ΕπικαιρότηταΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Επεισόδια και διαδηλώσεις σε Αθήνα και άλλες μεγάλες πόλεις

 

Συμπλοκές ανάμεσα σε διαδηλωτές και δυνάμεις των ΜΑΤ βρίσκονται αυτή την ώρα σε εξέλιξη γύρω από το Πολυτεχνείο. Άτομα από τον αντιεξουσιαστικό χώρο βρίσκονται επί της οδού Στουρνάρη και επιτίθενται με πέτρες στις δυνάμεις των ΜΑΤ, που απαντούν με δακρυγόνα. Μεγάλη πυρκαγιά έχει ξεσπάσει στη γωνία Στουρνάρη Μπουμπουλίνας, που προκλήθηκε από ρίψη μολότοφ σε κατάστημα. Οι φλόγες έχουν επεκταθεί και σε διπλανή πολυκατοικία. Την ίδια ώρα, μικροσυμπλοκές γίνονται και επί της Πατησίων και Στουρνάρη. Νωρίτερα, εκτεταμένα επεισόδια σημειώθηκαν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα, σε πορείες για τον τραγικό θάνατο του 16χρονου μαθητή στα Εξάρχεια, από πυρά αστυνομικού, το βράδυ του Σαββάτου. Κατά τη διάρκεια της πορείας περίπου 4.000 ατόμων στη Λ. Αλεξάνδρας, οι διαδηλωτές προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές σε καταστήματα και τράπεζες, ενώ έβαλαν φωτιά σε δυο πολυκατοικίες: η μία στη συμβολή της Λ. Αλεξάνδρας με τη Νοταρά και η άλλη στη Λ. Αλεξάνδρας με τη Γκύζη. Περίοικοι υποστήριζαν ότι μέσα στις πολυκατοικίες βρίσκονται εγκλωβισμένοι, κάτι που όμως ευτυχώς δεν επιβεβαιώθηκε. Οι αστυνομικές δυνάμεις απαντούν με δακρυγόνα δημιουργώντας αποπνικτική ατμόσφαιρα, ενώ πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να σβήσουν τις φωτιές. Ανάλογο είναι το κλίμα και στη Θεσσαλονίκη, όπου σημειώθηκαν νέα επεισόδια κατά τη διάρκεια πορείας, με επιθέσεις διαδηλωτών στα αστυνομικά τμήματα Άνω Πόλης και Λευκού Πύργου, ενώ ζημιές προκλήθηκαν σε τρία καταστήματα κινητής τηλεφωνίας και σε ένα σούπερ μάρκετ. Οι αστυνομικές δυνάμεις απαντούν και εκεί με ρίψεις δακρυγόνων. Συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομικών σημειώθηκαν και μπροστά από την Αστυνομική Διεύθυνση Πάτρα.

Διαδηλώσεις και επεισόδια σε Αθήνα και άλλες μεγάλες πόλεις

Με βομβαρδισμένο τοπίο μοιάζει η Λ. Αλεξάνδρας, μετά την πορεία στην οποία συμμετείχε πλήθος κόσμου, ενώ, από τα μέχρι στιγμής επεισόδια τραυματίστηκαν πέντε άτομα, εκ των οποίων δύο πολίτες, στην ευρύτερη περιοχή του Λυκαβηττού και τρεις αστυνομικοί. Όλοι μεταφέρθηκαν στον Ερυθρό Σταυρό.
Στην πορεία διαμαρτυρίας προς τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (ΓΑΔΑ) συμμετείχαν ο ΣΥΝ, ο ΣΥΡΙΖΑ, η νεολαία Συνασπισμού, το δίκτυο πολιτικών και κοινωνικών Δικαιωμάτων, η συνδικαλιστική παράταξη του ΣΥΝ Αυτόματη Παρέμβαση, το ΝΑΡ, το ΚΚΕ(Μ-Λ), η Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας και άτομα από τον αντιεξουσιαστικό χώρο. Συμμετείχαν επίσης σύλλογοι εκπαιδευτικών και φοιτητών.

Ενώ η πορεία ξεκίνησε φιλειρηνικά, με το που έστριψε στη Λ. Αλεξάνδρας άρχισαν άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου να καίνε μαγαζιά και από τις δυο πλευρές της λεωφόρου Αλεξάνδρας. Τα ΜΑΤ δεν άργησαν να ξεκινήσουν τη ρίψη δακρυγόνων.

Στις 3 το μεσημέρι, άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου μπροστά στα ΜΑΤ τα οποία βρίσκονταν ακριβώς στη γωνία Αλεξάνδρας και Χαριλάου Τρικούπη, πυρπόλησαν το κτίριο του ΥΠΕΧΩΔΕ και δεν υπήρξε καμιά επέμβαση από πλευράς αστυνομικών δυνάμεων. Περίοικοι ειδοποίησαν την Πυροσβεστική, η οποία έφθασε άμεσα προκειμένου να σβήσει τη φωτιά, καθώς απειλήθηκε διπλανή πολυκατοικία.

Αμέσως μετά την πυρπόληση κτιρίου του ΥΠΕΧΩΔΕ, μέρος της πορείας άρχισε να οπισθοχωρεί.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΣΤΟ SITE ΤΣΟΥΚΝΙΔΑ

>>>
ΣΕΛΙΔΑ ΣΤΟ FACEBOOK ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ:
ALEXANDROS GRIGOROPOULOS (R.I.P.) 

 

Η μαρτυρία του αυτόπτη μάρτυρα  κ. Παπαδημητρίου στο MEGA

“Έρχεται ένα περιπολικό στην Τζαβέλα-Ναυαρίνου. Σταματάει το περιπολικό και κοιτάει προς τα κάτω. Σαν να έψαχναν κάτι. Διαπληκτίζονται λεκτικά με μια ομάδα μέσα από το περιπολικό με μια παρέα ανθρώπων. Δεν ήταν κουκουλοφόροι.Υπάρχουν καφετέριες εκεί και ήταν τα παιδιά. Κατεβαίνουν από το περιπολικό οι αστυνομικοί μετά από 50μ και λίγα λεπτά μετά τον λεκτικό διαπληκτισμό.

Δεν έγινε επίθεση και δεν υπάρχει σωματική επαφή. Ούτε στο περιπολικό έγινε κάποια επίθεση. Μόνο μια ομάδα ανθρώπων άρχισε να φωνάζει. Πετάχτηκαν πλαστικά δύο μπουκάλια νερό και ήταν στην θέση τους οι αστυνομικοί. Ξαναμπαίνουν στο περιπολικό και φεύγουν προς Χαριλάου Τρικούπη και γυρίζουν πεζοί με γρήγορο βήμα και φθάνουν πάλι στο ίδιο σημείο.
Στην οδό Τζαβέλα και Μεσολογγίου ήταν η ομάδα που είχαν διαπληκτιστεί. Δεν κινήθηκαν προς το μέρος τους. 
Υπήρχε απόσταση πάνω από 20 μέτρα. Δεν έφθασαν σώμα με σώμα. Μόνο λεκτικοί διαξιφισμοί σε απόσταση 40μ. Μετά από φωνές και βρισιές, ΤΕΙΝΕΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΚΑΙ ΠΥΡΟΒΟΛΕΙ ΣΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ. Είδα την προέκταση του χεριού του. Δεν ήταν στον αέρα.” 

 

Η πορεία σταμάτησε στον Άρειο Πάγο και τα στενά κατά μήκος της Αλεξάνδρας, όπου έχουν διασκορπιστεί διαδηλωτές και έγινε ένας μικρός “κλεφτοπόλεμος” με δυνάμεις των ΜΑΤ, έχουν γεμίσει με αναποδογυρισμένους, καμμένους κάδους.

Προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές και συγκρούσεις ανάμεσα στους διαδηλωτές και τις αστυνομικές δυνάμεις, από το ύψος περίπου της Ασκληπιού μέχρι τα δικαστήρια του Αρείου Πάγου. Σε αυτό το σημείο της λεωφόρου υπάρχουν σπασμένες τζαμαρίες, στάσεις λεωφορείων, πέτρες και κομμάτια από μάρμαρα πάνω στο οδόστρωμα, καθώς και πυρολυμένοι κάδοι.

Επιπλέον, σχεδόν ολοσχερώς κάηκαν ένα σουπερμάρκετ στο ύψος της Παναγιωταρά, καθώς και μια αντιπροσωπεία αυτοκινήτων στη συμβολή της Λ. Αλεξάνδρας με την Πατριάρχου Ιερεμίου.

Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής παραμένουν στη λεωφόρο, επιχειρώντας για την κατάσβεση των όποιων πύρινων μετώπων.

Πλέον η πορεία έχει διαλυθεί πλήρως με τους διαδηλωτές να έχουν διασκορπιστεί εδώ και ώρα στα παρακείμενα στενά της λεωφόρου προς τα Εξάρχεια.

ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΤΗΣ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΣΤΗ ΛΕΩΦΟΡΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ:


Στο μεταξύ, ομάδες νεαρών παραμένουν μέσα στο Πολυτεχνείο, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, επί της Πατησίων, και τη Νομική Σχολή Αθηνών.

Επίθεση από διαδηλωτές δέχθηκε και το αστυνομικό τμήμα της Άνω Πόλης Θεσσαλονίκης, ύστερα από την πορεία που πραγματοποίησαν αντιεξουσιαστές, σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, με αφορμή τα χθεσινά επεισόδια που συνέβησαν στην Αθήνα και το θάνατο του άτυχου νέου.

Αρχικά, οι διαδηλωτές επιτέθηκαν στο αστυνομικό τμήμα του Λευκού Πύργου αλλά διαλύθηκαν από τις δυνάμεις των ΜΑΤ, που έκαναν περιορισμένη χρήση χημικών. Στη συνέχεια, όμως, ενώθηκαν μπροστά από το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, με ομάδα άλλων ατόμων.

Από το σημείο εκείνο συνέχισαν την πορεία τους αλλά και τις φθορές, καθώς άρχισαν ξανά να σπάζουν βιτρίνες καταστημάτων αλλά και να προκαλούν ζημιές σε σταθμευμένα οχήματα και καταστήματα. Ταυτόχρονα, πέταξαν μολότοφ και πέτρες και στο αστυνομικό τμήμα.

Οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν ξανά με δακρυγόνα και οι διαδηλωτές υποχώρησαν και ο κύριος όγκος τους κινήθηκε ξανά προς την Καμάρα – από το σημείο δηλαδή που άρχισε η πρώτη πορεία τους – βάζοντας φωτιές σε κάδους.

Μάλιστα, λίγο μετά τις 15.00, μία μεγάλη ομάδα αντιεξουσιαστών, που φορούσαν κράνη και έφεραν σακίδια, κατευθύνθηκε προς τη συμβολή των οδών Εθνικής Αμύνης και Εγνατία, όπου προκαλούσαν καταστροφές, βάζοντας φωτιές σε σταθμευμένα αυτοκίνητα.

Παράλληλα, φωτιά σε κοντέινερ εργοταξίου του μετρό που βρίσκεται μπροστά από την κεντρική βιβλιοθήκη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου έβαλαν ομάδες αγνώστων που κατέφυγαν εντός του χώρου του, ενώ επεισόδια σημειώθηκαν και στο Καυταντζόγλειο, στην οδό Κατσιμίδη, μετά από συμπλοκή οπαδών του ΠΑΟΚ και του Ηρακλή.

Επεισόδια σημειώθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής και έξω από το κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης στην Πάτρα. Διαδηλωτές πέταξαν πέτρες στις δυνάμεις της αστυνομίας και έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων.

Από την πλευρά τους οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση χημικών, ενώ πυροσβεστικά οχήματα προσπαθούν να σβήσουν τις φωτιές.

Προηγουμένως, οι διαδηλωτές είχαν πραγματοποιήσει πορεία στο κέντρο της Πάτρας.

Εκτεταμένες ζημιές και σε δημόσια κτίρια στο Ηράκλειο, καθώς και σε αυτοκίνητα, προκάλεσε ομάδα του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Οι αντιεξουσιαστές επιτέθηκαν κατ’αρχήν στο αστυνομικό τμήμα της περιφέρειας που βρίσκεται στο κέντρο του Ηρακλείου και στη συνέχεια στο κτίριο της Νομαρχίας, το Δικαστικό Μέγαρο, το Μέγαρο της πρώην αστυνομικής διεύθυνσης Ηρακλείου προξενώντας φθορές και γράφοντας συνθήματα.

Παράλληλα, προκάλεσαν μεγάλες ζημιές σε σταθμευμένα αυτοκίνητα που βρίσκονταν στο χώρο της πρώην αστυνομικής διεύθυνσης Ηρακλείου, αλλά και σε υποκαταστήματα τραπεζών επί της οδού 25ης Αυγούστου, σε τρεις εκ των οποίων πέταξαν βόμβες μολότοφ.

Πηγή:http://www.ert.gr

3 σκέψεις σχετικά με το “Επεισόδια και διαδηλώσεις σε Αθήνα και άλλες μεγάλες πόλεις

  • ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΩ ΠΩΣ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΑΝΑΡΧΙΚΟΙ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΝΑ ΠΑΛΕΨΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΛΑΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΚΟ ΤΩΝ ΕΧΘΡΩΝ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ,ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΘΑ ΤΗΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΣΙΓΟΥΡΑ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΒΟΗΘΗΣΕΤΑΙ[ΣΤΟ ΛΑΟ ΑΠΕΥΘΥΝΟΜΑΙ] ΓΙΑΤΙ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΙΣΕΤΑΙ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΕΤΑΙ ΠΩΣ ΑΝΑΡΧΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΛΩΤΟΦ ΚΑΙ Η ΠΕΤΡΑ , ΑΝΑΡΧΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΘΕΩΡΙΑ ΠΟΥ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΚΑΙ ΘΕΛΩ ΑΚΟΜΑ ΝΑ ΠΩ ΠΩΣ ΜΑΣ ΧΑΡΑΚΤΙΡΙΖΕΤΑΙ ΣΑΝ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΣ ΣΕ ΑΥΤΟ ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΑΩ ΠΩΣ ΟΤΑΝ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΓΙΑΥΤΟ ΒΙΑ ΣΤΗ ΒΙΑ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    Σχολιάστε
  • den mporoun na mas fimosoun den mporoun na skotwsoun olous tha eimaste panta edw emeis pou zitame tin alitheia tin dikaiosuni se ena kratos pou kathimerina na podopata,ekseftelizei tis proswpikotites mas mas ypodoulwnei mesa apo ta athlia mesa enimerwsis pou ola einai kateuthinomena kai mas eksapata mprostan sta atia mas dixws na mporoume na kanoume kati.o kairos autos teleiwse ayti einai mia nea epoxi stin ellada kai pagosmiws “o kompos eftase sto xteni ,to potiri ksexilise”den paei allo me ts laimarges kuverniseis kai metous “nonous”pou tous upostirizoun gia kathara oikonomika sumferonta prepei oloi na antidrasoume ka an xreiastei na spasoume kai petaksoume petres pws oloi autoi tosa xronia petagan se emas pseftikes uposxeseis kai logia dixws ixnos alitheias kai aksioprepeias toulaxiston i petra ponaei swmatika kai oxi hthika psixologika opws ta logai olwn aytwn .euxaristw!!!

    Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *