Κόσμος

Οι Ταλιμπάν απειλούν με επιθέσεις το Παρίσι

Στρατιωτικός ηγέτης των Ταλιμπάν απειλεί με επιθέσεις εναντίον του Παρισιού αν οι Γάλλοι δεν αποσύρουν τα στρατεύματα τους από το Αφγανιστάν. Στο βίντεο που μετέδωσε το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο αλ Αραμπίγια, χωρίς να αναφέρει πως το απέκτησε ή από πότε είναι, οι Ταλιμπάν αναλαμβάνουν την ευθύνη για την επίθεση στις 18 Αυγούστου κοντά στην Καμπούλ, που στοίχισε τη ζωή σε 10 Γάλλους στρατιώτες τον περασμένο Αύγουστο στο Αφγανιστάν. Τότε, ο γαλλικός Τύπος είχε δημοσιεύσει φωτογραφίες Ταλιμπάν να φορούν στις στολές των νεκρών γάλλων στρατιωτών. Η Γαλλία συμμετέχει στην Isaf με 2.600 στρατιώτες και άλλοι 700 βρίσκονται σε γειτονικές χώρες και στον Ινδικό Ωκεανό.
Την ίδια ώρα, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των ΗΠΑ δήλωνε πως δεν έχει έρθει ακόμα η ώρα για διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν.

Δεν έχει έρθει ακόμα η ώρα στο Αφγανιστάν για διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν

“Πιστεύω πως ανάμεσα στους αντάρτες υπάρχουν κάποιοι που θέλουν να διαπραγματευτούν και άλλοι που δεν θέλουν. Κάποια στιγμή αρχίζεις να έχεις συνομιλίες με αυτούς που επιθυμούν τις διαπραγματεύσεις. Αυτό είναι ένα κομμάτι της διαδικασίας. Όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή θα το κάνουμε, αλλά δεν φτάσαμε ακόμα εκεί”, τόνισε ο ναύαρχος Μάικλ Μιούλεν, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ουάσινγκτον.

Ο ναύαρχος Μιούλεν πάντως υποστήριξε ως “πολύ ρεαλιστική” την ιδέα να υπάρξουν μακροπρόθεσμα διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους Ταλιμπάν και την αφγανική κυβέρνηση. “Ιστορικά αυτό έχει συμβεί και σε άλλες περιπτώσεις και νομίζω ότι θα γίνει και σε αυτήν”, είπε.

Σε ερώτηση για την πιθανότητα να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια του ηγέτη των Ταλιμπάν Μουλά Ομάρ, ο Μιούλεν δεν θέλησε να απαντήσει, απλώς σχολίασε: “Θα αφήσω τον πρόεδρο Καρζάι να αποφασίσει”.

Νωρίτερα σήμερα ο Λευκός Οίκος, αναφερόμενος στο θέμα αυτό, ανακοίνωσε πως δεν βλέπει από την πλευρά του Μουλά Ομάρ καμιά προθυμία.

Σε ό,τι αφορά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ που προβλέπεται για το 2011, ο αρχηγός των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, επισήμανε πως αυτό θα εξαρτηθεί από την κατάσταση στη χώρα.

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *