Επικαιρότητα

Κρίση κορυφής στη ΓΣΕΕ


Ολοκληρώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου η συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της ΓΣΕΕ η οποία σημαδεύτηκε από τις δηλώσεις αποχώρησης από το προεδρείο της ΓΣΕΕ του γενικού γραμματέα της συνομοσπονδίας Β. Μπουζούλα (ΔΑΚΕ) και του αναπληρωτή προέδρου Γ. Γαβρίλη (Αυτόνομη Παρέμβαση).

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλοςαπέδωσε τις αποχωρήσεις σε ενδοπαραταξιακά προβλήματα.«Προκαλούν κρίση στην ΓΣΕΕ για να ξεπεράσουν την κρίση των κομματικών τους χώρων», είπε ο κ. Παναγόπουλος και ανέφερε ότι προ ημερών είχε κατατεθεί στη ΓΣΕΕ επιστολή συνδικαλιστών της ΔΑΚΕ με την οποία δήλωναν ότι δεν εκπροσωπούνται από τον Βαγγέλη Μπουζούλα. Οι συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ και της Αυτόνομης Παρέμβασης αποχώρησαν μόνο από το προεδρείο και όχι από τα υπόλοιπα όργανα διοίκησης της ομοσπονδίας, όπως είχε συμβεί πριν χρόνια κατά την αποχώρηση των συνδικαλιστών που συγκρότησαν το ΠΑΜΕ.

Σε κρίση κορυφής στη ΓΣΕΕ εξελίχθηκε το Σάββατο η συνεδρίαση του γενικού συμβουλίου με θέμα τις επιχειρησιακές συμβάσεις, μετά την αποχώρηση από το προεδρείο της ΔΑΚΕ και της αυτόνομης παρέμβασης. Κάποιοι θέλουν να μετατρέψουν την κομματική, την παραταξιακή τους κρίση, σε κρίση του συνδικαλιστικού οργάνου δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΣΕ Γιάννης Παναγόπουλος.

Από την πλευρά της η ΔΑΚΕ κατηγορεί την ΠΑΣΚΕ για μυστικές επαφές με τους εργοδότες και για φιλοκυβερνητική στάση, ενώ η Αυτόνομη παρέμβαση ζήτησε έκτακτο συνέδριο.

Σημειώνεται ότι η ΓΣΣΕ ζητά την πρόβλεψη σαφών οικονομικών προβλημάτων ώστε μία εταιρεία να ζητήσει την υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης, καθώς και την επέκταση των κλαδικών συμβάσεων και στα μη μέλη, εργοδότες ή εργαζόμενους.

Την Παρασκευή, στην ανάγκη επίτευξης ευρύτερων συναινέσεων στα εργασιακά αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός και επισήμανε ότι θα στηρίξει κάθε προσπάθεια των κοινωνικών εταίρων για λύσεις από κοινού, παρά τις δυσκολίες και τα στενά περιθώρια.

Το μνημόνιο είναι δεσμευτικό αλλά υπάρχουν περιθώρια, τόνισε στη ΝΕΤ ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου, προσθέτοντας ότι για τη διασφάλιση των συνθηκών εργασίας απαιτούνται ισχυρά συνδικάτα.

Αυτόνομη Παρέμβαση : Αποχωρούμε από το προεδρείο της ΓΣΕΕ – Ζητάμε έκτακτο Συνέδριο

Στο Γενικό Συμβούλιο της ΓΣΕΕ, η Αυτόνομη Παρέμβαση με αίσθημα ευθύνης απέναντι στις δραματικές εξελίξεις που δρομολογούνται σε βάρος των εργαζομένων και εκτιμώντας τις οριακές στιγμές που διέρχεται το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, αποφάσισε την αποχώρησή της από το Προεδρείο της ΓΣΕΕ μέχρι το νέο Συνέδριο.

Οι οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις είναι ραγδαίες. Το Μνημόνιο 2 σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά του, οδηγώντας τη χώρα σε ένα πρωτοφανές αδιέξοδο.

Η μισθωτή εργασία στοχοποιείται και διαπομπεύεται.

Οι μισθοί και τα στοιχειώδη δικαιώματα των εργαζομένων πετσοκόβονται στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και των διαρθρωτικών αλλαγών. Οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας στέλνονται στη πυρά της νεοφιλελεύθερης ορθοδοξίας και το εργατικό δίκαιο καταργείται εν μια νυκτί. Τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα είναι υπό διωγμό. Οι εργαζόμενοι και η κοινωνία μπαίνουν σε ένα γύψο χωρίς επιστροφή.

Αντ’ αυτού η ΓΣΕΕ ως κορυφαία οργάνωση των μισθωτών με ευθύνη της πλειοψηφίας της και για μεγάλο χρονικό διάστημα, είτε στέκει ακίνητη, είτε εμφανίζεται να «διαπραγματεύεται» τους όρους με τους οποίους «η σφαγή των εργαζομένων» θα γίνει με πιο ήπιο τρόπο.

Όλες αυτές οι ενέργειες της ηγεσίας της ΓΣΕΕ στις σημερινές δύσκολες στιγμές για τους εργαζόμενους είναι καταστροφικές και βάζουν τρικλοποδιές στην ανάγκη οργάνωσης και αντίστασης των εργαζομένων.

Οι τελευταίες εξελίξεις υπονομεύουν ακόμη περισσότερο το κύρος, το ρόλο και την διαπραγματευτική ικανότητα της ΓΣΕΕ.

Επιμένουμε να στέλνουμε σαφές μήνυμα προς τους εργαζόμενους ότι το σ.κ. πρέπει να οργανώσει και να μεγαλώσει τις αντιστάσεις του.

Επιμένουμε ότι χρειάζεται η ανάπτυξη ενός μεγάλου μαχητικού και μαζικού μετώπου όλου του σ.κ. ενάντια στο μνημόνιο

Γ’ αυτό το σκοπό χρειάζεται να γίνουν σοβαρά και τολμηρά βήματα όπως:

· Έκτακτο Συνέδριο της ΓΣΕΕ έως τον Μάρτιο του 2011.

· Να προηγηθούν Συνδιασκέψεις σε όλες τις δευτεροβάθμιες οργανώσεις για ουσιαστική συζήτηση και επανατοποθέτηση όλου του σ.κ. για τους «μεταμνημονιακούς» χειρισμούς και την δράση του σ.κ.

· Την αλλαγή προσανατολισμού της στρατηγικής και τακτικής του σ.κ. στις νέες συνθήκες.

· Την προσφυγή στους εργαζόμενους για την εκλογή νέας Διοίκησης

· Στην άμεση ενοποίηση των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ

Τέλος συνεχίζουμε την προετοιμασία της Απεργία στις 15 Δεκέμβρη για την επιτυχία της φιλοδοξώντας να πάρει τα χαρακτηριστικά της μεγάλης Απεργίας της 5 Μάη.

Πηγή: ΕΡΤ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *