Επικαιρότητα

Δικηγόροι οι περισσότεροι από τους συλληφθέντες

paxinos_dsaΣυνεχίζεται και σήμερα ο απόηχος των επεισοδίων που σημειώθηκαν μετά την ολοκλήρωση του ειρηνικού πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου της Παρασκευής στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια των οποίων τραυματίστηκαν δημοσιογράφοι και δικηγόροι, από αστυνομικούς. Όλοι οι προσαχθέντες αφέθησαν ελεύθεροι, εκτός από δύο οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα. Στα επεισόδια αναφέρθηκαν μέσω της ΝΕΤ 105,8 στελέχη της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης. “Η αστυνομία ενήργησε και χθες βάσει σχεδιασμού”, τόνισε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κωνσταντίνος Κιλτίδης, σημειώνοντας ότι “ο καθένας πρέπει να εκφράζει τις ιδέες του και τη διαμαρτυρία του σεβόμενος τους νόμους και την τάξη”.
“Η φυσική και πολιτική ηγεσία της αστυνομίας κινήθηκε από την αμυντική στάση στην υπερβάλλουσα βία”, σημείωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χάρης Καστανίδης, προσθέτοντας ότι και στις δύο περιπτώσεις θίγονται τα δημοκρατικά και πολιτικά δικαιώματα των πολιτών.
“Οι γνωστοί άγνωστοι είναι πρόσχημα για σκληρότερα μέτρα και για να χτυπά η αστυνομία τις ειρηνικές διαδηλώσεις”, ανέφερε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης.
“Θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι το λαϊκό κίνημα δεν έχει σχέση με τη βία και την τρομοκρατία”, τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Φώτης Κουβέλης, χαρακτηρίζοντας ιδιοτελή το λόγο του ΚΚΕ και του ΛΑΟΣ για δήθεν ανοχή του ΣΥΡΙΖΑ σε εκδηλώσεις βίας.

Σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος σχετικά με τα χθεσινά επεισόδια, τονίζει ότι: “Η χθεσινή νέα απρόκλητη επίθεση αστυνομικών δυνάμεων εναντίον διαδηλωτών, μετά τη λήξη του ειρηνικού πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου, οι ξυλοδαρμοί και οι τυφλές συλλήψεις επαναθέτουν με κατεπείγοντα τρόπο το θέμα της δημοκρατικής αναδιοργάνωσης της Αστυνομίας. Καλούμε όλα τα κοινοβουλευτικά πολιτικά κόμματα να δεχθούν την πρόταση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ που ζητά τη σύσταση επιτροπής για το θέμα της Αστυνομίας, με βάση το άρθρο 44 του Κανονισμού της Βουλής και σύμφωνα με τις προτάσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ) προς τα κοινοβουλευτικά κόμματα”.
Σε ανακοίνωσή του ο ΛΑΟΣ σημείωσε ότι το άσυλο δεν μπορεί να χρησιμοποιείται για εγκληματικές ενέργειες.
Στο θέμα του ασύλου αναφέρθηκε μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 και ο Κώστας Μουτζούρης πρύτανης Πολυτεχνείου, λέγοντας ότι: “Το πανεπιστημιακό άσυλο είναι γι αυτούς που παράγουν ιδέες και όχι για εξωπανεπιστημιακά στοιχεία που παράγουν βία.
Το πως θα γίνει αυτό είμαστε ανοικτοί να ακούσουμε και να συζητήσουμε τις προτάσεις των κομμάτων και γενικότερα της Πολιτείας”.

Oι δύο συλληφθέντες

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος και πλημμελήματος άσκησε ο εισαγγελέας σε βάρος του ενός εκ των δύο συλληφθέντων στα χθεσινά επεισόδια, μετά το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, ενώ κατηγορία σε βαθμό πλημμελήματος απήγγειλε στο δεύτερο. Την Τρίτη θα απολογηθεί ο 18χρονος που συνελήφθη στη διασταύρωση των οδών Διδότου και Ζωοδόχου Πηγής και κατηγορείται για έκρηξη, κατοχή εκρηκτικών υλών, απόπειρα βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης (κακουργήαματα), διατάραξη κοινής ειρήνης και αντίσταση κατά της αρχής (πλημμελήματα).

Ο κατηγορούμενος αρνείται τις κατηγορίες, ωστόσο στη δικογραφία περιλαμβάνονται μαρτυρικές καταθέσεις αστυνομικών, σύμφωνα με τις οποίες τον είδαν να πετά μολότοφ στην οδό Διδότου.

Ο δεύτερος συλληφθείς και αυτός 18 ετών, παραπέμφθηκε για παράνομη οπλοφορία, καθώς πάνω του οι αστυνομικοί, που τον συνέλαβαν, βρήκαν σιδηρογροθιά και στιλέτο και παραπέμφθηκε να δικασθεί ενώπιον του Αυτόφωρου Μονομελούς Πλημμελειοδικείου. Τελικά η απόφαση τυο δικαστηρίου, ήταν ποινή φυλάκισης πέντε μηνών με τριετή αναστολή.

Την ίδια ώρα, κρίσιμη αλλά σταθερή παραμένει η κατάσταση της υγείας του νεαρού αστυνομικού Διαμαντή Ματζούνη, μετά τη νέα χειρουργική επέμβαση στην οποία υπεβλήθη προχθές το βράδυ για την αντιμετώπιση αιμορραγίας στο πεπτικό σύστημα. Ο αστυνομικός βρίσκεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας, όπου νοσηλεύεται διασωληνωμένος και υπό καταστολή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *