Αθλητικά

Η Εθνική ομάδα μπάσκετ νίκησε άνετα 89-69 και την Βραζιλία

Αποστολή εξετελέσθη… Η Εθνική ομάδα μπάσκετ των ανδρών επικράτησε 89-69 της Βραζιλίας, σε αγώνα για την 3η ημέρα του Προολυμπιακού Τουρνουά, και με τη δεύτερη νίκη σε ισάριθμους αγώνες αποζημίωσε με τον καλύτερο τρόπο τους φιλάθλους που κατέκλυσαν το ΟΑΚΑ, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση του Α΄ ομίλου. Η πρωταθλήτρια Ευρώπης 2005 εστιάζει πλέον στον προημιτελικό της Παρασκευής με τη Νέα Ζηλανδία, όπου θέλει να κερδίσει πανηγυρικά την πρόκριση της στα ημιτελικά.
Τα δεκάλεπτα: 17-18, 30-40, 50-66, 69-89.

Το νωθρό ξεκίνημα της Εθνικής, που στο πρώτο δεκάλεπτο δεν βρέθηκε ούτε μια φορά στη γραμμή των ελευθέρων βολών, σε συνδυασμό με την κυριαρχία του Τιάγκο Σπλίτερ, ο οποίος κέρδισε κατά κράτος τις μονομαχίες με τον Κώστα Τσαρτσαρή κάτω από τα καλάθια, συνέβαλαν ώστε η Βραζιλία να επιβάλει το ρυθμό της στον αγωνιστικό χώρο. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα βασιζόταν κυρίως στις εμπνεύσεις του Βασίλη Σπανούλη στο πρώτο δεκάλεπτο, με τον Ελληνα διεθνή γκαρντ να σημειώνει τους 8 από τους 18 συνολικά πόντους της Εθνικής στο πρώτο δεκάλεπτο και να κρατάει την πρωταθλήτρια Ευρώπης 2005 στο παιχνίδι. Μάλιστα, αυτός ήταν που ισοφάρισε σε 10-10 στο 6΄. Ο Φώτσης πήρε τη σκυτάλη στην επίθεση από τον Σπανούλη και περίπου 2 λεπτά πριν από τη λήξη της περιόδου ο Γιαννάκης πέρασε στον αγωνιστικό χώρο τον Μπουρούση στη θέση του Τσαρτσαρή. Σε αυτό το διάστημα η Εθνική βρήκε τις λύσεις κάτω από το αντίπαλο καλάθι και κατάφερε να μπει στο δεύτερο δεκάλεπτο στο +1 (18-17).

Στη δεύτερη περίοδο ήταν η σειρά του Σχορτσιανίτη να στελεχώσει την ελληνική φροντ λάιν και ο θηριώδης σέντερ ανταποκριθηκε στις απαιτήσεις, ενώ, με τις βοήθειες του Πελεκάνου σε ριμπάουντ και επίθεση, η Εθνική κατάφερε να διατηρήσει το προβάδισμα. Τρία λεπτά από πριν τη λήξη του ημιχρόνου, πάντως, το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα λειτούργησε όπως μόνο αυτό ξέρει… Πίεση σε όλο το γήπεδο, παγίδες, σωστά πικ εν ρολ και η μηχανή πήρε μπροστά. Μάλιστα, στο 18΄ η Εθνική προηγήθηκε για πρώτη φορά με διψήριο αριθμό (+11, 36-25), για να πάρει το δρόμο προς τα αποδυτήρια στο +10 (40-30), εχοντας υποχρεώσει τη Βραζιλία στο πρώτο σημαντικό πρόβλημά της, καθώς ο Ουέρτας έκατσε στον πάγκο με 4 φάουλ.

Στο τρίτο δεκάλεπτο τα… παραμύθια τελείωσαν και η Βραζιλία «υποκλίθηκε». Το βασικό όπλο της «σελεσάο», ο Τιάγκο Σπλίτερ, εξουδετερώθηκε και η Βραζιλία κατέρρευσε… Ο σέντερ της Ταού έμεινε στους 5 πόντους και η διαφορά που είχε εξασφαλίσει η Εθνική δεν έπεσε ποτέ σε μονοψήφιο αριθμό. Προσφέροντας θέαμα, ελέγχοντας τα επιθετικά ριμπάουντ και βασιζόμενη επιθετικά στον Φώτση, με τον τέως άσο της Ντιναμό Μόσχας να πετυχαίνει 11 πόντους στο τρίτο δεκάλεπτο, και τον Μπουρούση, ο οποίος έπαιζε χωρίς αντίπαλο κάτω από τα καλάθια (10π.), η Εθνική μπήκε στην τελευταία περίοδο με τη διαφορά να έχει πάρει τη μέγιστη τιμή της (+16π., 66-50).

Με την εθνική να μη χαλαρώνει ούτε δευτερόλεπτο, το τελευταίο δεκάλεπτο εξελίχθηκε σε τυπική διαδικασία. Θέαμα, αποφασιστηκότητα και επιθετικός πλουραλισμός συνέθεσαν τον καλύτερο επίλογο… Το τελικό 89-69, το οποίο διαμορφώθηκε με κάρφωμα του Πρίντεζη στην εκπνοή, συνοδεύτηκε με την Εθνική να καταχειροκροτειται απ΄ όσους έσπευσαν να την ενισχύσουν.

Διαιτητές: Ιερεθουέλο (Ισπανία), Κένεντι (ΗΠΑ), Γκιρς (Αυστραλία)

Οι συνθέσεις:

ΒΡΑΖΙΛΙΑ (Μονσάλβε Μόντσο): Μαρσελίνιο 14 (3), Μουρίλο 2, Ρικάρντο, Φούλφιο, Ουέρτας 14 (1), Γκαρσία 15 (1), Μπέιμπι, Πάουλο 4, Τζόναθαν, Σπλίτερ 20.

ΕΛΛΑΔΑ (Παναγιώτης Γιαννάκης): Παπαλουκάς 2, Μπουρούσης 10, Ζήσης 10 (1), Σπανούλης 14 (2), Βασιλόπουλος 7 (1), Φώτσης 18 (2), Πρίντεζης 6, Γλυνιαδάκης, Τσαρτσαρής 9 (1), Διαμαντίδης 6 (2), Σχορτσιανίτης 3, Πελεκάνος 4.

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *