Επικαιρότητα

Έντονες αντιδράσεις για την επέμβαση των ΜΑΤ στη Χαλυβουργική

PHOTO ART RESISTANCE

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η εισαγγελική εντολή και η παρέμβαση των ΜΑΤ στη Χαλυβουργία Ελλάδος στον Ασπρόπυργο, που είχε ως αποτέλεσμα να ανοίξει το εργοστάσιο έπειτα από εννέα μήνες απεργίας. Η ατμόσφαιρα εξακολουθεί αν είναι τεταμένη καθώς στην είσοδο της μονάδας παραμένουν απεργοί, παρουσία αστυνομικών δυνάμεων που βρίσκονται εκεί, για να διασφαλίσουν την ομαλή προσέλευση των εργαζομένων. Παράλληλα, όσοι βρίσκονται ήδη μέσα στο εργοστάσιο αναφέρουν ότι συνάδελφοί τους που επιθυμούν να εργασθούν δέχονται επιθέσεις από διαδηλωτές που βρίσκονται στην είσοδο.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν το πρωί στις 5.30 όταν δυνάμεις των ΜΑΤ με εντολή εισαγγελέα έσπασαν το μπλόκο όσων περιφρουρούσαν την απεργία. Σύμφωνα με το αρχηγείο της ΕΛΑΣ, υπήρξαν έξι προσαγωγές. Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι είχαν ξεκινήσει απεργία το Νοέμβριο του 2011, μη δεχόμενοι μείωση των αποδοχών τους και μειωμένο ωράριο. Έκτοτε η διοίκηση της εταιρείας προχώρησε σε απολύσεις, η ανάκληση των οποίων αποτελούσε πάγιο αίτημα κατά την εννεάμηνη κινητοποίηση. Μάλιστα το τελευταίο διάστημα η διοίκηση είχε διαμηνύσει προς κάθε πλευρά ότι είναι αποφασισμένη να κλείσει τη μονάδα του Ασπροπύργου και να μεταφέρει όλη την παραγωγική και εξαγωγική δραστηριότητα στη μονάδα του Βόλου.

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση επιλέγει το δρόμο της βίας

Η επέμβαση των ΜΑΤ προκάλεσε την έντονη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης. «Η συγκυβέρνηση Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη επιλέγει το δρόμο της βίας και του αυταρχισμού για να καταστείλει τους εργατικούς αγώνες, ενώ ταυτόχρονα προειδοποιεί την υπόλοιπη κοινωνία τι την περιμένει όταν διεκδικεί και αγωνίζεται» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι «η αιφνιδιαστική βίαιη εισβολή των δυνάμεων των ΜΑΤ στο εργοστάσιο της Χαλυβουργίας αποτελεί άλλο ένα δείγμα γραφής για το πώς θέλει να αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους και τους αγώνες τους η νέα μνημονιακή κυβέρνηση» και προσθέτει ότι δεν αφήνει κανένα περιθώριο για οποιοδήποτε άλλο συμπέρασμα, καθώς η εισβολή των ΜΑΤ έγινε τη στιγμή που βρισκόταν σε εξέλιξη πρωτοβουλία για τριμερή συνάντηση ανάμεσα στο υπουργείο, τους εργαζόμενους και την εργοδοσία.

Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά την άμεση απόσυρση των δυνάμεων των ΜΑΤ καθώς και την απελευθέρωση των απεργών που έχουν συλληφθεί και καλεί στη συγκέντρωση αλληλεγγύης που διοργανώνεται από το συνδικάτο των χαλυβουργών, στις 17.30 το απόγευμα στον κόμβο του Ασπροπύργου.

Πυρά κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης, μιλώντας το πρωί σε εκπομπή της ΝΕΤ. «Να χαίρονται τα ΜΑΤ και την επίθεσή τους, ο κος Σαμαράς ο κος Βενιζέλος και ο κος Κουβέλης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΚΚΕ: Χτύπημα γκανγκστερικού τύπου

Για γκανγκστερικού τύπου χτύπημα κάνει λόγο το ΚΚΕ και σημειώνει πως «δεν στοχεύει μόνο τους αγωνιστές χαλυβουργούς που απεργούν επί 9 μήνες για τα στοιχειώδη δικαιώματά τους. Αποτελεί επίθεση στο σύνολο της εργατικής τάξης, προκειμένου να σκύψει το κεφάλι, για να περάσει ο οδοστρωτήρας της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής».

Παράλληλα, το Κομμουνιστικό Κόμμα αναφέρει ότι η κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ -– ΔΗΜΑΡ είναι η βασική υπεύθυνη για την εισβολή και καταγγέλλει πως έγινε χρήση χημικών, υπήρξαν ξυλοδαρμοί και συλλήψεις απεργών, «προκειμένου να προστατευτεί ο απεργοσπαστικός μηχανισμός του Μάνεση». Τέλος, απαιτεί να αποσυρθούν αμέσως τα ΜΑΤ από τη Χαλυβουργία και να αφεθούν ελεύθεροι οι συλληφθέντες και καλεί σε ένταση της αλληλεγγύης στον αγώνα των χαλυβουργών.

«Από νωρίς το πρωί δυνάμεις καταστολής με εντολή της τρικομματικής κυβέρνησης έπιασαν δουλειά στη χαλυβουργία προκειμένου να καταστείλουν τον ηρωικό αγώνα των χαλυβουργών, συλλαμβάνοντας την περιφρούρηση των απεργών», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ.

ΔΗΜΑΡ:  Να υπάρξει άμεση λύση για τη Χαλυβουργία

Την αποφασιστική συμβολή του υπουργείου Εργασίας ώστε να υπάρξει άμεση λύση για τη Χαλυβουργία και οι εργαζόμενοι να μην βρίσκονται σε εσωτερική αντιπαράθεση, ζήτησε η Δημοκρατική Αριστερά, με αφορμή τις εξελίξεις στο εργοστάσιο της επιχείρησης. Σημείωσε ακόμη ότι «η όξυνση της κατάστασης, η οποία τροφοδοτείται με την παρουσία των ΜΑΤ, συνιστά μια αρνητική εικόνα σε περίοδο που τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας απαιτούν ευρύτερες συναινέσεις και συνεννοήσεις».

Εν τω μεταξύ ο εισαγγελέας διέταξε να αφεθούν ελεύθεροι οι έξι συλληφθέντες απεργοί, ενώ για την υπόθεση θα οριστεί ρητή δικάσιμος αφού ασκήθηκε εναντίον τους ποινική δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος. Εναντίον των έξι απεργών απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες της παράνομης βίας και της παραβίασης δικαστικής απόφασης.

[ΕΚΛΟΓΙΚΑ -η πολιτική στο Διαδίκτυο @ apn]

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=NNfUmyNhyKI[/youtube]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *