Επικαιρότητα

Ανησυχία στην Πάτρα από τους χθεσινοβραδινούς “δίδυμους” σεισμούς

Με ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθούν οι σεισμολόγοι τις δίδυμες σεισμικές δονήσεις που καταγράφηκαν χθες το βράδυ, νότια της Πάτρας. Ο πρώτος σεισμός, μεγέθους 5,4 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ σημειώθηκε στις 22.25 και το επίκεντρό του καταγράφηκε 155 χλμ ΝΔ της Αθήνας και 15 χλμ νότια της Πάτρας, στην οροσειρά Ερύμανθος και συγκεκριμένα στην περιοχή Χαλανδρίτσας. Η δόνηση που ταρακούνησε τους κατοίκους στην Αχαΐα, την Ηλεία και την Αιτωλοακαρνανία προβληματίζει τους σεισμολόγους καθώς όπως τονίζουν το ρήγμα, που έδωσε τους δίδυμους, όπως τους ονομάζουν σεισμούς, είναι γνωστό αλλά θεωρητικά ανενεργό. Σχεδόν δυο ώρες αργότερα και συγκεκριμένα στις 00:15 σημειώθηκε και η νέα δόνηση σχεδόν ίδιου μεγέθους με την πρώτη, δηλαδή 5,5 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ, και με το ίδιο επίκεντρο.

Στην περιοχή μεταβαίνει σήμερα Τρίτη κλιμάκιο του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων για να ελέγξει τα σχολεία ενώ μηχανικοί της Νομαρχίας και του Δήμου θα ελέγξουν τα σπίτια και τα δημόσια κτήρια, αν και μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές. Στο μεταξύ η ομάδα ΒΑΝ είχε προβλέψει το σεισμό, όπως υποστήριξαν αργά χθες το βράδυ σε τηλεοπτική εκπομπή ο καθηγητής σεισμολογίας του πανεπιστημίου Πατρών Άκης Τσελέντης και ο σεισμολόγος ερευνητής Γεράσιμος Χουλιάρας.

Πρόβλεψη ΒΑΝ για το σεισμό

“Μίλησα με τον κ. Βαρώτσο και όπως μου είπε ήταν από τις πιο επιτυχείς εκτιμήσεις του”, είπε ο κ. Τσελέντης και έσπευσε να διευκρινίσει για να μην ανησυχεί, όπως είπε, ο κόσμος ότι η εκτίμηση ΒΑΝ δεν ήταν για πολύ μεγάλο γεγονός ήταν για σεισμό της τάξεως 5,8 με 6 Ρίχτερ.

Τις δηλώσεις Τσελέντη επιβεβαίωσε και ο κ. Χουλιάρας λέγοντας ότι όπως διάβασε σε δημοσιεύσεις επιστημονικών περιοδικών η εκτίμηση της ομάδας ΒΑΝ τον περασμένο Νοέμβριο ήταν για σεισμική δραστηριότητα της τάξεως των 6 Ρίχτερ στη συγκεκριμένη περιοχή. Εάν το γεγονός ήταν λίγο μικρότερο σε μέγεθος δεν μπορεί να αμφισβητήσει το διεθνές επιστημονικό κύρος του κ. Βαρώτσου”. Πάντως και οι δύο σεισμολόγοι ήταν καθησυχαστικοί όσον αφορά τη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της Χαλανδρίτσας Αχαΐας.

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *