Αθλητικά

Εκτός η Ελβετία, νίκησε και ελπίζει η Τουρκία

Η συνδιοργανώτρια Ελβετία έγινε η πρώτη ομάδα που αποκλείστηκε από τη συνέχεια του Euro 2008 καθώς ηττήθηκε και από την Τουρκία και συμπλήρωσε δύο ήττες σε ισάριθμα παιχνίδια. Οι Τούρκοι αν και έχαναν στο ημίχρονο με 1-0 κατάφεραν να πάρουν τη νίκη με 2-1.

Με γκολ του Αρντά Τουράν στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων, η Τουρκία επικράτησε 2-1 της Ελβετίας στο “Σεντ Γιάκομπ Παρκ” της Βασιλείας, σε αγώνα για τη 2η ημέρα του 1ου ομίλου του EURO 2008. Νωρίτερα, οι γηπεδούχοι είχαν προηγηθεί στο 32′ με τον Χακάν Γιακίν, για να ισοφαρίσει στο 57′ ο Σεμίχ Σεντούρκ. Πλέον, οι Τούρκοι ελπίζουν βάσιμα σε πρόκριση στα προημιτελικά, ενώ οι συνδιοργανωτές του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος αποχαιρετούν το τουρνουά. Παράλληλα, μετά το αποτέλεσμα αυτό η Πορτογαλία έγινε η πρώτη ομάδα που εξασφαλίζει και μαθηματικά το εισιτήριο για την οκτάδα, και μάλιστα ως πρώτη του ομίλου.

Η νεροποντή που ξέσπασε λίγο μετά την έναρξη του αγώνα και κράτησε περίπου μισή ώρα, μετέτρεψε τον αγωνιστικό χώρο σε… βούρκο και επηρέασε τη μορφή του παιχνιδιού, όπου τον πρώτο λόγο είχε η δύναμη. Η Τουρκία, με τέσσερις αλλαγές και πιο επιθετικό σχήμα σε σχέση με το ματς της πρεμιέρας απέναντι στην Πορτογαλία, έδειχνε πιο κινητική, αλλά χωρίς καθαρό μυαλό στην οργάνωση του παιχνιδιού. Από την άλλη, ο Κούμπι Κουν υποχρεώθηκε να αλλάξει επιθετικό δίδυμο, καθώς, εκτός του Φρέι, εκτός αγώνα έμεινε και ο Στρέλερ, λόγω προβλήματος στους προσαγωγούς.
Η πρώτη καλή φάση σημειώθηκε στο 23′, όταν το φάουλ του Χακάν Γιακίν απέκρουσε με υπερένταση ο Ντεμιρέλ. Στο 29′, από εκτέλεση φάουλ του Νιχάτ, η κεφαλιά του Αρντά σταμάτησε στο δοκάρι του Μπενάλιο και στο 32′ οι γηπεδούχοι άνοιξαν το σκορ, χάρη στη συνεργασία των δύο -τουρκικής καταγωγής- παικτών που αναπλήρωσαν τους τραυματίες Φρέι και Στρέλερ. Ο Ντερντιγιόκ έφυγε στην πλάτη της άμυνας, απέφυγε τον Ντεμιρέλ και από θέση πλάγια δεξιά έκανε το γύρισμα στη μικρή περιοχή. Η μπάλα “κόλλησε” στη λάσπη και ο Γιακίν δεν είχε πρόβλημα να τη σπρώξει στο κενό τέρμα και να πετύχει ένα γκολ που δεν πανηγύρισε. Ο σκόρερ θα μπορούσε να διπλασιάσει τα τέρματά του στο 34′, όταν αστόχησε σχεδόν εξ επαφής.

Ο Τερίμ έκανε δύο αλλαγές με το ξεκίνημα του δεύτερου ημιχρόνου και δικαιώθηκε πολύ γρήγορα, καθώς ένας από τους νεοεισελθώντες, ο Σεμίχ Σεντούρκ, ισοφάρισε στο 57′ με καρφωτή κεφαλιά μετά από ωραία σέντρα του Νιχάτ. Στη συνέχεια οι δύο ομάδες κυνήγησαν το γκολ, αφού η ισοπαλία δεν βόλευε κανέναν, και η Τουρκία το πλησίασε στο 73′, όμως στο γύρισμα του Τουντσάι ο Νιχάτ δεν πρόλαβε για λίγο να βρει τη μπάλα και να τη στείλει στην εστία του εξουδετερωμένου Μπενάλιο. Η απάντηση των Ελβετών ήρθε σε μία αντεπίθεση στο 83′, όταν βρέθηκαν τρεις με έναν, αλλά ο Ντεμιρέλ απέκρουσε αρχικά το πλασέ του Γιακίν και στη συνέχεια πρόλαβε την κοντινή προβολή που επιχείρησε να κάνει ο Ινλερ. Κάπως έτσι φτάσαμε στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων, όταν σε αντεπίθεση ο Αρντά επιχείρησε ένα σουτ λίγο έξω από την περιοχή, η μπάλα κόντραρε στον Μίλερ, πήρε ύψος και κατέληξε στα δίχτυα του Μπενάλιο, χαρίζοντας στην Τουρκία τη νίκη και θέτοντας “νοκ-άουτ” τους Ελβετούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σε περίπτωση ισοπαλίας στον αγώνα Τουρκία-Τσεχία την Κυριακή στη Γενεύη, οι δύο ομάδες θα ισοβαθμήσουν απόλυτα και, βάσει του νέου κανονισμού της UEFA, θα εκτελέσουν πέναλτι για να κριθεί ποια από τις δύο θα περάσει στα προημιτελικά.

Κίτρινες: Ντερντιγιόκ – Τουντσάι, Αουρέλιο, Χακάν Μπαλτά
Διαιτητής: Λούμπος Μίχελ (Σλοβακία)
Ελβετία (Κούμπι Κουν): Μπενάλιο, Λιχτστάινερ, Μίλερ, Σεντέρος, Μανίν, Μπεχράμι, Ινλερ, Ζέλσον Φερνάντες (76΄ Καμπάνας), Μπαρνέτα (66΄ Φονλάντεν), Γιακίν (85΄ Γκιγκάξ), Ντερντιγιόκ
Τουρκία (Φατίχ Τερίμ): Ντεμιρέλ, Χαμίτ Αλτιντόπ, Εμρέ Ασίκ, Σερβέτ, Χακάν Μπαλτά, Γκοκντενίζ (46΄ Σεμίχ), Τουμέρ Μετίν (46΄ Μεχμέτ Τοπάλ), Αουρέλιο, Αρντά, Τουντσάι, Νιχάτ (85΄ Καζίμ)

Α΄ ΟΜΙΛΟΣ
7 Ιουνίου Βασιλεία Ελβετία-Τσεχία 0-1
Γενεύη Πορτογαλία-Τουρκία 2-0
11 Ιουνίου Γενεύη Τσεχία-Πορτογαλία 1-3
Βασιλεία Ελβετία-Τουρκία 1-2
15 Ιουνίου Βασιλεία Ελβετία-Πορτογαλία (21:45)
Γενεύη Τουρκία-Τσεχία (21:45)

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
1. Πορτογαλία  5-1 6
2. Τσεχία  2-3 3
3. Τουρκία  2-3 3
4. Ελβετία  1-3 0

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *