Κόσμος

Ιαπωνία:Διαρροή ραδιενεργού νερού από σεισμό 7,2 Ρίχτερ

Τρεις νεκροί, δέκα αγνοούμενοι και τουλάχιστον 60 τραυματίες είναι ο πρώτος απολογισμός του ισχυρού σεισμού μεγέθους 7,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ο οποίος έπληξε τη βόρεια Ιαπωνία νωρίς το πρωί, στις 8:43 τοπική ώρα (2:43 ώρα Ελλάδας). Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίσθηκε σε εστιακό βάθος 10χλμ, στην επαρχία Ιουάτε, μια αραιοκατοικημένη περιοχή περίπου 300 χιλιόμετρα βόρεια του Τόκιο. Στην περιοχή καταγράφηκαν τουλάχιστον 100 μετασεισμοί, ενώ δεν εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι. Εξαιτίας του σεισμού σημειώθηκε διαρροή μικρής ποσότητας νερού με ραδιενεργά στοιχεία σε πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Οι εργασίες σταμάτησαν, όμως δεν εκφράζονται φόβοι για διαρροή του νερού εκτός του εργοστασίου. Σημαντικές καταστροφές σημειώθηκαν στο οδικό δίκτυο, αλλά και σε κτίρια.

Σημαντικές ζημιές και ανθρώπινες απώλειες

Η διαρροή σημειώθηκε εντός του εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενεργείας της Tokyo Electric Power Co στην επαρχία Φουκουσίμα. Εκπρόσωπος της εταιρίας διαβεβαίωσε ότι το γεγονός δεν θα επιφέρει επιπτώσεις στη λειτουργία του εργοστασίου.

Οι διοικήσεις διαφόρων άλλων πυρηνικών εργοστασίων, περιλαμβανομένων της Tepco, έσπευσαν να διαβεβαιώσουν ότι δεν παρουσιάστηκε κανένα πρόβλημα στη λειτουργία των μονάδων.

Η δόνηση έγινε περισσότερο αισθητή στις επαρχίες Ιουατέ, Ακίτα και Μιγιάγκι, αλλά ταρακουνήθηκε και το Τόκιο, σύμφωνα με την Μετεωρολογική και Σεισμολογική Υπηρεσία της Ιαπωνίας.

Αμέσως διακόπηκε αυτόματα η λειτουργία των υπερταχειών των ιαπωνικών σιδηροδρόμων. Γέφυρες κατέρρευσαν εξαιτίας των κατολισθήσεων. Δρόμοι κόπηκαν στα δύο καταπίνοντας ακόμη και οχήματα. Σπίτια καταστράφηκαν ολοσχερώς, ενώ 29.000 σπίτια έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό. Μεγάλα προβλήματα εντοπίζονται στο σιδηροδρομικό δίκτυο.

Οι αρχές δημιούργησαν αμέσως ένα κέντρο διαχείρισης της κρίσης, καθώς όσο περνούν οι ώρες πολλαπλασιάζονται οι αναφορές ζημιών.

Μια 56χρονη γυναίκα βρήκε το θάνατο στην επαρχία Φουκουσίμα, κι ένας άνδρας σκοτώθηκε στην επαρχία Ιουατέ. Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι παγιδεύτηκαν κάτω από σπίτι που κατέρρευσε στην επαρχία Μιγιάγκι. Πέντε παιδιά σε νηπιαγωγείο τραυματίσθηκαν από γυαλιά όταν τα παράθυρα έσπασαν εξαιτίας του σεισμού.

Οι ισχυροί σεισμοί είναι εξαιρετικά συχνοί στην Ιαπωνία, στην οποία καταγράφεται το 20% των σεισμών άνω των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Τον Οκτώβριο του 2004 σεισμός μεγέθους 6,8 βαθμών είχε πλήξει την περιοχή Νιιγκάτα, στοιχίζοντας τη ζωή 65 ανθρώπων και τους τραυματισμούς πλέον των 3.000. Αυτός ήταν ο χειρότερος σεισμός μετά από εκείνον στο Κόμπε το 1995, ο οποίος είχε στοιχίσει τη ζωή 6.400 ανθρώπων.

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *