Κόσμος

Η Ρωσία αναγνώρισε Νότια Οσετία και Αμπχαζία παρά τις αντιδράσεις

Σκληραίνει την στάση της η Μόσχα απέναντι στην Δύση αλλά και την Γεωργία καθώς ο Ντιμίτρι Μεντβέντεφ ανακοινώσε ότι η Ρωσία αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας. Δύσκολη επιλογή, αλλά μοναδική δυνατότητα να προστατευθούν οι ζωές των ανθρώπων, χαρακτήρισε ο Ρώσος πρόεδρος την απόφασή του, ενώ το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι εντός των επόμενων ημερών η Μόσχα θα συνάψει διπλωματικές σχέσεις με τις δυο δημοκραστίες. Η αναγνώριση από τη Ρωσία της ανεξαρτησίας των δύο αυτών περιοχών ισοδυναμεί με απροκάλυπτη προσάρτηση γεωργιανού εδάφους από τη Μόσχα απάντησε η Γεωργία.Ιστορική χαρακτήρισαν τη ρωσική απόφαση οι ηγέτες της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας.Για απόφαση ενάντια στο διεθνές δίκαιο κάνει λόγο η διεθνής κοινότητα.

Όπως Κόσοβο

Υλοποιώντας τις ομόφωνες εισηγήσεις των δυο σωμάτων της ρωσικής βουλής ο πρόεδρος της Ρωσίας, με τηλεοπτικό του διάγγελμά του, ανακοίνωσε και επίσημα την αναγνώριση των δυο αποσχισθέντων δημοκρατιών του Καυκάσου.

Δύσκολη επιλογή, αλλά μοναδική δυνατότητα να προστατευθούν οι ζωές των ανθρώπων, χαρακτήρισε ο Ρώσος πρόεδρος την απόφασή του, τονίζοντας ότι πριν έλαβε υπ’ όψη του την ελεύθερη έκφραση της βούλησης του οσετίνικου και αμπχαζιανού λαού και μια σειρά διεθνών αρχών και συμβάσεων και προσθέτοντας ότι σχετικό προηγούμενο έχει δημιουργηθεί από την αναγνώριση του Κοσόβου από σειρά κρατών.

“Το βράδυ της 8ης Αυγούστου η Τιφλίδα έκανε τη δική της επιλογή. Ο Σαακασβίλι επέλεξε τη γενοκτονία για την επίλυση των πολιτικών του ζητημάτων”, σημείωσε ο πρόεδρος Μεντβιέντεφ καλώντας τις χώρες του κόσμου να αναγνωρίσουν με τη σειρά τους την ανεξαρτησία των δύο Δημοκρατιών.

“Κατανοούμε ότι μετά από όσα συνέβησαν, η Οσετία και η Αμπχαζία έχουν το δικαίωμα να αποφασίσουν την τύχη τους μόνοι”, ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος, ο οποίος έσπευσε να υπενθυμίσει ότι παλαιότερες προτάσεις της Ρωσίας για διπλωματική επίλυση της αντιπαράθεσης “αγνοήθηκαν τόσο στο ΝΑΤΟ, όσο και στον ΟΗΕ”, ενώ κατά την άποψή του “η γεωργιανή ηγεσία ετοιμαζόταν μεθοδικά για πόλεμο και η υποστήριξη των ξένων προστατών μόνο εδραίωνε την αίσθηση της ατιμωρησίας”.

Εντός των επόμενων ημερών η Ρωσία θα συνάψει διπλωματικές σχέσεις με την Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία και θα υπογράψει μαζί τους συμφωνίες συνεργασίας, ενώ το υπουργείο Άμυνας Θα μεριμνήσει για τη διατήρηση της ειρήνης στην Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία, μέχρι να υπογραφούν οι σχετικές συνθήκες

Ιστορική χαρακτήρισαν τη ρωσική απόφαση οι ηγέτες της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ.

“Αυτή είναι μία μεγάλη ημέρα για τον λαό μας. Η Ρωσία μας έσωσε από μία γενοκτονία”, τόνισε ο πρόεδρος της αποσχισθείσας δημοκρατίας της Νότιας Οσετίας , Εντουαρντ Κοκόιτι ο οποίος δήλωσε ότι είναι έτοιμος να δεχθεί μία ρωσική στρατιωτική βάση στο έδαφός της .

“Αυτή είναι μία ιστορική ημέρα για το λαό μας. Ευχαριστώ τις ρωσικές αρχές και τον ρωσικό λαό γι’ αυτή τη μεγάλη απόφαση να αναγνωρίσουν την ανεξάρτητη Αμπχαζία”, τόνισε και ο Σεργκέι Μπάγκαπς.

Την ίδια ώρα στο Σουχούμι, πρωτεύουσα της Αμπχαζίας αλλά και στο Τσχινβάλι, πρωτεύουσα της Νότιας Οσετίας, εκτυλίσσονταν σκηνές χαράς και πανηγυρισμοί από τους κατοίκους που ξεχύθηκαν στους δρόμους πυροβολώντας στον αέρα και κλαίγοντας από συγκίνηση, ενώ ορισμένοι άνοιγαν σαμπάνιες για να γιορτάσουν το γεγονός.

“θα υπάρξουν βαριές πολιτικές συνέπειες”

Την ίδια ώρα η Γεωργία κατηγορούσε την Μόσχα ότι η αναγνώριση της ανεξαρτησίας των δύο περιοχών ισοδυναμεί με απροκάλυπτη προσάρτηση γεωργιανού εδάφους και ότι η απόφαση αυτήν έχει “βαριές πολιτικές συνέπειες” για τη Ρωσία.

Η κυβέρνηση της χώρας κάλεσε τη Γαλλία, ως προεδρεύουσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να λάβει μέτρα για τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο έδαφός της.

Την έκκληση αυτή απηύθυνε ο γεωργιανός πρεσβευτής στο Παρίσι Μαμούκα Κουντάβα, σε συνάντηση που είχε στη γαλλική πρωτεύουσα με την υπουργό αρμόδια για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ραμά Γιαντέ.

Στη συνάντησή του με τη γαλλίδα αξιωματούχο ο γεωργιανός πρεσβευτής εξήγησε ότι η χώρα του αντιμετωπίζει μία “ανθρωπιστική καταστροφή” και κατήγγειλε ότι στα χωριά εκτυλίσσεται “εθνοκάθαρση”.

Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη μία τεράστια επιχείρηση ανθρωπιστικής αρωγής για τους 100.000 και πλέον ανθρώπους που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους εξαιτίας των μαχών στη Γεωργία.

Διεθνείς αντιδράσεις

Για απόφαση ενάντια στο διεθνές δίκαιο κάνει λόγο η διεθνής κοινότητα.

Λυπηρή χαρακτήρισε την απόφαση της Ρωσίας η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, ενώ η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, καταδίκασε την ενέργεις της Ρωσίας, χαρακτηρίζοντας την απόφαση μη αποδεκτή και αντίθετη με το διεθνές δίκαιο.

Την καταδίκη της εξέφρασε παράλληλα και η φινλανδική προεδρία του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), κρίνοντας ότι πρόκειται για “παραβίαση των αρχών του ΟΑΣΕ”.

“Η Ρωσία οφείλει να τηρεί τις αρχές του ΟΑΣΕ σεβόμενη την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική κυριαρχία της Γεωργίας. Η Ρωσία οφείλει να αποσύρει άμεσα τα στρατεύματά της από τη Γεωργία και να εφαρμόσει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός” αναφέρεται σε

Για παραβίαση του διεθνούς δικαίου έκαναν λόγο η Σουηδία και η Ιταλία.

Ελληνικές αντιδράσεις

“Όπως το ΠΑΣΟΚ καταδίκασε και καταδικάζει την αναγνώριση της μονομερούς ανακήρυξης ανεξαρτησίας του Κοσόβου, έτσι καταδικάζει και την απόφαση περί αναγνώρισης της ανεξαρτησίας Αμπχαζίας και Ν.Οσετίας, επειδή ακριβώς συνιστά μονομερή ενέργεια αναγνώρισης τετελεσμένων που προέκυψαν κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου.”, ανέφερε ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εξωτερικών, Ανδρέας Λοβέρδος.

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *