Επικαιρότητα

Κανένα νέο οικονομικό μέτρο δεν σχεδιάζει η κυβέρνηση, πιέζει η Κομισιόν

“Δεν σχεδιάζεται από την κυβέρνηση, ούτε ζητείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η λήψη οποιασδήποτε μορφής νέων μέτρων” τόνισε η κυβέρνηση, μέσω του Υπουργείου Οικονομικών, με αφορμή την Έκθεση Εαρινών Προβλέψεων της Κομισιόν, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι το έλλειμμα της χώρας μας φέτος και το 2009, θα είναι 2%, με αύξηση του πληθωρισμού στο 3,2% για το 2008, εξαιτίας της ανόδου της τιμής του πετρελαίου, αλλά και των ανατιμήσεων σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα. Ωστόσο ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ελλάδα θα είναι το 2008 διπλάσιος από το μέσο αντίστοιχο στη ζώνη του ευρώ.

“Οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαιώνουν τον δυναμισμό της ελληνικής οικονομίας σε σχέση με τις υπόλοιπες οικονομίες της Ευρωζώνης (…) Η οικονομική πολιτική, η οποία εφαρμόζεται με συνέπεια τα τελευταία χρόνια από την κυβέρνηση θωρακίζει την ελληνική οικονομία στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό”, ανακοίνωσε το οικονομικό επιτελείο, επισημαίνοντας πως “αυτό που προέχει είναι η όσο το δυνατόν πιο πιστή υλοποίηση του Προϋπολογισμού, όπως έχει ψηφισθεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο”.

Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαιώνει με τον πιο επίσημο τρόπο την πλήρη αποτυχία της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, σχολίασε το ΠΑΣΟΚ.

Νέα αντιλαϊκά μέτρα, προέβλεψε το ΚΚΕ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι η Κομισιόν καθυστέρησε να κατανοήσει το πρόβλημα και να λάβει μέτρα.

Εκτιμήσεις Ε.Ε. για την οικονομία

Τις εαρινές εκτιμήσεις της για την κατάσταση και τις προοπτικές των ευρωπαϊκών οικονομιών ως το 2009 έδωσε στη δημοσιότητα η Κομισιόν. Για την Ελλάδα, προβλέπει ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2008 θα κλείσει κοντά στο 2% του ΑΕΠ όπως επίσης και το 2009. Ο πληθωρισμός θα σημειώσει αύξηση στο 3,7% το 2008 και στο 3,6% το 2009, ενώ η ανεργία θα παραμείνει αμετάβλητη στο 8,3% το 2008 και θα μειωθεί στο 8% το 2009. Ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ελλάδα θα είναι το 2008 διπλάσιος από τη μέσο αντίστοιχο στη ζώνη του ευρώ, δηλαδή 3,4% έναντι 1,7%. Δυσμενείς είναι οι προβλέψεις και για την ευρωζώνη όπου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει αύξηση του πληθωρισμού στο 3,2% φέτος εξαιτίας της ανόδου της τιμής του πετρελαίου και των ανατιμήσεων σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα. Ωστόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκτιμά ότι η ΕΕ βρίσκεται μακριά από μια οικονομική ύφεση.

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *