Κόσμος

Εξαπλώνεται σε περισσότερες χώρες ο ιός της γρίπης Α

gripi_hoirwn_flu_china07Εξαπλώνεται σε περισσότερες χώρες και σε νέες περιοχές ο ιός της γρίπης Α. Τα κρούσματα πλησιάζουν τις πέντε χιλιάδες και ο αριθμός των θυμάτων έφτασε τους 53, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να μετρούν και τρίτο νεκρό, αυτή τη φορά στην Ουάσιγκτον. Ο ασθενής μάλιστα δεν είχε ταξιδέψει στο Μεξικό. Ανησυχία έχει προκαλέσει η εμφάνιση περιστατικού της νέας γρίπης στην Κίνα, παρά τα αυστηρά προληπτικά μέτρα που είχαν πάρει οι αρχές. Ο κίνδυνος να υπάρξει ραγδαία διασπορά του ιού στην αχανή αυτή χώρα , με ό,τι αυτό συνεπάγεται προκαλεί πονοκέφαλο στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ο ιός Η1Ν1 της νέας γρίπης δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι έχει μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσα στην ίδια κοινότητα, πέραν της Βόρειας Αμερικής, όπου πρωτοεμφανίστηκε η ασθένεια, δήλωσε ο Κέιτζι Φουκούντα, βοηθός γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Ο αξιωματούχος του ΠΟΥ ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ότι είναι πολύ νωρίς για να πει κάποιος αν η κατάσταση σταθεροποιείται ή υπάρχει ο κίνδυνος να εξαπλωθεί ο ιός και να εξελιχθεί σε πανδημία. “Παραμένουμε στη φάση 5”, πρόσθεσε ο Φουκούντα, αναφερόμενος στο επίπεδο ετοιμότητας των υγειονομικών αρχών διεθνώς. “Εξακολουθεί να είναι συγκεχυμένη η κατάσταση”, επισήμανε.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με νέο απολογισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο ιός H1Ν1 της γρίπης Α, ευρύτερα γνωστής ως γρίπης των χοίρων, έχει μολύνει 4.694 ανθρώπους σε 30 χώρες και έχει στοιχίσει τη ζωή 53 από αυτούς.

Οι ευρωπαϊκές χώρες με τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων είναι η Ισπανία (93) και η Βρετανία (39). Από την πλευρά του, πάντως το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου των Ασθενειών ανακοίνωσε, επίσης τη Δευτέρα, 5.100 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Διαπιστώνεται έτσι μια διαφορά σε σχέση με τον απολογισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Στις ΗΠΑ, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι πάνω από 2.500, ενώ 280 ήταν τα νέα που καταγράφθηκαν μόνο την Κυριακή. Σύμφωνα με τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών – τα οποία αναμένουν εμφάνιση νέων κρουσμάτων και νέων θανάτων λόγω της επιδημίας τις επόμενες ημέρες και τις επόμενες εβδομάδες, 44 παραμένουν οι αμερικανικές πολιτείες που έχουν πληγεί από τη νέα γρίπης.

Από την γρίπη Α(Η1Ν1)οι μέχρι στιγμής επιβεβαιωμένοι νεκροί στο Μεξικό είναι 56 και 2.003 αυτοί που έχουν προσβληθεί από τον ιό,ανακοινώθηκε σήμερα από τον υπουργό Υγείας. Ο αριθμός των νεκρών αντιπροσωπεύει το 2,7% των “επιβεβαιωμένων”κρουσμάτων,ανέφερε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο υπουργός.

Εντωμεταξύ, η μεξικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η χώρα δεν θα συμμετάσχει στο Διεθνές Σαλόνι Τροφίμων (19 με 21 Μαΐου στην Κίνα), επικαλούμενη τα “απαράδεκτα” μέτρα που έχει λάβει εναντίον της το Πεκίνο αφότου εξαπλώθηκε η επιδημία της νέας γρίπης. Οι διοργανωτές επέφεραν “αλλαγές στις συνθήκες συμμετοχής” των 30 μεξικανικών επιχειρήσεων, “κυρίως των τροφίμων και ποτών, της ζαχαροπλαστικής και των προϊόντων κρέατος”, που θα φιλοξενούνταν στο περίπτερο της χώρας.

Οι σχέσεις του Μεξικού με το Πεκίνο εντάθηκαν μετά την εξάπλωση της νόσου, λόγω της απαγόρευσης των πτήσεων ανάμεσα στις δύο χώρες και των εισαγωγών μεξικανικού χοιρινού. Το Μεξικό από την πλευρά του ζήτησε από τους υπηκόους του να μην μεταβαίνουν στην Κίνα.

Σε Ταιβάν και Κολομβία επιβεβαιώθηκαν νέα κρούσματα της γρίπης Α-Η1Ν1.

Η Κίνα έθεσε σε καραντίνα τους περισσότερους επιβάτες πτήσης από τις ΗΠΑ, με την οποία ταξίδεψε ένας Κινέζος ο οποίος αποδείχτηκε ως το πρώτο κρούσμα της γρίπης. Νωρίς τη Δευτέρα, το πρακτορείο ειδήσεων “Νέα Κίνα” επικαλούμενο το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε από το Πεκίνο ότι ήταν το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην ενδοχώρα. Οι εξετάσεις έγιναν στο νοσοκομείο λοιμωδών νόσων του Τσενγκντού, πρωτεύουσας της επαρχίας Σετσουάν, στη νοτιοδυτική Κίνα. Σημειωτέον, ένα κρούσμα επιβεβαιώθηκε την Πρωτομαγιά και στο Χονγκ Κονγκ.

Πέντε νέα κρούσματα επιβεβαιώθηκαν την Κυριακή στον Καναδά, αυξάνοντας στα 286 το σύνολο των προσβληθέντων. Τρία από τα 5 ήταν στην επαρχία Αλμπέρτα, στα δυτικά, και δύο στη γειτονική Σασκάτσουαν. Η Αλμπέρτα, με συνολικά 50 κρούσματα, ανακοίνωσε προχθές και τον πρώτο θάνατο που συνδέεται με τη νόσο: μίας 30χρονης, με βεβαρυμμένο, ωστόσο, ιστορικό. Στον Καναδά, όλα τα κρούσματα έχουν καλοήθη συμπτώματα.

Στη Βρετανία, επιβεβαιώθηκε την Κυριακή από υγειονομικούς αξιωματούχους, ο εντοπισμός 7 νέων κρουσμάτων του ιού Η1Ν1,  με 55 πλέον το σύνολο των προσβληθέντων. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας Υγείας, οι νέοι ασθενείς προέρχονται από την ανατολική Αγγλία. Οι δύο προσβλήθηκαν από τον ιό Η1Ν1 όταν ήρθαν σε επαφή με ασθενή.

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *