Επικαιρότητα

Μεγάλη πυρκαγιά στην Σιθωνία Χαλκιδικής

Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε στην περιοχή Σάρτη, στη Σιθωνία Χαλκιδικής. Η φωτιά ξεκίνησε περίπου στις 12 το μεσημέρι από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία και καίει έκταση με χαμηλή βλάστηση και πουρνάρια, σε τουλάχιστον τέσσερα μέτωπα που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους.

Στην περιοχή έχει σπεύσει μεγάλη δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με 17 υδροφόρα οχήματα και περισσότερους από 90 άνδρες. Στο έργο της κατάσβεσης συμμετέχουν τέσσερα πυροσβεστικά αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα. Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, αρχική μέριμνά της ήταν να ανακοπούν τα μέτωπα που θα μπορούσαν να απειλήσουν κατοικημένες περιοχές ή κάμπινγκ.

Πολύ υψηλός διαγράφεται για αύριο Σάββατο ο κίνδυνος πυρκαγιάς για τις περιοχές Αθηνών, Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής, Πειραιώς, Ευβοίας, Χανίων, Ρεθύμνης Ηρακλείου, Λασιθίου, Κυκλάδων, Λέσβου, Χίου, Σάμου, συμπεριλαμβανομένης της νήσου Ικαρίας, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, που εκδίδεται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Ημέρα υψηλού κινδύνου

Σε ύφεση είναι σήμερα οι πυρκαγιές στην Αγ. Γαλήνη Ρεθύμνου και στο Καστράκι Νάξου. Υπό έλεγχο τέθηκε και η πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα της Πέμπτης σε δύσβατη περιοχή στο Μαίναλο. Φωτιά εκδηλώθηκε λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι στο 25ο χλμ της λεωφόρου Αθηνών-Σουνίου στο ύψος της Βουλιαγμένης πριν τα Λιμανάκια. Στο σημείο έσπευσαν 12 οχήματα με 36 πυροσβέστες. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις καίει ξερά χόρτα. Πυρκαγιά εκδηλώθηκε νωρίς το μεσημέρι και στο δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4), για τις περιοχές Αθηνών, Ανατολικής Αττικής, Ευβοίας, Χανίων, Ρεθύμνης Ηρακλείου, Λασιθίου, Κυκλάδων, Λέσβου, Χίου, Σάμου συμπεριλαμβανομένης της νήσου Ικαρίας προβλέπεται για σήμερα, Παρασκευή, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, που εκδίδεται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Αυξημένη ετοιμότητα

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ενημέρωσε τις κρατικές υπηρεσίες καθώς και τους Οργανισμούς Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, των παραπάνω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Με βάση τα προβλεπόμενα, παρακαλούνται οι πολίτες να αποφύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες (δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, κλπ.), ρίψη αναμμένων τσιγάρων.

Εφιστάται όλως ιδιαιτέρως η προσοχή των πολιτών στην αυστηρή τήρηση της απόφασης των οικείων Νομαρχιακών αρχών για την απαγόρευση της κυκλοφορίας, σε δάση και ευαίσθητες περιοχές.

Ειδικότερα, οι εκδρομείς παρακαλούνται:

– να αποφύγουν το άναμμα φωτιάς στην ύπαιθρο και να σεβαστούν τα απαγορευτικά πρόσβασης σε περιοχές υψηλού κινδύνου.

– να ειδοποιήσουν αμέσως το κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στον αριθμό κλήσης 199 σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά.

– να απομακρυνθούν έγκαιρα σε περίπτωση πυρκαγιάς, εάν δεν μπορούν να βοηθήσουν στην καταστολή της κατά το αρχικό στάδιο, για τη δική τους ασφάλεια αλλά και για να μην παρεμποδίσουν το έργο των Πυροσβεστικών δυνάμεων καθώς αυτές θα καταφθάνουν.

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *