Επικαιρότητα

Γενική απεργία σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς για συμπαράσταση

AM_Akropoli_platform_level_LB

Σε πολιτική επιστράτευση των εργαζομένων στο μετρό αποφάσισε να προχωρήσει η κυβέρνηση όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης μετά το πέρας της πολύωρης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά.
«Ούτε η κυβέρνηση, ούτε η κοινωνία μπορεί να είναι όμηροι συντεχνιακών συμφερόντων» δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης, ενώ τόνισε ότι στο διάλογο που είχε διεξαχθεί έγινε σαφές ότι δεν υπήρχε κανένα περιθώριο εξαίρεσης από το ενιαίο μισθολόγιο, για κανένα εργαζόμενο.
Ο υπουργός τόνισε πως η Δικαιοσύνη θα προχωρήσει άμεσα στη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών από συνδικαλιστές οι οποίοι, όπως είπε, προέτρεπαν όλο αυτό το διάστημα τους εργαζόμενους σε απεργίες, παρά το γεγονός ότι είχαν κηρυχθεί παράνομες από τη δικαιοσύνη.
«Η κυβέρνηση δεν μπορεί να αδιαφορεί, οι συνδικαλιστές αποφάσισαν να ακολουθήσουν το δρόμο της τυφλής σύγκρουσης» συνέχισε ο κ. Χατζηδάκης.

 

Σαμαράς: Εξαιρέσεις δεν μπορώ να επιτρέψω

Τελεσίγραφο στους απεργούς έστειλε με δηλώσεις του ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, ο οποίος δήλωσε: «Ο Ελληνικός λαός έχει κάνει θυσίες. Τεράστιες θυσίες. Και εξαιρέσεις δεν μπορώ να επιτρέψω. Άλλωστε, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς δεν ανήκουν στις συντεχνίες. Στο λαό ανήκουν, που έχει το δικαίωμα να τα χρησιμοποιεί και όχι να τον ταλαιπωρούν από το πρωί μέχρι το βράδυ. Γι’ αυτό, ας το καταλάβουν όλοι: Τα λάθη του παρελθόντος δεν θα ξαναγίνουν! Καθαρές κουβέντες!».

 

Αυτόφωρο ζητά η εισαγγελία Πρωτοδικών

Εν τω μεταξύ, την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας, ζητά για τους απεργούς του μετρό η προϊσταμένη της εισαγγελίας Πρωτοδικών, Παναγιώτα Φάκου, η οποία απέστειλε στην Κρατική Ασφάλεια τις αποφάσεις με τις οποίες κρίθηκαν παράνομες οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο μέσο μεταφοράς και ζητά, η Αστυνομία να προχωρά σε συλλήψεις για παραβίαση δικαστικής απόφασης.
Εργαζόμενοι: «Η επίταξη είναι χούντα»
«Η επίταξη είναι χούντα. Ας έρθουν να μας πάρουν νεκρούς». Με τη φράση αυτή απαντούν οι εργαζόμενοι του μετρό στην απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε επίταξη. Όπως είπε ο πρόεδρος της ΣΕΛΜΑ Αντώνης Σταματόπουλος, «η κυβέρνηση με την απόφασή της δείχνει την αδυναμία της για λύση. Ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Εμείς δεν θα φύγουμε, κάποιοι άλλοι θα χάσουν τη θέση τους».
Μέσα στις επόμενες ώρες, οι εργαζόμενοι αναμένεται να πραγματοποιήσουν συνέλευση στα Σεπόλια, ενώ αναμένεται η αντίδραση και των εργαζομένων στα υπόλοιπα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Σημειώνεται ότι νωρίτερα οι εργαζόμενοι στο μετρό ζήτησαν να ξεκινήσει διάλογος με την κυβέρνηση ώστε να υπογραφεί νέα συλλογική σύμβαση εργασίας ώστε να σταματήσουν προσωρινά τις κινητοποιήσεις τους, ενώ από την κυβέρνηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου ανέφερε ότι κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου.
Συγκεκριμένα, ζητούν να ισχύσει η υπάρχουσα ΣΣΕ μέχρι τη λήξη της μετενέργειας και να ξεκινήσει άμεσα διάλογος για την υπογραφή νέας ΣΣΕ.
Με έκτακτη ανακοίνωσή τους, τα σωματεία (ΣΕΛΜΑ, ΣΗΑΜ, Ένωση Εργαζομένων ΗΣΑΠ και Σωματείο Εργαζομένων Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας Μετρό Αθηνών) προτείνουν να ισχύσει η υπάρχουσα συλλογική σύμβασή τους, η οποία ούτως ή άλλως λήγει τον Απρίλιο και μέχρι τότε να υπάρξει διάλογος του υπουργείου Μεταφορών με τους εργαζόμενους για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα.
«Κατανοώντας το επιβατικό κοινό και τις δυσκολίες μετακίνησής του, είμαστε διατεθειμένοι εφόσον η κυβέρνηση δεσμεύεται για τα παραπάνω να αναστείλουμε προσωρινά τις κινητοποιήσεις μας» αναφέρουν.

 

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις

Η απόφαση της κυβέρνησης για πολιτική επιστράτευση, έφερε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων από τους εργαζόμενους. Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι στον ΗΣΑΠ και το τραμ ανακοίνωσαν συνέχιση της στάσης εργασίας τους -που θα τελείωνε στις 16.00- μέχρι τη λήξη της βάρδιας και έκαναν λόγο για «επίδειξη αυταρχισμού». «Χειρόφρενο» όλη την ημέρα τραβούν και τα λεωφορεία της ΕΘΕΛ. Τα τρόλεϊ -που μέχρι την ώρα της κυβερνητικής ανακοίνωσης κινούνταν κανονικά- επίσης αποσύρθηκαν από τους δρόμους.

Αύριο, Παρασκευή, οι εργαζόμενοι στον προαστιακό, τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ προχωρούν σε 24ωρη απεργία και προσανατολίζονται σε κλιμάκωση με επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες έως και την Τρίτη, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις εξελίξεις.

Εν τω μεταξύ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ) ανακοίνωσε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από το Σάββατο (26/1) έως τη Δευτέρα (28/1) για το προσωπικό του ΟΣΕ, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, της ΕΕΣΣΤΥ, της ΕΡΓΟΣΕ και της ΓΑΙΑΟΣΕ. «Οι απεργιακές κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και θα διευρυνθούν όσο διαρκεί η επίταξη των εργαζομένων», προειδοποιεί η ΠΟΣ και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι επέλεξε τον δρόμο του αυταρχισμού.

 

Τι προβλέπει η διαδικασία της πολιτικής επιστράτευσης

Η πολιτική επιστράτευση κηρύσσεται με βάση το Νομοθετικό Διάταγμα 17/1974 «Περί Πολιτικής Σχεδιάσεως Εκτάκτου Ανάγκης», το οποίο αναφέρει ότι κατάσταση εκτάκτου ανάγκης είναι κάθε αιφνίδια κατάσταση προκαλούμενη είτε από φυσικά ή από άλλα γεγονότα ή από ανωμαλίες κάθε φύσης και η οποία έχει ως αποτέλεσμα την παρακώλυση και τη διατάραξη της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της χώρας.

Σε όσους καλούνται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους διανέμονται «φύλλα πορείας» ή «φύλλα ατομικής προσκλήσεως πολιτικής επιστράτευσης» και την ευθύνη για την παρακολούθηση της διαδικασίας έχουν οι κατά τόπους Αρχές.

Η άρνηση αποδοχής του «φύλλου πορείας» επισύρει ποινικές ευθύνες, αλλά και διοικητικές ποινές. Στην περίπτωση αυτή κινείται άμεσα η αυτόφωρη διαδικασία και με εισαγγελική παρέμβαση αυτός που αρνείται το φύλλο πορείας συλλαμβάνεται και δικάζεται στο Αυτόφωρο.

Εφόσον απουσιάζει ο παραλήπτης του φύλλου πορείας, αυτό θυροκολλείται και αναλαμβάνει η Αστυνομία τον εντοπισμό του.

 

ΓΣΕΕ: Να αποσυρθεί το μέτρο της κυβέρνησης

Στο πλευρό των εργαζομένων στα ΜΜΜ στέκεται και  ΓΣΕΕ, στα γραφεία της οποίας πραγματοποιείται έκτακτη συνεδρίαση με τη συμμετοχή και των νομικών συμβούλων της Συνομοσπονδίας, για να αποφασισθεί ο τρόπος με τον οποίο θα κλιμακώσουν τα συνδικάτα τις αντιδράσεις τους.

Τα βασικά σενάρια που φέρονται να εξετάζονται είναι:

• Η κήρυξη απεργίας στις συγκοινωνίες παρά την επίταξη, με ευθύνη και απόφαση της ίδιας της ΓΣΕΕ, εφόσον η νομοθεσία αφήνει το περιθώριο για κάτι τέτοιο

• Η κήρυξη γενικής απεργίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα σε συνεργασία και με την ΑΔΕΔΥ.

[ΕΚΛΟΓΙΚΑ -η πολιτική στο Διαδίκτυο @ apn]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *