Επικαιρότητα

Ομοφωνία στη Βουλή ΜΟΝΟ για τη σύσταση εξεταστικής

Ομόφωνα υπέρ της πρότασης της κυβέρνησης για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου αποφάσισε η Ολομέλεια της Βουλής, χωρίς να διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία. Ο πρόεδρος της Βουλής Δ. Σιούφας διαπιστώνοντας τη σύμφωνη γνώμη όλων των πτερύγων της Βουλής υπέρ της πρότασης του προέδρου της ΚΟ της ΝΔ και πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή και 80 βουλευτών του κόμματός του, πρότεινε ο χρόνος που θα διατίθετο για τη διεξαγωγή της ονομαστικής ψηφοφορίας, να διατεθεί προκειμένου να ομιλήσουν περισσότεροι εγγεγραμμένοι βουλευτές. Η πρότασή του έγινε αποδεκτή από την Ολομέλεια και έτσι ομόφωνα αποφασίστηκε η σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής.

Όπως ανακοίνωσε μετά την ολοκλήρωση των εργασιών ο πρόεδρος της Βουλής, η Επιτροπή θα αποτελείται από 23 μέλη (αναλογικά, από την δύναμη των κομμάτων της Βουλής) και η πρώτη της συνεδρίαση θα διεξαχθεί την Πέμπτη 30 Οκτωβρίου. Οι εργασίες της Επιτροπής θα πρέπει, σύμφωνα με πρόταση του κ. Σιούφα, να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου 2008, οπότε και θα υποβληθεί στην Ολομέλεια το πόρισμά της.

“Μετωπική” στη Βουλή για το Βατοπαίδι

Σε υψηλούς τόνους η αντιπαράθεση στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του αιτήματος για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση του Βατοπαιδίου, μετά από αίτημα που κατέθεσαν 80 βουλευτές της ΝΔ και επικεφαλής τον Κώστα Καραμανλή. ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ ζήτησαν ολιγοήμερη αναβολή της συζήτησης για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, που είναι προγραμματισμένη για την Παρασκευή, προκειμένου, να δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους βουλευτές, να μελετήσουν τη δικογραφία, που διαβιβάστηκε σήμερα στη Βουλή. Το ΠΑΣΟΚ δεν ζητά αναβολή σημείωσε ο εκπρόσωπος του Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος πρόσθεσε ότι αν τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης επιμείνουν το κόμμα του θα το εξετάσει καλόπιστα. Για θέατρο παραλόγου έκανε λόγο ο υπουργός Δικαιοσύνης Σωτήρης Χατζηγάκης, απευθυνόμενος στο ΠΑΣΟΚ και απαντώντας στον κ. Βενιζέλο, ο οποίος εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Σανιδά για τη διαπίστωση που συνόδευε το φάκελο της δικογραφίας ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για ποινική ευθύνη Υπουργών. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης μίλησε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας Θόδωρος Ρουσόπουλος.
Υπέρ της πρότασης για Εξεταστική – Υψηλοί τόνοι

“Το ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσει και την Εξεταστική Επιτροπή που προτείνει η ΝΔ για την υπόθεση Βατοπαιδίου, γιατί δεν φοβόμαστε τίποτα, γιατί θέλουμε πλήρη διαλεύκανση και γιατί δεν θα δώσουμε άλλοθι σε κανένα”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Ταυτόχρονα κάλεσε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τους βουλευτές της ΝΔ να στηρίξουν την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για Προανακριτική Επιτροπή “αν θέλουμε να μην υπάρξει ατιμωρησία”.

Το ΠΑΣΟΚ δια του εισηγητή του Ντ. Ρόβλια ανακοίνωσε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα ψηφίσει και υπέρ της Προανακριτικής, γιατί επιθυμεί να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση και για την προ του 2004 περίοδο. “Επιδιώκουμε τον έλεγχο, που θα αποστομώσει τους θιασώτες του συμψηφισμού για να καταρριφθεί ο ιδιοτελής μύθος που καλλιεργείται. Δεν παρέχουμε άλλοθι σε κανέναν”, ανέφερε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ.

Καμία ελπίδα ότι θα “βρεθεί άκρη” δεν αφήνει – σύμφωνα με το ΚΚΕ – ο τρόπος με τον οποίο διερευνάται από την Βουλή η υπόθεση Βατοπαιδίου, ανέφερε ο εισηγητής του κόμματος, Αντ. Σκυλλάκος, επιρρίπτοντας ευθύνες τόσο για την ουσία της υπόθεσης, όσο και για τον ελεγκτικό χειρισμό, στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Σκυλλάκος ανέφερε ότι το συμπέρασμα από τον χειρισμό του “σκανδάλου” είναι “συγκάλυψη και συμψηφισμός”. Σύμφωνα με τον ειδικό αγορητή του ΚΚΕ, “στο όνομα της μη παραγραφής το ΠΑΣΟΚ μας οδηγεί σε παραγραφή” καθώς – όπως είπε – μόλις καταψηφιστεί η πρόταση από την κυβερνώσα παράταξη, είναι σχεδόν αδύνατο να βρεθούν καινούργια στοιχεία και νέα πρόσωπα εμπλεκόμενα, οπότε δεν υπάρχει κατόπιν η δυνατότητα σύστασης Προανακριτικής. Είπε ο κ. Σκυλλάκος και πρόσθεσε πως: “Το μόνο που αφορά και τα δύο κόμματα είναι η εξουσία και το ποιος θα φθαρεί”.

Ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ θα ψηφίσει όλες τις προτάσεις “για να μην συνδεθεί το όνομά του με οποιοδήποτε ενδεχόμενο παραγραφής” και ζήτησε με την “ευκαιρία της υπόθεσης Βατοπαιδίου” που είναι η “κορυφή του παγόβουνου” να ελεγχθούν όλες οι υποθέσεις της περιουσίας της Εκκλησίας και των Μοναστηριών και να αναγνωριστεί η περιουσία του Δημοσίου ακόμη και με διαδικασία που θα απαιτεί αναθεώρηση του Συντάγματος.
“Για μας είναι σωστό αυτό που λέει η ΝΔ: Όταν παρέλαβε την εξουσία, η λίμνη Βιστωνίδα είχε παραδοθεί, με πρωτόκολλο παράδοσης το 2003. Αυτό όμως είναι φύλο συκής. Γιατί δεν καταργήσατε τις αποφάσεις του ΠΑΣΟΚ και πάνω στο βράχο του ΠΑΣΟΚ, χτίσατε ακρόπολη σκανδάλων;” ανέφερε απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Δραγασάκης.

Η Νέα Δημοκρατία παρέλαβε μία δίκη σε εκκρεμότητα. Αντί να περιμένει την απόφαση του δικαστηρίου, αντάλλαξε παρανόμως λιμνοθάλασσα και προέβη σε απίθανες ανταλλαγές που θυμίζουν πρακτικές Μαφίας. Και μέχρι προχθές, κε υπουργέ της Δικαιοσύνης, αρνιόσασταν την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής” ανέφερε ο κος Δραγασάκης.

Η ομιλία του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ, με τον Ντίνο Ρόβλια να καταλογίζει στον ΣΥΡΙΖΑ “προσπάθεια συμψηφισμού, που το ΠΑΣΟΚ με τη στάση του αποδομεί”.
Ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Αθανάσιος Πλεύρης υποστήριξε ότι με την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής υπάρχει ο κίνδυνος παραγραφής για αυτό και το κόμμα του ζητά να συσταθεί Προανακριτική Επιτροπή.

“Επιτέλους πρέπει οι κλέφτες να πάνε φυλακή. Υπάρχει ευθύνη και στο ΠΑΣΟΚ αλλά η μεγαλύτερη ανήκει στην ΝΔ και αυτό φαίνεται μέσα από τις μεταβιβάσεις και τις ανταλλαγές της περιουσίας του δημοσίου με χαμηλότερη τιμή από την κανονική”, πρόσθεσε ο κ Πλεύρης.

Ακόμα χαρακτήρισε “ντροπή το νόμο περί ευθύνης υπουργών του 2003”, τονίζοντας ότι, “δεν είναι δυνατό να υπάρχει διαφορετικός χρόνος παραγραφής των αδικημάτων για τους πολίτες και διαφορετικός για τους υπουργούς όπως προβλέπει ο νόμος και έτσι παραγράφονται τα αδικήματα τους, μετά τη παρέλευση των δύο πρώτων Συνόδων της Βουλής.

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *