ΕπικαιρότηταΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Απαγορεύτηκε το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους από 1/1/2010

Υπερψηφίστηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την απαγόρευση τού καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους χώρους, η οποία θα τεθεί σε ισχύ από τον Ιανουάριο του 2010.
Συγκεκριμένα, ο νέος αυτός νόμος προβλέπει την απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους εργασιακούς χώρους, σε κάθε χώρο αναμονής, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα αεροδρόμια, στα ταξί, στους χώρους εστίασης, στα μπαρ και στους χώρους διασκέδασης, από το 2010.
Οι ιδιοκτήτες των εστιατορίων και των μπαρ που ο χώρος τους δεν ξεπερνά τα 70 τ.μ. έχουν την δυνατότητα να αποφασίσουν αν το κατάστημά τους θα είναι αποκλειστικά για καπνιστές ή όχι.
Τσουχτερά πρόστιμα, που θα αρχίζουν από 1000 €, θα αγγίζουν τα 20 χιλιάδες € και θα φτάνουν έως και την ανάκληση της άδειας λειτουργίας, προβλέπει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για όσους δεν συμμορφωθούν με τα νέα αντικαπνιστικά μέτρα, που θα ισχύσουν σε 14 μήνες.
Παράλληλα, προβλέπεται η απαγόρευση πώλησης προϊόντων καπνού και αλκοόλ στους ανήλικους. Βεβαίως, οι απόψεις για τα νέα μέτρα διίστανται.

Με αφορμή τον μήνα Νοέμβριο, που είναι αφιερωμένος στην ενημέρωση για τον καρκίνο του πνεύμονα, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι παγκοσμίως ενάμιση εκατομμύριο άτομα χάνουν τη ζωή τους από το κάπνισμα.
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία, κάθε χρόνο 7.000 άνθρωποι χάνουν την ζωή τους από καρκίνο του πνεύμονα, με κύρια αιτία το κάπνισμα.
Όπως λένε οι επιστήμονες, δυστυχώς ο καρκίνος του πνεύμονα οδηγεί γρήγορα στο θάνατο.
Εν τω μεταξύ, τα χρήματα για έρευνα -η οποία γίνεται κυρίως στην Αμερική- πηγαίνουν σε φάρμακα για τη διακοπή του καπνίσματος και όχι σε ογκολογικά φάρμακα.
Ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι οι καπνιστές μπορούν να απεξαρτηθούν από τη νικοτίνη. Υποκατάστατα και φαρμακευτική αγωγή, είναι τα δύο όπλα που χρησιμοποιούνται στα ιατρεία διακοπής καπνίσματος, για όσους έχουν αποφασίσει να απαλλαχθούν από μία “απόλαυση” που σκοτώνει.

Οι νέοι Έλληνες ιατροί καπνίζουν σε ποσοστό 71%!
Η ρήση, «Δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν ακρατείς», ταιριάζει «γάντι» στους νέους γιατρούς στην Ελλάδα, οι οποίοι -σύμφωνα με έρευνα- καπνίζουν σε ποσοστό 71%, αν και αυτοί οι ίδιοι είναι που συμβουλεύουν τους ασθενείς τους να το κόψουν.

Η μελέτη, που βασίστηκε στις απαντήσεις τυχαίου δείγματος 378 γιατρών, ηλικίας έως 47 ετών, θα παρουσιαστεί στο 22ο ιατρικό συνέδριο Ενόπλων Δυνάμεων που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

Όπως προκύπτει, από το ποσοστό των νέων γιατρών που καπνίζει αγγίζει το 71% του συνόλου, οι 2 στους 3 παραδέχονται ότι καπνίζουν και στο χώρο του νοσοκομείου. Μάλιστα, αρκετά συχνά καπνίζουν και μπροστά στους ασθενείς τους.

Όσον αφορά την κατανάλωση αλκοόλ, το 38% δηλώνει ότι δεν καταναλώνει καθόλου αλκοόλ, το 44% κάνει χρήση μέτριας ποσότητας, αλλά, 18% -στην πλειονότητά του άνδρες- παραδέχεται ότι εβδομαδιαίως κάνει αυξημένη κατανάλωση.

Σε σχέση με την κατανάλωση καφέ, μόνο το 12% δηλώνει ότι δεν πίνει καφέ, σε αντίθεση με το 55% των ερωτηθέντων, που καταναλώνει δύο φλιτζάνια ημερησίως.

Όπως συμπεραίνουν οι μελετητές, αν και οι συνήθειες των γιατρών δεν διαφέρουν σημαντικά από αυτές του υπόλοιπου πληθυσμού, ωστόσο, «οφείλουν να μας προβληματίσουν, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την εικόνα και το παράδειγμα που δίνουν οι γιατροί στο κοινωνικό σύνολο».

Η εν λόγω μελέτη διενεργήθηκε από τους γιατρούς Σ. Πατιάκα, Α. Ζέρβα, Σ. Τσούκη, Θ. Γκοράνη, Ν. Σύρμο, Δ. Οπλοποιάδη, Ε. Τσούκη, Α. Τριανταφυλλοπούλου, Χ. Χαραλάμπους, Α. Μαριόλη, Σ. Ηλιοπούλου, Ε. Παυλίδου, Ε. Ξηροπούλου και Κ. Γρίβα.

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *