Κόσμος

Διαστάσεις εθνικής συμφοράς παίρνει η πρωτοφανής τραγωδία στην Αλβανία

Διαστάσεις εθνικής συμφοράς παίρνει η πρωτοφανής τραγωδία στην Αλβανία, όπου το μεγαλύτερο στρατόπεδο με πυρομαχικά, κοντά στα Τίρανα, τινάχτηκε στον αέρα. Αδιευκρίνιστος είναι ο αριθμός των θυμάτων. Εννέα είναι οι εξακριβωμένοι νεκροί, δεκάδες οι αγνοούμενοι και πάνω από 250 οι τραυματίες, 12 από τους οποίους βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, κυβερνητικές πηγές, όμως, κάνουν λόγο για τουλάχιστον 60 νεκρούς. Ανάμεσα στα θύματα είναι πολλές γυναίκες και παιδιά, κάτοικοι κοντινού χωριού, πολλοί από τους οποίους εργάζονταν στο στρατόπεδο.

Τα σωστικά συνεργεία μόλις σήμερα το μεσημέρι και με πολλές προφυλάξεις άρχισαν να προσεγγίζουν τα ερείπια καθώς σημειώνονται νέες εκρήξεις ανά διαστήματα. Η σφοδρή έκρηξη σημειώθηκε σε αποθήκη πυρομαχικών του αλβανικού στρατού στην περιοχή του χωριού Γκέρντετς, κοντά στην περιοχή Βόρα, μόλις 12 χλμ βόρεια των Τιράνων. Τη συμπαράσταση της Ελλάδας εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος επικοινώνησε χθες με τον ομόλογό του Σαλί Μπερίσα και δήλωσε την πρόθεση της χώρας μας να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια. Δώδεκα τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Ιωαννίνων και πέντε σε νοσοκομεία της Αθήνας, ενώ ένα C-130 μετέφερε γιατρούς, ιατροφαρμακευτικό υλικό και φιάλες αίματος. “Είναι μία φοβερή τραγωδία για μάς”, τόνισε στη δημόσια τηλεόραση ο Αλβανός πρωθυπουργός Σάλι Μπερίσα.

Αλλεπάλληλες εκρήξεις

Η πρώτη έκρηξη χθες σημειώθηκε λίγο μετά το μεσημέρι την ώρα που Αμερικανοί πυροτεχνουργοί απασχολούνταν στην περιοχή της αποθήκης με την εξουδετέρωση παλαιών πυρομαχικών που χρονολογούνταν από τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο. Ήταν τόσο ισχυρή που καταγράφηκε ως σεισμική δόνηση από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Στρασβούργου, ενώ η ηχώ της έγινε αντιληπτή μέχρι τα Σκόπια, σε απόσταση περίπου 200 χλμ. Ακολούθησαν αλλεπάλληλες εκρήξεις που διασκόρπισαν πολεμοφόδια και θραύσματα σε μια ακτίνα μεγαλύτερη των δύο χιλιομέτρων. Κάποιοι από τους κρατήρες που δημιουργήθηκαν από τις εκρήξεις είχαν βάθος 20 μέτρα και διάμετρο 50.

Σύμφωνα με τον Αλβανό πρωθυπουργό περί τα 200 σπίτια καταστράφηκαν ολοσχερώς, ενώ 300 άλλα είναι ακατοίκητα. Περί τα 4.000 άτομα από τα γύρω χωριάεγκατέλειψαν προσωρινά τις εστίες τους. Σημαντικές ζημιές υπέστησαν και οι υποδομές για το ρεύμα και τις τηλεπικοινωνίες. Χθες διακόπηκε προσωρινά και η λειτουργία του διεθνούς αεροδρομίου Τιράνων, λόγω των υλικών ζημιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις βρίσκονταν 110 πολίτες εργαζόμενοι και άγνωστος αριθμός στρατιωτικού προσωπικού.

Επικαλούμενη αυτόπτες μάρτυρες, εκπρόσωπος του Αλβανού πρωθυπουργού διευκρίνισε ότι ανάμεσα στις δύο πρώτες πολύ σφοδρές εκρήξεις, μεσολάβησαν περίπου δέκα λεπτά. “Πολλοί άνθρωποι”, πρόσθεσε, “μπόρεσαν να επωφεληθούν από το διάστημα αυτό, για να εγκαταλείψουν την περιοχή” της αποθήκης με τα πυρομαχικά.

Κατά τον υπουργό των Εσωτερικών Μπουγιάρ Νισάνι, “υπάρχει επικοινωνία με ομάδα ανθρώπων εγκλωβισμένων μέσα σε στοές” της αποθήκης με τα πυρομαχικά. “Δεν κινδυνεύουν, αλλά πρέπει πρώτα να σταματήσουν οι εκρήξεις, για να βγουν από εκεί”, είπε.

Να σημειωθεί ότι το αμερικανικό Πεντάγωνο εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι δεν γνωρίζει τίποτε για νεκρούς, τραυματίες “Αμερικανούς πολίτες, ή στρατιωτικούς”, σε σχέση με το εν λόγω περιστατικό.

Αρκετοί από τους ανθρώπους που τραυματίστηκαν δεν ήταν καν εντός των στρατιωτικών εγκαταστάσεων. Σύμφωνα με μαρτυρίες, πολλοί επέβαιναν σε οχήματα που την ώρα των πρώτων εκρήξεων κινούνταν στον παρακείμενο αυτοκινητόδρομο Τιράνων-Δυρραχίου.

Σε πολλά νοσοκομεία διακομίστηκαν άνθρωποι με κατάγματα, διασείσεις, εγκαύματα και πληγές, από θραύσματα ή κομμάτια γυαλιών.

Η αστυνομία έχει αποκλείσει την περιοχή γύρω από την αποθήκη πυρομαχικών σε μία ακτίνα περίπου τεσσάρων χιλιομέτρων και στα όρια της ζώνης συγγενείς αναζητούν ώρες τώρα κάθε διαθέσιμη πληροφορία για τους δικούς τους ανθρώπους.

Ο Σαλι Μπερίσα ανακοίνωσε πως θα διατάξει έρευνα για το συμβάν και χαρακτήρισε το πρόβλημα των παλαιών πυρομαχικών ως μια σοβαρότατη διαρκή απειλή. “Πρέπει να απαλλαγούμε από αυτήν την επικίνδυνη κληρονομιά”, είπε . Εκτιμάται ότι περί τις 100.000 τόνοι βρίσκονται σε διάφορες αποθήκες σε όλη τη χώρα, πυρομαχικά τα οποία η Αλβανία επιθυμεί να απομακρύνει τόσο για λόγους ασφαλείας όσο και για να εκπληρώσει μία από τις προϋποθέσεις για την ένταξη της στο ΝΑΤΟ.

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *