Επικαιρότητα

Διχασμένοι οι αγρότες στα μπλόκα

agrotes_trakter17Διχασμένοι και προβληματισμένοι εμφανίζονται οι αγρότες για το αν θα πρέπει να παραμείνουν στα μπλόκα ή να αποχωρήσουν. Και σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη συνελεύσεις και συνεδριάσεις ενώ μετά τα Τέμπη που άνοιξαν την Τετάρτη, την Πέμπτη άνοιξε και η Εθνική στις Μικροθήβες. Αμετακίνητοι στις θέσεις τους εμφανίζονται οι αγρότες στο μπλόκο του Προμαχώνα, της Αλαμάνας, της Νίκαιας Λάρισας και του Κάστρου καθώς επίσης και στα Λινοπετάσματα Ηρακλείου και στο Πλατάνι Χανίων. Στα Μάλγαρα και στη Χαλκηδόνα οι αγρότες βρίσκονται στο μπλόκο και κατά διαστήματα κλείνουν και ανοίγουν τον δρόμο ενώ είχαμε και παρέμβαση του Εισαγγελέα.
Αποχώρησαν από τα Τέμπη και οι τελευταίοι αγρότες, ενώ νωρίτερα άνοιξε και το μπλόκο στον κόμβο των Μικροθηβών.

Στα μπλόκα, παραμένουν οι αγρότες στη Νίκαια της Λάρισας, στην Αλαμάνα και στο Κάστρο.

Κλειστή είναι η συνοριακή δίοδος στον Προμαχώνα, αλλά και τα τελωνεία Εξοχής. Aνοιχτά τα σύνορα σε Ευζώνους, Δοϊράνη, Κήπους και Ορμένιο.

Δεν αποχωρούν από το μπλόκο των Κερδυλλίων τελικά οι αγρότες σύμφωνα με απόφαση που ελήφθη λίγο μετά τις 12 σήμερα το μεσημέρι παρά τη χθεσινή απόφαση που έλαβε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, ωστόσο παραμένει ως αυτήν την ώρα η Εγνατία οδός. Αποχώρησαν μόνο περίπου 15 τρακτέρ και το 85% της δύναμής τους παραμένει στον κόμβο των Ν. Κερδυλλίων.

Δύο μπλόκα παραμένουν στην Κρήτη. Ένα στα Λινοπεράματα Ηρακλείου και ένα στο Πλατάνι Χανίων.

Τα κατά τόπους συντονιστικά όργανα των αγροτών συνεδριάζουν για να καθορίσουν τη στάση τους.

Η κατάσταση πάει προς εκτόνωση, εκτίμησε μετά τη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό, ο γραμματέας της ΝΔ Λευτέρης Ζαγορίτης και τόνισε ότι η πλειοψηφία των αγροτών τηρεί υπεύθυνη στάση και ανοίγει τους δρόμους.

Ο γραμματέας της ΝΔ είπε ακόμη ότι ο διάλογος είναι το καλύτερο εργαλείο και η εξειδίκευση των μέτρων γίνεται με ικανοποιητικό ρυθμό.

Όσον αφορά στην υλοποίηση του πακέτου μέτρων που αποφάσισε η κυβέρνηση, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την ΕΕ ενώ την Τετάρτη θα συζητήσει το θέμα με την αρμόδια κοινοτική επίτροπο.

Εν τω μεταξύ, εκπρόσωποι του πανελλαδικού συντονιστικού οργάνου των αγροτών, θα ζητήσουν σήμερα διευκρινίσεις τόσο από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ όσο και από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης σχετικά με το χρονοδιάγραμμα απόδοσης των αποζημιώσεων.

Το ΔΣ του ΕΛΓΑ συνεδριάζει προκειμένου να προβεί σε τροποποίηση του κανονισμού, για να συμπεριλαμβάνονται στο εξής στις αποζημιώσεις επιπλέον προϊόντα αλλά και ζημιογόνα αίτια που προκαλούν καταστροφές στη φυτική παραγωγή.

Το πακέτο στήριξης των αγροτών είναι υψηλό σε κάθε περίπτωση και ανεξαρτήτως συγκυρίας, ανέφερε μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ ο υφυπουργός Εσωτερικών Χρήστος Ζώης.

Η Μιλένα Αποστολάκη από το ΠΑΣΟΚ, δήλωσε επίσης στη ΝΕΤ 105,8 ότι το ΠΑΣΟΚ δεν απουσιάζει από οποιαδήποτε κοινωνική κινητοποίηση και δεν έχει επιλέξει την αντιπολίτευση της κατσαρίδας ή των υποσχέσεων.

Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ αναφέρει: Το ΚΚΕ στηρίζει τον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς για την αναπλήρωση του εισοδήματος, κατώτερες εγγυημένες τιμές και μείωση του κόστους παραγωγής. Στηρίζει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις ενάντια στην Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), την αντιαγροτική πολιτική που ακολουθούν όλα τα χρόνια οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ”.

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *