ΕπικαιρότηταΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Αποχή της Νέας Δημοκρατίας από τη συζήτηση για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής

Αποχή από την αυριανή συζήτηση για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, που έχει ζητήσει το ΠΑΣΟΚ, αποφάσισε η ΝΔ. Τις σχετικές ανακοινώσεις έκανε ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, μετά το τέλος της συνεδρίασης της κυβερνητικής επιτροπής, καλώντας ταυτόχρονα το ΠΑΣΟΚ να αποσύρει την αόριστη και αβάσιμη, όπως τη χαρακτήρισε, πρότασή του. “Δεν θα μετάσχουμε για να μην ευτελίσουμε τις διαδικασίες και να μην κατηγορηθούμε ότι αποσκοπούμε στο κουκούλωμα της υπόθεσης” τόνισε, ενώ σε ερώτηση αν η στάση αυτή της Ν. Δ είναι απόρροια του φόβου της για διαρροές απάντησε πως η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος είναι συμπαγής. Όπως διευκρίνισε, ο κ. Παυλόπουλος, αν η ΝΔ μετείχε στην συνεδρίαση, θα καταψήφιζε την πρόταση και δεν θα υπήρχε δυνατότητα στη συνέχεια, εφόσον προέκυπταν ποινικές ευθύνες κατά την έρευνα της Εξεταστικής Επιτροπής, να συσταθεί Προανακριτική. Μετά τη χθεσινή ομόφωνη απόφαση για Εξεταστική Επιτροπή θα ήταν περιφρόνηση των θεσμών να συνεχίσουμε αυτή την διαδικασία, είπε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο Γιώργος Αλογοσκούφης. Απόδειξη ομολογίας ενοχής χαρακτηρισαν κύκλοι της Χαριλάου Τρικούπη την απόφαση της ΝΔ. Η τελική στάση της ΝΔ αποτελεί τοις πράγμασι ομολογία απώλειας δεδηλωμένης, τονίζουν χαρακτηριστικά. Το θέμα πυροδότησε ένταση και στη Βουλή, όπου ο Γ. Παπανδρέου κατηγόρησε τη ΝΔ για φυγή. Οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής που ενέκρινε ομόφωνα χθες βράδυ η Βουλή αρχίζουν στις 30 Οκτωβρίου. Το πόρισμά της αναμένεται στις 15 Δεκεμβρίου.

Ένταση στη Βουλή

Η απουσία της ΝΔ από την αυριανή συζήτηση συζητήθηκε και στη Βουλή.

Λίγο πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης ο Γ. Παπανδρέου πήρε το λόγο και τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ στη μεγάλη υπόθεση της λεηλασίας του δημόσιου πλούτου, στο θέμα του Βατοπαιδίου, ανέλαβε όλες τις πρωτοβουλίες για να διασφαλίσει τη διαφάνεια, την αλήθεια και τη δικαιοσύνη.

Αντίθετα η ΝΔ έκανε κάθε τι για να συγκαλύψει, να κωλυσιεργήσει, να συσκοτίσει, αλλά δεν άντεξε τις δημοκρατικές λειτουργίες της Βουλής, είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας τη ΝΔ ότι δεν θέλει την αλήθεια.

“Ετράπη σε φυγή από τη Βουλή, θίγοντας τους θεσμούς του Κοινοβουλίου, παρασύροντας αμέτοχους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, θίγοντας ακόμα και την αξιοπρέπεια ψηφοφόρων της, που συμμερίζονται τις αρχές της δημοκρατίας. Είναι πια πάνδημη η απαίτηση για αλλαγή”, τόνισε.

Απαντώντας ο Γ. Αλογοσκούφης δήλωσε ότι η δήλωση του κ. Παπανδρέου προσβάλει το Κοινοβούλιο καθώς η Βουλή χθες μετά από πολύωρη συζήτηση αποφάσισε τη σύσταση Εξεταστικής από την οποία αν προκύψουν στοιχεία που να δικαιολογούν Προανακριτική, αυτό θα γίνει με πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

Δεν υπάρχει θέμα συγκάλυψης, το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να ποινικοποιήσει την πολιτική ζωή του τόπου και να ρίξει λάσπη σε συγκεκριμένα κυβερνητικά στελέχη, είπε.

Ο υπουργός Εσωτερικών Π. Παυλόπουλος κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι παραποιεί την πραγματικότητα και θέλει να μεταθέσει τις ευθύνες του.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος χαρακτήρισε πρωτοφανές στα κοινοβουλευτικά χρονικά το φαινόμενο να αποχωρεί η κυβέρνηση από μια κρίσιμη διαδικασία. Αυτό δείχνει, είπε, την εικόνα διάλυσης της κυβέρνησης.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Αστέριος Ροντούλης λέγοντας ότι η στάση της ΝΔ είναι στάση δειλίας και φυγής από το πρόβλημα.

Αντώναρος: “Έωλοι οι ισχυρισμοί Παπανδρέου”

Νωρίτερα, ο Ευάγγελος Αντώναρος χαρακτήρισε εικασίες και έωλους ισχυρισμούς τα όσα περιλαμβάνονται στο αίτημα του ΠΑΣΟΚ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής κάνοντας λόγο για κακοοργανωμένη προσπάθεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης να σπιλώσει πρόσωπα.

Ερωτηθείς, μάλιστα για την χθεσινή ομιλία του υπουργού Επικρατείας και τα όσα είπε περί κατασυκοφάντησης του προσώπου του με στόχο τη σπίλωση της κυβέρνησης, ο Aναπληρωτής Kυβερνητικός Eκπρόσωπος τόνισε πως τα επιχειρήματά του δεν άφησαν καμία αμφιβολία για την προσπάθεια συκοφάντησης που επιχειρείται εναντίον του. “Όσα περιλαμβάνονται στο αίτημα του ΠΑΣΟΚ για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής είναι αστήριχτοι ισχυρισμοί”, είπε ο κ. Αντώναρο.

Ερωτηθείς γιατί δεν παρέστη ο πρωθυπουργός χθες στη Βουλή, απάντησε πως η θέση της κυβέρνησης επεξηγήθηκε από υπουργούς και υφυπουργούς με κατανοητό τρόπο και σημείωσε πως ο κ. Καραμανλής ήταν εκείνος που ανέλαβε την πρωτοβουλία για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. Ο κ. Αντώναρος συμπλήρωσε πως είναι αυθαίρετες ερμηνείες που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα όσα λέγονται περί απόστασης του πρωθυπουργού από τον εκπρόσωπό του.

Ο κ. Αντώναρος, πάντως, για μία ακόμη φορά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο σύστασης Προανακριτικής, εφόσον η έρευνα της Εξεταστικής καταλήξει ότι υπάρχουν στοιχεία για ποινικές ευθύνες. Ερωτηθείς πως διασφαλίζεται ότι δεν θα γίνει παραγραφή, ανέφερε πως υπάρχει ικανός χρόνος να ολοκληρωθούν οι εργασίες της Εξεταστικής και αν προκύψουν στοιχεία να πάμε σε Προανακριτική.

Τη ρήση του ιδρυτή της Ν. Δ Κωνσταντίνου Καραμανλή ότι “έρχεται κάποια στιγμή που τους Υπουργούς πρέπει να τους στέλνεις σπίτι τους” επικαλέστηκε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, από τη Ρόδο, για να καλέσει τον κ. Ρουσόπουλο να παραιτηθεί. Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε, επίσης, πως πρέπει να εντοπιστούν οι ένοχοι για το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου και να καταλογιστούν ευθύνες. “Οι πολίτες ζητούν να λάμψει η αλήθεια και να καταγραφούν κυρίως οι πολιτικές ευθύνες και οι ποινικές, αν υπάρχουν” ανέφερε.
Δεν αναβάλλεται η συζήτηση της πρότασης του ΠΑΣΟΚ

Τη μη αναβολή της αυριανής συζήτησης επί της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για σύσταση Προανακριτικής στην υπόθεση Βατοπαιδίου αποφάσισε η διάσκεψη των προέδρων. Προβληματισμούς για την ανάγκη αναβολής της συζήτησης προκειμένου να μελετηθεί το υλικό της σχετικής δικαστικής έρευνας, είχαν καταθέσει χθες το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ενημερώνοντας τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο πρόεδρος της Βουλής είπε ότι η αυριανή συζήτηση θα αρχίσει στις 10 το πρωί και θα ολοκληρωθεί στις 6 το απόγευμα με τις τρεις μυστικές ψηφοφορίες, στις οποίες δεν θα συμμετέχουν οι εγκαλούμενοι, δηλαδή ο υπουργός Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλος και οι τέως υφυπουργοί Οικονομικών Π. Δούκας και Γεωργίας Ευ. Μπασιάκος.

Αναφερόμενος στην εξεταστική επιτροπή, τη σύσταση της οποίας αποφάσισε χθες ομοφώνως η Βουλή για την ίδια υπόθεση, ο κ. Σιούφας είπε ότι θα περιλαμβάνει 12 μέλη-βουλευτές από τη ΝΔ, 8 από το ΠΑΣΟΚ, 1 από το ΚΚΕ, 1 από τον ΣΥΡΙΖΑ και 1 από τον ΛΑΟΣ (σύνολο 23).

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *