Επικαιρότητα

Δεν θα γίνουν απολύσεις, αλλά… υποχρεωτικές αποχωρήσεις λέει ο Στουρνάρας

290113093050_0925

Σε παιχνίδι με τις λέξεις επιδόθηκε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας ερωτώμενος (στο πλαίσιο δηλώσεών του) εάν πρόκειται να γίνουν και νέες απολύσεις στο δημόσιο. Ο υπουργός Οικονομικών, απαντώντας είπε ότι δεν θα υπάρξουν νέες απολύσεις, παρά μόνον… «υποχρεωτικές αποχωρήσεις», ενώ παράλληλα, διαβεβαίωσε και αυτός από την πλευρά του ότι δεν πρόκειται να ληφθούν νέα δημοσιονομικά μέτρα, ακόμη κι αν υπογραφεί και τρίτο μνημόνιο. Αντίθετα, είπε, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην υλοποίηση του υφιστάμενου προγράμματος διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Υπενθυμίζεται ότι το ίδιο είχε διαβεβαιώσει από τη ΔΕΘ και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος.

Πιο αναλυτικά, σε δηλώσεις που έκανε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα 99,5», ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε πως οι οικονομικές εξελίξεις δικαιώνουν τις προβλέψεις της κυβέρνησης σε ό,τι έχει να κάνει με την ανάπτυξη και σημείωσε πως τα διαρθρωτικά μέτρα θα ενισχύσουν την αναπτυξιακή δυναμική. Μάλιστα, έφερε ως παράδειγμα την άρση του καμποτάζ, η οποία όπως υποστήριξε ήταν από τους λόγους που τα τουριστικά έσοδα αυξήθηκαν ο 2013.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο να γίνουν και νέες απολύσεις στο δημόσιο, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι δεν θα υπάρξουν νέες απολύσεις, παρά μόνον… «υποχρεωτικές αποχωρήσεις» 15.000 εργαζομένων ως το τέλος 2014 στη θέση των οποίων θα προσληφθούν 15.000 νέοι υπάλληλο με στόχο να βελτιωθεί η ποιότητα της δημόσιας διοίκησης.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τις αποκρατικοποιήσεις και ειδικά με τη θέση του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ, ο υπουργός είπε πως το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του δημοσίου μπορεί να λαμβάνει κανονικά αποφάσεις.  «Για τον επόμενο μήνα δεν υπάρχει ανάγκη επιπλέον υπογραφής, αν και μπορεί το όνομα να ανακοινωθεί πολύ νωρίτερα». Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως δεν υπήρξε ποτέ θέμα μεταφοράς της έδρας του ΤΑΙΠΕΔ και του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων στο εξωτερικό.
Ο κ. Στουρνάρας κλήθηκε να πάρει θέση και για το ζήτημα που έχει προκύψει με τον ΟΣΕ και τις πληροφορίες που θέλουν την κυβέρνηση να σχεδιάζει τον «ξαφνικό θάνατο» του οργανισμού στο πρότυπο της ΕΡΤ. Ο υπουργός, ακολουθώντας το παράδειγμα του υπουργείου Μεταφορών, αλλά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλου, διέψευσε κατηγορηματικά τις σχετικές πληροφορίες και τόνισε ότι «δεν υπάρχει θέμα».

Επίσης, επανέλαβε πως θα διευρυνθούν τα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης και τόνισε ότι ειδική επιτροπή θα αναζητήσει το πώς θα γίνει η διαδικασία διάθεσης του επιδόματος θέρμανσης πιο ελαστική. Ωστόσο δεν επιβεβαίωσε πληροφορίες προερχόμενες από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους σύμφωνα με τις οποίες το επίδομα θέρμανσης θα είναι εφέτος 500 εκατ. ευρώ και τόνισε ότι το ποσό που θα διατεθεί θα είναι μικρότερο από πέρυσι, όταν είχαν προϋπολογισθεί 279  280 εκατ. ευρώ.

[ΕΚΛΟΓΙΚΑ -η πολιτική στο Διαδίκτυο @ apn]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *