Επικαιρότητα

Επιτυχημένο crash test με νέο δανεισμό του ελληνικού δημοσίου

Ικανοποίηση εκφράζει το οικονομικό επιτελείο για το επιτυχημένο κράς τεστ που πέρασε ο δανεισμός του ελληνικού δημοσίου, καθώς η έκδοση του κοινοπρακτικού πενταετούς ομολόγου υπερκαλύφθηκε σε ζήτηση κατά τουλάχιστον τέσσερις φορές. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προσφορές που υποβλήθηκαν ξεπέρασαν τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ, με το τελικό κέρδος για το δημόσιο να υπολογίζεται στα 5 δις. Θετικό είναι και το μήνυμα της Κομισιόν, που πήρε αποστάσεις απο άρθρο του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, το οποίο αναφέρθηκε σε κίνδυνο αποσταθεροποίησης της ευρωζωνης, εξαιτίας της δημοσιονομικής κατάστασης ορισμένων χωρών όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία.
Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η ζήτηση για τα ελληνικά 5ετη ομόλογα στο σκληρό test των αγορών εν μέσω κερδοσκοπικής θύελλας και υψηλών επιτοκίων.

Το ελληνικό δημόσιο αρχικά αναζητούσε τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ. Στο βιβλίο προσφορών συγκεντρώθηκαν 25 δισ. κι έτσι αντλήθηκαν 8 με μέσο spread στις 350 μονάδες βάσης

Τα θετικά σχόλια ήρθαν αμέσως από τις αγορές. Ο οίκος Moody’s παρα το γεγονός ότι δεν αλλάζει γραμμή πλεύσης από την πρόσφατη απόφασή της υποβάθμιση, ξεκαθαρίζει πως: “Ήταν πολύ σημαντικό να πάει καλά αυτή η έκδοση. Αυτό επιβεβαιώνει την εκτίμησή μας ότι η Ελλάδα σίγουρα θα είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει το χρέος της το 2010.Η έκβαση της έκδοσης δεν αλλάζει την τρέχουσα πιστοληπτική αξιολόγηση Α2.Το βασικό για την Ελλάδα ουσιαστικά είναι η υλοποίηση. Πρόκειται για πολιτική όσο και οικονομική πρόκληση”.

“Δεν πάμε σε πτώχευση. Εννοείται. Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι πάμε θετικά για την οικονομία μας και αυτό θα αποδεικνύεται μέρα με την ημέρα”, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ερωτηθείς αν είναι “ορατός” ο κίνδυνος χρεωκοπίας.

Πρόσθεσε δε ότι “η χώρα μας βαδίζει, με μια συνεχή αξιοπιστία, προς την ανάταξη της οικονομίας της, μέσα από πολύ σοβαρή δουλειά που γίνεται τους τελευταίους τρεις μήνες από την κυβέρνηση, με πολύ μεγάλη συναίνεση του ελληνικού λαού, που δείχνει μια εξαιρετική ωριμότητα σε αυτή τη χρονική συγκυρία”.

Παράλληλα οι αγορές υποδέχθηκαν θετικά τις διαβεβαιώσεις της Κομισιόν και του ΟΟΣΑ, ότι η χώρα μας δεν αποτελεί κίνδυνο αποσταθεροποίησης της Ευρώπης και δεν θα χρεοκοπήσει.

Η Αμέλια Τόρες, εκπρόσωπος του Χοακίν Αλμούνια χαρακτήρισε “εντυπωσιο-θηρικό” δημοσίευμα του Der Spiegel για κίνδυνο στην ευρωζώνη λόγω της οικονομικής κατάστασης της Ελλάδας.

Η κ. Τόρες, σχολίασε ότι στόχος του δημοσιεύματος ήταν μόνο η δημιουργία εντυπώσεων και τόνισε ότι “για την Επιτροπή δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την ευρωζώνη”, εκφράζοντας παράλληλα την εκτίμηση ότι τα προβλήματα, που παρατηρούνται, θα διορθωθούν.

“Τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για τη μείωση του ελλείμματος είναι ορθά. Δεν υπάρχει κανένα θέμα πτώχευσης της Ελλάδας”, επισήμανε και ο Ανχελ Γκουρια γγ του ΟΟΣΑ.

“Είναι αλήθεια ότι τα δημοσιονομικά προβλήματα στην Ελλάδα είναι σοβαρά. Είναι ένα θέμα σοβαρό, δεν θέτει όμως ζήτημα συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης” τόνισε και ο Βλαντιμιρ Σπιντλα επίτροπος της Ε.Ε.

“Το δίμηνο Απριλίου -Μάιου οι υποχρεώσεις του δημοσίου είναι 22,6 δις ευρώ. Πάντως οι αγορές, είναι έτοιμες περιμένουν τη χώρα μας με το δάχτυλο στη σκανδάλη. Το spread στα 2 έτη έφτασε τις 395 μονάδες ,στα 3 έτη 483, στα 5ετη 354 και στα 10ετη 302
βοήθεια.”

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται η κυβέρνηση να ανοίξει τα χαρτιά της και για τις αλλαγές στη φορολογία.

Πηγή:ΕΡΤ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *