Κόσμος

Η “κρίση” προ των πυλών παρά τις προσπάθειες

oikonomiaΤο νέο οικονομικό πρόγραμμα, ύψους 825 δισεκατομμυρίων δολαρίων, υπερψήφισε η αμερικανική Βουλή, το οποίο τώρα, αναμένεται να συζητηθεί στη Γερουσία Των Ηνωμένων Πολιτειών.
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της Ευρώπης είναι οι απεργιακές κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται στην Γαλλία και στην Γερμανία.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προβλέπει την παγκόσμια ανάπτυξη να μην ξεπερνάει εφέτος το 0,5%.
Το Διεθνής Οργανισμός εκφράζει την ανησυχία του ακόμα και για τη συνοχή της ζώνης του Ευρώ. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, παρά τις αντιδράσεις των Ρεπουμπλικανών, ο Μπαράκ Ομπάμα κατήγαγε την πρώτη του κοινοβουλευτική νίκη, με την υπερψήφιση του νέου οικονομικού προγράμματος ύψους 825 δισεκατομμυρίων δολαρίων που εισηγήθηκε.
Το εν λόγω νομοσχέδιο, θα πρέπει τώρα να αποσπάσει την στήριξη και της Γερουσίας, πριν το υπογράψει ο ίδιος ο Πρόεδρος.

Στην Γαλλία, η απεργία είναι γενική, με αίτημα την ενίσχυση της απασχόλησης και της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων.
Η έκταση των απεργιακών κινητοποιήσεων είναι τέτοια ώστε να χαρακτηρίζεται ως “Μαύρη Πέμπτη” για την Γαλλία, αφού ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας κατέβασε ρολά.
Χιλιάδες εργαζόμενοι διαμαρτύρονται και ζητούν περισσότερα κυβερνητικά μέτρα για την προστασία των θέσεων εργασίας και των μισθών τους.
Μεγάλα προβλήματα έχουν αρχίσει να δημιουργούνται ήδη στις συγκοινωνίες και στη λειτουργία των νοσοκομείων.
Μεγάλο ποσοστό των Γάλλων πιστεύει ότι η κυβέρνηση στήριξη περισσότερο τις Τράπεζες από ότι τον απλό εργαζόμενο, την ώρα που η ανεργία εκτιμάται ότι θα φτάσει μέχρι το 2010 το 10%.

Στη Γερμανία, οι εργαζόμενοι στα τρένα απεργούν ζητώντας αυξήσεις και καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Στην Ιταλία, βοήθεια από την κυβέρνηση ζητά η Fiat, για να μη βρεθούν στο δρόμο 60.000 εργαζόμενοι.

Οι ειδήσεις για μαζικές απολύσεις διαδέχονται η μία την άλλη. Μετά τη Μπόινγκ που ανακοίνωσε σχέδια για 10.000 απολύσεις το 2009, η ιαπωνική Toshiba προγραμματίζει 4.500 περικοπές θέσεων εργασίας εντός δυο μηνών.
Για περίπου 7000 απολύσεις, οι περισσότερες από τις οποίες στις ΗΠΑ, κάνει λόγο και η Star- backs.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν όλα αυτά τα αρνητικά στοιχεία, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προβλέπει ότι η παγκόσμια ανάπτυξη δεν θα ξεπεράσει εφέτος το 0,5% -η ασθενέστερη από τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο- και το Διεθνής Οργανισμός εκφράζει ανησυχίες και για τη συνοχή της ζώνης του Ευρώ.

Σε νέο ιστορικό χαμηλό, η πτώση του δείκτη οικονομικού κλίματος ευρωζώνης
Σε χαμηλά επίπεδα-ρεκόρ εξασθένησε, τον Ιανουάριο, η εμπιστοσύνη επιχειρηματιών και καταναλωτών στην ευρωζώνη, ενώ περιορίστηκαν οι εκτιμήσεις των νοικοκυριών για άνοδο του πληθωρισμού, ενισχύοντας την επιχειρηματολογία για νέες μειώσεις των επιτοκίων της ευρωζώνης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς η οικονομία βυθίζεται όλο και περισσότερο σε ύφεση.

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος στις 16 χώρες-μέλη της ευρωζώνης υποχώρησε στις 68,9 μονάδες -στα χαμηλότερα επίπεδα από την καθιέρωση του δείκτη το 1985- από τις αναθεωρημένες προς τα άνω 70,4 μονάδες στις οποίες διαμορφώθηκε τον Δεκέμβριο του 2008, σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Παράλληλα, η μηνιαία έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έδειξε ότι ο επιμέρους δείκτης στον οποίο αποτυπώνονται οι εκτιμήσεις των νοικοκυριών για την πορεία του πληθωρισμού υποχώρησε στις 5 μονάδες, από 7 μονάδες ένα μήνα νωρίτερα και ο αντίστοιχος δείκτης στις επιχειρήσεις υποχώρησε σε νέο ιστορικό χαμηλό, στις -11 μονάδες τον Ιανουάριο, από -7 μονάδες τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ο περιορισμός της αισιοδοξίας ήταν μεγαλύτερος στον τομέα των υπηρεσιών, στον οποίο αντιστοιχούν τα δύο τρίτα του ΑΕΠ της ευρωζώνης.
Σε αυτόν τον τομέα, ο δείκτης εμπιστοσύνης υποχώρησε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα [στις -22 μονάδες, από -17 μονάδες].

Στη βιομηχανία, ο δείκτης υποχώρησε στο ιστορικό χαμηλό των -34 μονάδων, από -33 μονάδες τον Δεκέμβριο και στους καταναλωτές υποχώρησε στο ιστορικό χαμηλό των -31 μονάδων, από -30 μονάδες ένα μήνα νωρίτερα.

Η μεγαλύτερη πτώση του δείκτη οικονομικού κλίματος κατεγράφη στη Γερμανία [κατά 3,1 μονάδες], ακολουθούμενη από την Ιταλία [κατά 1 μονάδα] και τη Γαλλία [κατά 0,9 μονάδες], ενώ στην Ισπανία βελτιώθηκε κατά 2,5 μονάδες.

Στα χαμηλότερα επίπεδα από την καθιέρωσή του, το 1985, υποχώρησε και ο δείκτης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το επιχειρηματικό κλίμα [στις -3,16 μονάδες τον Ιανουάριο, από τις προς τα άνω αναθεωρημένες -3,05 μονάδες, στις οποίες είχε διαμορφωθεί τον Δεκέμβριο].

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *