ΤΟ APN ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Οικολογική απολύμανση αστικών περιοχών: Καινοτομίες και προσδοκίες για το μέλλον

Οικολογική απολύμανση αστικών περιοχών: Καινοτομίες και προσδοκίες για το μέλλον

Η οικολογική απολύμανση αντιπροσωπεύει μια αλλαγή στον τρόπο σκέψης σχετικά με τον τρόπο απολύμανσης των πόλεων μας, ενώ παράλληλα με τις νέες αυτές μεθόδους ελαχιστοποιούμε τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Η ευαισθησία μας σχετικά με την οικολογία και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα έχει αυξηθεί, το ίδιο συμβαίνει και με την προσέγγισή της δημόσιας υγείας και υγιεινής στις πόλεις. Σήμερα, αναδύεται μια σειρά από καινοτόμες μεθόδους που εξισορροπούν την αποτελεσματικότητα των μεθόδων απολύμανσης και την προστασία του περιβάλλοντος. Σε μια πανελλαδική έρευνα που έγινε, μια εταιρεία που κάνει απολυμάνσεις στην Κόρινθο https://cpapolimantiki.gr/ μας καθοδήγησε προκειμένου να προσεγγίσουμε το ζήτημα καλύτερα.

Πράσινα προϊόντα καθαρισμού

Παραδοσιακά πολλά απολυμαντικά που χρησιμοποιούνται σε δημόσιους χώρους περιέχουν έντονες χημικές ουσίες και μπορεί να είναι επιβλαβή για το περιβάλλον. Για να μετριαστούν αυτές οι επιπτώσεις, τα τελευταία χρόνια πολλά δήμοι στρέφονται στα πράσινα προϊόντα καθαρισμού. Αυτά τα απολυμαντικά περιέχουν φυσικές ουσίες που είναι βιοδιασπώμενες, μειώνοντας έτσι την αρνητική τους επίπτωση στο οικοσύστημα της πόλης. Μερικά από αυτά τα φυσικά συστατικά με αντιμικροβιακές ιδιότητες περιλαμβάνουν τη θυμόλη (που βρίσκεται στο έλαιο θυμαριού), το κιτρικό οξύ, τα ιόντα αργύρου και άλλα.

Φωτοκαταλυτική απολύμανση

Αυτή είναι μια σχετικά νέα, φιλική προς το περιβάλλον μέθοδος απολύμανσης που χρησιμοποιεί καταλύτες που ενεργοποιούνται από το φως, όπως το διοξείδιο του τιτανίου, για την καταστροφή επιβλαβών μικροβίων. Όταν εκτίθενται στο φως, αυτοί οι καταλύτες παράγουν δραστικές μορφές οξυγόνου ικανές να διασπάσουν μια ποικιλία ρύπων και παθογόνων παραγόντων. Επειδή η διαδικασία χρησιμοποιεί φως (συχνά από LED ή ηλιακό φως) και καλοήθεις καταλύτες, αποτελεί μία φιλική εναλλακτική απέναντι στα παραδοσιακά απολυμαντικά.

Χρήση προβιοτικών 

Τα προβιοτικά είναι ευεργετικά βακτήρια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση επιβλαβών μικροβίων. Ορισμένα στελέχη προβιοτικών μπορούν να συναγωνιστούν τα παθογόνα βακτήρια μειώνοντας τον αριθμό τους. Βοηθούν επίσης στη δημιουργία μιας ισορροπίας μικροβιώματος που μπορεί να είναι ευεργετική για την ανθρώπινη υγεία.

Τεχνολογία βακτηριοφάγων

Οι βακτηριοφάγοι ή «φάγοι» είναι ιοί που μολύνουν τα βακτήρια. Ως εκ τούτου, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μία βιολογική μέθοδος απολύμανσης. Οι φάγοι είναι διαφόρων ειδών και  συνήθως μολύνουν μόνο συγκεκριμένα στελέχη βακτηρίων, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να στοχεύσουν επιβλαβή βακτήρια χωρίς να διαταράξουν τα ωφέλιμα.

Όπως μας επισήμαναν χαρακτηριστικά τα στελέχη της με τις απολυμάνσεις στην Κόρινθο, καθώς κοιτάζουμε προς το μέλλον, είναι πιθανό να δούμε αυτούς τους τρόπους απολύμανσης να επικρατούν έναντι των επιβλαβών, και ενδεχομένως να δούμε και νέες οικολογικές μεθόδους. Υπάρχει ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για τη νανοτεχνολογία και την εφαρμογή της στην απολύμανση. Τα νανοσωματίδια με αντιμικροβιακές ιδιότητες θα μπορούσαν να προσφέρουν έναν νέο, πιο στοχευμένο τρόπο απολύμανσης επιφανειών χωρίς τη χρήση επιβλαβών χημικών ουσιών. Επίσης η βιοτεχνολογία έχει βοηθήσει στην εξέλιξη των οικολογικών απολυμαντικών. Καθώς εξερευνούμε την φύση των μικροβίων, μπορεί να ανακαλύψουμε περισσότερα πράγματα  για το πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν ευεργετικά για την δημόσια υγεία και υγιεινή. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει το σχεδιασμό δημόσιων χώρων ώστε οι επιφάνειες όπου έρχεται σε επαφή ο κόσμος να έχουν αντιμικροβιακή επιφάνεια ή να καθαρίζονται εύκολα, μειώνοντας έτσι την ανάγκη για χημικά απολυμαντικά.

Συνοψίζοντας, καθώς οι πόλεις μας συνεχίζουν να αναπτύσσονται, τόσο αυξάνεται και η ανάγκη για αποτελεσματικές, φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους απολύμανσης. Το μέλλον στην οικολογική απολύμανση πιθανότατα θα καθοριστεί από ένα μείγμα τεχνολογίας και βιολογίας, πάντα με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και τη διατήρηση της δημόσιας υγείας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *