Επικαιρότητα

Κύπρος: Απεβίωσε ο Τάσσος Παπαδόπουλος

papadopoulosΈφυγε από τη ζωή στη 1.07 το μεσημέρι, έπειτα από μακρόχρονη ασθένεια ο πρώην Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.
Ο τέως πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας,Τάσσος Παπαδόπουλος γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 7 Ιανουαρίου 1934. Ήταν παντρεμένος με τη Φωτεινή-Λωράνς Λεβέντη και είχε τέσσερα παιδιά. Σπούδασε νομικά στην Αγγλία, στο King’s College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και άσκησε με μεγάλη επιτυχία το επάγγελμα του δικηγόρου. Πήρε ενεργά μέρος στον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ από διάφορα πόστα.

Συμμετείχε στη Διάσκεψη του Λονδίνου και ήταν ο ένας από τους δυο αντιπροσώπους που ψήφισε εναντίον της υπογραφής των συμφωνιών Ζυρίχης-Λονδίνου. Ήταν επίσης ένας από τους 4 αντιπροσώπους της ελληνοκυπριακής πλευράς στη Συνταγματική Επιτροπή που συνέταξε το Σύνταγμα της Κύπρου.

 

Υπήρξε σύμβουλος του πρώτου συνομιλητή για το Κυπριακό Γλαύκου Κληρίδη και μετά διορίστηκε ο ίδιος συνομιλητής μέχρι τον Ιούλιο του 1978.
Για πρώτη φορά εξελέγη βουλευτής στις εκλογές της 5ης Ιουλίου του 1970 με το Ενιαίο Κόμμα και στις εκλογές της 19ης Μαΐου του 1991 βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος, την προεδρία του οποίου ανέλαβε στις 7 Οκτωβρίου του 2000.
Υπηρέτησε για δώδεκα χρόνια ως υπουργός της Δημοκρατίας, και διαδοχικά ως υπουργός Εσωτερικών, Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Υγείας και Γεωργίας και Φυσικών Πόρων.
Ο Τάσσος Παπαδόπουλος διετέλεσε πρόεδρος της Κύπρου από το 2003 έως το 2008 και αντιτάχθηκε στην αποδοχή του σχεδίου Ανάν το 2004 παρά τις εξωτερικές πιέσεις που δέχθηκε από τις ΗΠΑ και την Μεγάλη Βρεττανία, αλλά και από το εσωτερικό, κυρίως την αξιωματική αντιπολίτευση. Στις 29 Αυγούστου 2006, ο Τάσσος Παπαδόπουλος παραιτήθηκε από την προεδρία του Δημοκρατικού Κόμματος, ενώ το 2008 τον διαδέχθηκε στην προεδρία της χώρας ο Δημήτρης Χριστόφιας.

 

Ακόμη, διετέλεσε μέλος του Εθνικού Συμβουλίου, Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και μέλος των Επιτροπών Επιλογής και Οικονομικών και Προϋπολογισμού. Διετέλεσε επίσης Πρόεδρος της αντιπροσωπείας της Βουλής στη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ευρωπαϊκής Ένωσης – Κύπρου.

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *