Επικαιρότητα

Η Χριστουγεννιάτικη αγορά στην σκιά της κρίσης

xristougenniatiki_agora-mΣτα περυσινά επίπεδα με πτωτικές τάσεις θα κυμανθούν οι τιμές του γιορτινού τραπεζιού. Η ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων δεν είναι αρκετή σύμφωνα με τις εκτιμήσεις για να κρατήσει τις τσέπες ανοιχτές. Η οικονομική κρίση θα έχει επιπτώσεις στις αγορές μας και τα στοιχεία δείχνουν ότι θα ξοδέψουμε 5% λιγότερα χρήματα από το 13ο μισθό για την αγορά τροφίμων.

Η οικονομική κρίση θα χτυπήσει όπως όλα δείχνουν και το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οι τιμές θα κυμανθούν στα περυσινά επίπεδα με πτωτικές τάσεις, οι καταναλωτές θα ξοδέψουμε 5% λιγότερα χρήματα από το 13ο μισθό για την αγορά τροφίμων.

Στα ίδια με πέρυσι επίπεδα κυμαίνονται και οι τιμές στα χριστουγεννιάτικα δέντρα και τα στολίδια τους αν και οι αποκλίσεις στις τιμές είναι πολύ μεγάλες καθώς διαμορφώνονται από διάφορους παράγοντες, όπως το ύψος του δένδρου.

Ένα μεσαίο δέντρο τεχνητό 1,5 μέτρου ύψος με τα στολίδια κοστίζει από 78,21 έως 526,59 ευρώ. Τη διαφορά δημιουργεί η τιμή τόσο του δέντρου όσο και των στολιδιών.

Ένα δέντρο στολισμένο, με στολίδια υψηλών τιμών, στοιχίζει, από 490% – 587% ακριβότερα, από το ίδιο δέντρο στολισμένο, με στολίδια χαμηλών τιμών.

Στα περυσινά επίπεδα και μάλιστα με πτωτικές τάσεις αναμένεται να κυμανθούν οι τιμές για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι καθώς η άνοδος του πληθωρισμού το Νοέμβριο σε σχέση με πέρυσι αποδίδεται κυρίως στις αυξήσεις σε υπηρεσίες και όχι στις τιμές των τροφίμων.

Αντίθετα σε βασικά είδη διατροφής έχει καταγραφεί πτώση τιμών. Ενδεικτικές είναι οι τιμές που δίνει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου. Τα νωπά λαχανικά υποχωρούν κατά  – 4,9%, το ελαιόλαδο -2,1%,  τα νωπά φρούτα -10,5% και το παστεριωμένο γάλα -12,5%.

Ανεξάρτητα από τις τιμές η οικονομική κρίση έχει χτυπήσει το πορτοφόλι των μικρομεσαίων και σύμφωνα με έρευνα του ΚΕΠΚΑ έως και 5% λιγότερα χρήματα από το δώρο των Χριστουγέννων θα δαπανήσουν φέτος οι καταναλωτές για τις αγορές των τροφίμων που θα περιλαμβάνει το χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

Σταθερό θα είναι το έξοδο για τα γλυκά. Οι ζαχαροπλάστες υποστηρίζουν ότι οι τιμές για κουραμπιέδες, μελομακάρονα και δίπλες κυμαίνονται στα περυσινά επίπεδα.

Είτε πρόκειται για τρόφιμα είτε για στολίδια απαραίτητη είναι η έρευνα αγοράς. Έτσι με βεβαιότητα θα βγούμε κερδισμένοι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *