατία – πολιτικό σύστημα, πράσινη ανάπτυξη, αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος, παιδεία, δυνατή Ελλάδα.

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *