Επικαιρότητα

Εντυπωσιακή και με επεισόδια η χτεσινή πορεία


Από την εντυπωσιακή σε όγκο πορεία διαμαρτυρίας για τις αλλαγές στα εργασιακά, τα βίαια επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας και τον τραυματισμό του πρώην υπουργού της ΝΔ, Κωστή Χατζηδάκη από επίθεση αγνώστου, χαρακτηρίστηκε η χθεσινή ημέρα της γενικής απεργίας που είχαν προκηρύξει τα συνδικάτα.

Το πολυνομοσχέδιο, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και μείωση των μισθών στις ΔΕΚΟ, ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, με 156 ψήφους υπέρ και 130 κατά.

Το νομοσχέδιο καταψήφισε ο βουλευτής Πρέβεζας, κ. Παπαχρήστος, ο οποίος και διαγράφηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=yeVEcEMbCuY&feature=fvst[/youtube]

Επεισόδια στην πορεία

Η χθεσινή απεργία κρίθηκε από τα συνδικάτα απόλυτα επιτυχής. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΓΣΕΕ, άγγιξε το 100% στα διυλιστήρια, τα ναυπηγεία, στον ΟΛΠ, στη χαλυβουργία, και την Coca Cola, ενώ ξεπέρασε το 90% στις τράπεζες, τη ΔΕΗ, τον ΟΤΕ, τα ΕΛΤΑ και την ΕΥΔΑΠ. Κλειστά ήταν τα σχολεία και οι δημόσιες υπηρεσίες, ακυρώθηκαν πολλές πτήσεις, ενώ τα νοσοκομεία λειτούργησαν με προσωπικό ασφαλείας.

Η πορεία ήταν μαζική σε συμμετοχή και ειρηνική. Ωστόσο μετά τη λήξη της οι δρόμοι γύρω από το Σύνταγμα, έξω από τη Βουλή, στα Προπύλαια και σε άλλα σημεία του κέντρου της Αθήνας, μετατράπηκαν σε εμπόλεμη ζώνη, καθώς νεαροί συγκρούστηκαν με δυνάμεις των ΜΑΤ. Κατά τις συμπλοκές έγιναν ρίψεις μολότοφ, αλλά και εκτεταμένη χρήση χημικών από τις αστυνομικές δυνάμεις. Από τις μολότοφ ξέσπασε μικρή πυρκαγιά στην είσοδο του υπουργείου Οικονομικών, η οποία κατασβέστηκε άμεσα.

Στις συγκρούσεις τραυματίστηκαν 27 αστυνομικοί, ένας από τους οποίους νοσηλεύεται στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων έγιναν 23 προσαγωγές, εκ των οποίων 10 συλλήψεις, ενώ προκλήθηκαν και αρκετές υλικές ζημιές καθώς κάηκαν τρία αυτοκίνητα, δύο δίκυκλα, έξι καταστήματα και τέσσερα γραφεία.

Επίθεση δέχθηκε και ο πρώην υπουργός της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης, καθώς άγνωστοι τον προπηλάκισαν και τον τραυμάτισαν ελαφρά στο πρόσωπο. Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για το περιστατικό διέταξε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ελένη Ράικου.

Στο μεταξύ, μεγάλη συμμετοχή είχαν οι χθεσινές κινητοποιήσεις και στη Θεσσαλονίκη, με πολυπληθείς συγκεντρώσεις και τρεις μεγάλες πορείες. Επεισόδια σημειώθηκαν μετά το τέλος της πορείας στη Γενική Γραμματεία Μακεδονίας-Θράκης, όπου η Αστυνομία προχώρησε σε προσαγωγές και συλλήψεις.

Υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου
Το πολυνομοσχέδιο, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και μείωση των μισθών στις ΔΕΚΟ, ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, με 156 ψήφους υπέρ και 130 κατά. Αντίθετος τάχθηκε ο βουλευτής Πρέβεζας, κ. Παπαχρήστος, ο οποίος και διαγράφηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

Στην ονομαστική ψηφοφορία που διεξήχθη,το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισαν όλα τα άρθρα . Η ΝΔ ψήφισε υπέρ της μείωση αποδοχών των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ -το πάγωμα των μισθών στο Δημόσιο και περιορισμούς στις προσλήψεις – την αναπροσαρμογή των αποδοχών των εργαζομένων στην Αγροτική Τράπεζα και τη διαδικασία επίλυσης συλλογικών διαφορών.

Ο ΛΑΟΣ, είχε προηγούμενα αποχωρήσει από την διαδικασία, έχοντας δηλώσει την αντίθεσή του με το σύνολο του νομοσχεδίου.

Η Ντόρα Μπακογιάννη ψήφισε το άρθρο για τις ΔΕΚΟ.

Πηγή: ΕΡΤ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *