Επικαιρότητα

Ποινική δίωξη για την εξαγορά της εταιρίας “Γερμανός” από την “Cosmote

Ποινική δίωξη άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, για την υπόθεση της εξαγοράς της εταιρίας “Γερμανός” από την “Cosmote”, το Μάιο του 2005, αλλά και χειραγώγηση των μετοχών της. Η δίωξη στρέφεται κατά του προέδρου του ΟΤΕ, Παναγιώτη Βουρλούμη, των πρώην μελών του ΔΣ της “Cosmote”, του επιχειρηματία Πάνου Γερμανού και επτά προσώπων που συνδέονται με την εταιρεία “Γερμανός”. Για την υπόθεση είχε διενεργηθεί προκαταρκτική εξέταση μετά από μηνυτήρια αναφορά βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που χαρακτήριζαν μη επωφελή την εξαγορά, υποστηρίζοντας ότι προκάλεσε ζημία στον ΟΤΕ ύψους 1,3 δις ευρώ.

Πέντε κακουργήματα

Η δίωξη ασκήθηκε ύστερα από έρευνα που διενήργησε η εισαγγελέας Εφετών, Ευσταθία Σπυροπούλου.

Με το πέρας της έρευνάς της και αφού εξέτασε, με την ιδιότητα του υπόπτου, όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα, η κ. Σπυροπούλου παρήγγειλε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών την άσκηση ποινικής δίωξης για πέντε κακουργήματα.

Η δίωξη αφορά τα αδικήματα: Απιστία που στρέφεται κατά υψηλόβαθμων στελεχών της Cosmote. Ηθική αυτουργία σε απιστία που στρέφεται κατά του επιχειρηματία. Νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα που στρέφεται κατά των μελών του ΔΣ της επιχείρησης. Χειραγώγηση αγοράς από κοινού και κατ’ εξακολούθηση κατ’ επάγγελμα και συνήθεια που στρέφεται κατά επτά προσώπων αντικριστών και ατόμων που εμπλέκονται με την επιχείρηση και ηθική αυτουργία στη χειραγώγηση, που στρέφεται σε βάρος του επιχειρηματία.

Η υπόθεση ανατέθηκε για τη διενέργεια κύριας ανάκρισης στον 20ό τακτικό ανακριτή”.

Πολιτικές αντιδράσεις

“Το Υπουργείο Μεταφορών δεν εμπλέκεται, το θέμα αφόρα το Υπουργείο Οικονομίας και τον ΟΤΕ” είναι τα πρώτα σχόλια από υψηλά ιστάμενους κύκλους του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών. και αυτό διότι μετοχος του οτε εκπροσωποντας το ελληνικό δημόσιο ειναι όντως το υπουργείο οικονομίας.

Η συμφωνία για την οποία ασκήθηκαν οι διώξεις υπεγράφη μεταξύ της Cosmote και της εταιρείας Γερμανός στις 9 Μαΐου 2006, έναντι 1,58 δις. ευρώ, που μειώθηκε τελικά σε 1,3 δις ευρώ μετά την επαναπώληση της στον Πάνο Γερμανό της εταιρείας sunlight,( εταιρεία κατασκευής μπαταριών με θυγατρικές σε Σερβία Γερμανία, Βουλγαρία και Ρουμάνια)) και των καταστημάτων Γερμανός σε Πολωνία, Ουκρανία και Κύπρο, χώρες όπου δεν δραστηριοποιείται η Cosmote.

Η Cosmote κατέβαλλε τίμημα 19 ευρώ ανά μετοχή για την εξαγορά του 42% και με δημόσια προσφορά εξαγόρασε το υπόλοιπο 58 % .

Με τη συμφωνία αυτή η Cosmote απέκτησε τον πλήρη έλεγχο 337 καταστημάτων Γερμανός σε όλη την Ελλάδα .

Μετά από αυτή τη συμφωνία οι δυο εταιρείες Τim και Vodafone που είχαν ισχυρά συμβόλαια με τον Γερμανό, διέκοψαν τη συνεργασία τους με την εταιρεία.

Σχολιάζοντας τη δίωξη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κατά του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΟΤ΅Ε, Παναγή Βουρλούμη, κύκλοι του Υπουργείου Οικονομίας επισημαίνουν ότι “πρόκειται για δίωξη κατά παντός υπευθύνου και όχι προσωπικά κατά του κ. Βουρλούμη. Ο κ. Βουρλούμης αναφέρεται στο πόρισμα γιατί είναι επικεφαλής στον ΟΤΕ “, τόνιζουν οι ίδιοι κύκλοι.

Ερωτώμενος ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος, απάντησε πως δεν γνωρίζει τη υπόθεση και συνεπώς δεν μπορεί να πάρει θέση.

Σε επόμενη ερώτηση, σχετική με τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για τη συγκεκριμένη υπόθεση, είπε ότι δεν έχει να πει τίποτα περισσότερο.

“Πρόκειται για καραμπινάτη περίπτωση για την οποία είχαμε καταθέσει μηνυτήρια αναφορά. Ελπίζω αυτή τη φορά η Δικαιοσύνη να φτάσει μέχρι τέλους, γιατί η ζημιά για τον ΟΤΕ και κατ’ επέκταση για το κοινωνικό σύνολο είναι τεράστια. Η εξέλιξη αυτή όμως, δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερα ερωτηματικά για την εκχώρηση του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom”, δήλωσε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Βάσω Παπανδρέου, αναφερόμενη στην άσκηση ποινικών διώξεων σχετικά με την αγορά της εταιρίας Γερμανός από την Cosmote.

Το ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή του, με αφορμή τις ποινικές διώξεις για την εξαγορά της Γερμανός, αναφέρει μεταξύ άλλων:

“Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που υποστήριξε και υποστηρίζει την ύπαρξη αποκλειστικά δημόσιας επιχείρησης τηλεπικοινωνιών χωρίς την παράλληλη συνύπαρξη άλλων ιδιωτικών ομίλων. Η απόδοση των όποιων ποινικών ευθυνών δεν αρκεί.”

Πηγή:http://www.ert.gr

Μια σκέψη για το “Ποινική δίωξη για την εξαγορά της εταιρίας “Γερμανός” από την “Cosmote

  • Γιατί στα ονόματα αποκρύπτεται το όνομα του διευθυντή της EUROBANK Χρηματιστηριακής;

    Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *