ΔιάφοραΚόσμος

Μέτρα κατά της προώθησης στο Διαδίκτυο της “ανορεξίας”

Ένα κείμενο που ποινικοποιεί την προτροπή σε ανορεξία, με ποινή που φτάνει και τα δύο χρόνια φυλάκισης, υιοθέτησαν σήμερα οι Γάλλοι βουλευτές, κυρίως όταν γίνεται μέσω του διαδικτύου, σε μια προσπάθεια να καταπολεμηθεί η ασθένεια αυτή, από την οποία πάσχουν τουλάχιστον σαράντα χιλιάδες άτομα στη Γαλλία, κυρίως νέες γυναίκες.

Το κείμενο που, εάν τελικώς εγκριθεί από τη Γερουσία, θα επιτρέπει την τιμωρία διαφόρων ιστοσελίδων με την επωνυμία “pro-ana” (υπέρ της ανορεξίας), ένα κίνημα που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ και αναπτύχθηκε πολύ και επεκτάθηκε από το 2.000 σχεδόν παντού.

Τα μέλη του κινήματος αυτού, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι νεαρά κορίτσια, ισχυρίζονται ότι η ανορεξία δεν είναι αρρώστια αλλά ένας νέος “τρόπος ζωής” που οποίος θέλει τον ακολουθεί και ασπάζεται τις ιδέες και τη λογική του. “Τα μηνύματα που στέλνονται μέσω των ιστοσελίδων αυτών είναι μηνύματα θανάτου. Η χώρα μας θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να τα στιγματίσει και να καταδικάσει αυτούς που κρύβονται πίσω από τέτοιου είδους ιστοσελίδες”, ανέφερε η υπουργός Υγείας της Γαλλίας, Ροζελίν Μπασλό. Για την ίδια, “το να δίνει κάποιος συμβουλές σε νέες κοπέλες να λένε ψέματα στους γιατρούς, να τους υποδείχνουν διάφοροι επιτήδειοι τροφές εύκολες στη χώνεψη και να τις παρακινούν να φτάνουν στα άκρα (να κάνουν εμετό) μόλις φάνε κάτι, ε, αυτό δε σημαίνει κατά κανένα τρόπο ελευθερία έκφρασης”.

Η εξέταση του κειμένου αυτού γίνεται μια εβδομάδα μετά από την υπογραφή από τους ασχολούμενους με τη μόδα στη Γαλλία, μιας “χάρτας” κατά της ανορεξίας και κατά της “σκελετωμένης” εικόνας των μοντέλων. Το κείμενο που υιοθέτησαν οι γάλλοι βουλευτές προβλέπει ποινή έως δύο χρόνων και χρηματικό πρόστιμο 30 χιλιάδων ευρώ σε όσους ωθούν τα νέα κορίτσια στην ανορεξία και σε τρία χρόνια φυλάκιση και 45 χιλιάδες ευρώ πρόστιμο εάν τελικώς οι “συμβουλές” τους οδήγησαν τα άτυχα θύματά τους στο θάνατο.

Στη Γαλλία πάνω από 40 χιλιάδες άτομα πάσχουν από ανορεξία και το 90% αυτών είναι νέα κορίτσια ηλικίας 12-13 ετών και 18-19 ετών.

Δραστικά όμως μέτρα κατά της ανορεξίας, έχουν ήδη ληφθεί στη Μαδρίτη και κυρίως στα μανεκέν που δίνουν το “κακό” παράδειγμα στα νεαρά κορίτσια, καθώς και στους οίκους μόδας που δε φτιάχνουν ρούχα σε μεγάλα μεγέθη. Τα μεν ισχνά μανεκέν αποκλείονται από τις επιδείξεις μόδας, οι δε οίκοι μόδας υποχρεούνται να κατασκευάζουν και ρούχα για παχουλές γυναίκες. Οι άλλες πρωτεύουσες μόδας στον κόσμο προς το παρόν προτίμησαν απλώς να περιοριστούν σε κάποιους κανόνες δεοντολογίας χωρίς όμως δεσμευτικό χαρακτήρα.

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *