Επικαιρότητα

Κίνδυνος άσθματος για τα παιδιά που γενιούνται με καισαρική

Σύμφωνα με Ελβετούς ερευνητές από το Νοσοκομείο Παίδων της Ζυρίχης, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ρόιτερ, μωρά που γεννιούνται με καισαρική τομή, έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν άσθμα σε σχέση με τα παιδιά που γεννιούνται με φυσιολογικό τρόπο. Άν και εδώ και καιρό υπάρχουν αντιφατικές ενδείξεις σχετικά με τη συσχέτιση του άσθματος με την καισαρική, ο μεγάλος αριθμός παιδιών που συμμετείχαν στην έρευνά τους, καθώς και η μεγάλη χρονική περίοδος που αυτή διήρκεσε, ενισχύουν αυτή τη συσχέτιση, αναφέρουν σε σχετική εργασία που δημοσίευσαν στο ιατρικό περιοδικό “Thorax” (Θώρακας). Οι ερευνητές τονίζουν ακόμα ότι τα ευρήματά τους αναδεικνύουν τους δυνητικούς κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στη Δύση, οι οποίες όλο και συχνότερα επιλέγουν να αποφεύγουν τον φυσιολογικό τοκετό.

Σύμφωνα με την υπεύθυνη της έρευνας Καρολίν Ροντουί, “ο αυξημένος ρυθμός καισαρικών τομών οφείλεται σε ένα βαθμό στη ζήτηση από την πλευρά των μητέρων, χωρίς να συντρέχει κανένας ιατρικός λόγος”, ωστόσο “στην περίπτωση αυτή, η μητέρα θα πρέπει να είναι ενήμερη για τον κίνδυνο άσθματος του παιδιού της, ειδικά όταν οι γονείς έχουν ιστορικό αλλεργιών ή άσθματος οι ίδιοι”.

Το άσθμα, που ταλαιπωρεί πάνω από 300 εκατ. ανθρώπους παγκοσμίως, είναι η πιο συχνή χρόνια παιδική ασθένεια, με συμπτώματα όπως η δυσκολία αναπνοής, το αγκομαχητό, ο βήχας και το βάρος στο στήθος. Τα μωρά που γεννιούνται με καισαρική, δεν εκτίθενται στα βακτήρια της μητέρας τους, όπως συμβαίνει όταν γεννιούνται με φυσικό τρόπο και διασχίζουν το “κανάλι” της γέννησης, κάτι που ενισχύει το ανοσοποιητικό τους σύστημα και μπορεί να εξηγήσει τον αυξημένο κίνδυνο του άσθματος, σύμφωνα με τους Ελβετούς γιατρούς. Η έρευνα βασίσθηκε σε παρακολούθηση περίπου 3.000 παιδιών μέχρι την ηλικία των οκτώ ετών, από τα οποία, μέχρι τότε, είχε εμφανίσει άσθμα το 12% και έκανε φαρμακευτική θεραπεία. Το 9% από αυτά τα παιδιά είχαν γεννηθεί με καισαρική, αλλά εμφάνιζαν κατά 80% μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης άσθματος σε σύγκριση με όσα γεννήθηκαν δια της φυσιολογικής οδού. Η πιθανότητα άσθματος ήταν ακόμα μεγαλύτερη, όταν και οι δύο γονείς ήσαν ήδη αλλεργικοί και έκαναν θεραπεία για άσθμα.

Η ελβετική έρευνα έρχεται μετά από μια σχετική νορβηγική έρευνα, η οποία, τον Ιούλιο φέτος, είχε διαπιστώσει μεσαίο κίνδυνο εμφάνισης άσθματος στα παιδιά που γεννήθηκαν με καισαρική. Άλλες όμως μελέτες δεν έχουν διαπιστώσει συσχέτιση ανάμεσα στην καισαρική και στη μακροπρόθεσμη υγεία ενός παιδιού – του άσθματος συμπεριλαμβανομένου.

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *