ΔιάφοραΕπικαιρότητα

Προσοχή Πρωταπριλιά…

Προσοχή Πρωταπριλιά...

Γιατί λέμε ψέματα την Πρωταπριλιά; To έθιμο να λέμε αθώα ψέματα και να ξεγελάμε τον άλλον μας ήρθε από την Ευρώπη. Η πρώτη εκδοχή θέλει το έθιμο να ξεκίνησε από τους Κέλτες. Την 1η Απριλίου ξεκινούσε η περίοδος ψαρέματος, αλλά τα ψάρια δεν ήταν πολλά… και οι ψαράδες έλεγαν ψέματα σχετικά με τη ψαριά τους. Η συνήθεια αυτή εξακολουθεί να είναι δημοφιλής μεταξύ μερικών ψαράδων και άλλες εποχές του χρόνου:)
Η δεύτερη και επικρατέστερη εκδοχή είναι ότι το έθιμο να λέμε ψέματα και να ξεγελάμε τους άλλους ξεκίνησε από τη Γαλλία. Στη διάρκεια της Βασιλείας του Καρόλου του 9ου το 1564 η Πρωτοχρονιά που γιορταζόταν την 1η Απριλίου θα  άλλαζε ημερομηνία. Το νέο έτος θα ξεκινούσε την 1η Ιανουαρίου. Κάποιοι δεν συμφωνούσαν και συνέχισαν να υποδέχονται το νέο χρόνο με την παλιά ημερομηνία και για να τους πειράξουν τους έστελναν πρωτοχρονιάτικα δώρα.

Στην Ελλάδα το να λέμε αθώα ψέματα και να καταφέρουμε να ξεγελάσουμε το θύμα μας θεωρείται ότι φέρνει καλή τύχη για την υπόλοιπη χρονιά και καλή σοδειά για τους αγρότες. Το αντίθετο όμως για το «θύμα»… Αν ξεγελαστείς ισχύει το αντίθετο

Τη 1η Απριλίου συνηθίζεται να προσπαθήσουν να μας ξεγελάσουν με αθώα ψέματα οι εφημερίδες και τα μέσα γενικότερα. Όχι ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει και τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου:)
Δύο από τα μεγαλύτερα και πετυχημένα παραδείγματα πρωταπριλιάτικων ψεμάτων έλαβαν χώρα στην Αμερική και στην Αγγλία. Στη πρώτη, αμερικάνικη εφημερίδα δημοσίευσε την ανακάλυψη πρωτότυπης μηχανής από τον Τόμας Εντισον που μετέτρεπε το νερό σε κρασί. Το άρθρο έγινε πιστευτό με αποτέλεσμα μεγάλη πτώση των μετοχών στις εταιρίες οίνου. Στη δεύτερη περίπτωση ρεπορτάζ του BBC το 1957 παρουσίασε τα νέα δέντρα της Ιταλίας (τις λεγόμενες μακαρονιές), όπου Ιταλοί αγρότες μάζευαν τα σπαγγέτι από τα δέντρα….

Προσοχή λοιπόν να μην σας ξεγελάσουν… αυτή τη Πρωταπριλιά
Καλό μήνα.

ΠΡΩΤΑΠΡΙΛΙΑ ΦΑΡΣΕΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *