Επικαιρότητα

Παρέλαβε τα ηνία της Ν.Δ. ο Αντώνης Σαμαράς

Samaras-KaramanlisΑλλαγή σελίδας στη ΝΔ με τον νέο πρόεδρο του κόμματος, Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος, το μεσημέρι στα γραφεία της οδού Ρηγίλλης, παρέλαβε τα καθήκοντά του στην ηγεσία του κόμματος από τον απερχόμενο πρόεδρο Κώστα Καραμανλή. Ηδη συναντήθηκε με τον Κώστα Καραμανλή, ο οποίος του ευχήθηκε καλή επιτυχία και είπε πως για ό,τι χρειαστεί, θα είναι δίπλα του. Ο κ.Σαμαράς που είναι ο πρώτος πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που εκλέγεται απευθείας από την κομματική βάση, με καταμετρημένο το 86% των ψήφων, λαμβάνει το 50,28% έναντι 39,45% που συγκεντρώνει η Ντόρα Μπακογιάννη και 10,27% του Παναγιώτη Ψωμιάδη. Στις εσωκομματικές εκλογές συμμετείχαν περισσότεροι από 650.000 ψηφοφόροι.

Μετά την εκλογή του ο Αντώνης Σαμαράς, κατά τις πρώτες του δηλώσεις μπροστά στα γραφεία του κόμματος, όπου έγινε δεκτός με ενθουσιασμό από πολλούς οπαδούς απέστειλε μήνυμα ενότητας.

Ο κ. Σαμαράς, τόνισε μεταξύ άλλων ότι “ο λαός μίλησε και τώρα αρχίζει μια καινούργια εποχή. Σήμερα νικήσαμε όλοι και δεν υπάρχουν ηττημένοι. Τώρα μας ενώνουν οι προκλήσεις για το αύριο. Όλοι μαζί από απόψε. Όλα όσα ειπώθηκαν τα έχω ξεχάσει -σφουγγάρι- και από δω και μπρος θα περιφρουρήσω την ενότητα της βάσης“. Ο κ. Σαμαράς είπε ότι θα αρχίσει από τη Δευτέρα να μιλά (για το κόμμα και την ενότητα) με τη “Ντόρα” και τον “Παναγιώτη” όπως τους αποκάλεσε χαρακτηριστικά καθώς και με τον Κώστα Καραμανλή, ενώ ευχαρίστησε το Δημήτρη Αβραμόπουλο. Η Ντόρα Μπακογιάννη είχε νωρίτερα συγχαρεί τηλεφωνικώς τον νικητή για την εκλογή του ενώ με δημόσια δήλωσή της αναγνώρισε πρώτη την επικράτηση του Αντώνη Σαμαρά. Τον νέο πρόεδρο συνεχάρη και ο Παναγιώτης Ψωμιάδης που νοσηλεύεται με τραχειοβρογχίτιδα σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

Η εκλογή του νέου αρχηγού έγινε με μαζική ανταπόκριση που ξεπερνά τις 650.000 ψηφοφόρους και καθυστέρηση περίπου 3 ωρών ολοκληρώθηκε η εκλογική διαδικασία ανάδειξης νέου αρχηγού της ΝΔ. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που έχει στη διάθεσή της η Εφορευτική Επιτροπή και με καταμετρημένο το 72,6% ο Αντώνης Σαμαράς λαμβάνει 50,1%, έναντι 39,7 της Ντόρας Μπακογιάννη και 10,6 του Παναγιώτη Ψωμιάδη.

Συνάντηση με τον Κ. Καραμανλή

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Ν.Δ, το μεσημέρι στα γραφεία του κόμματος είχε συνάντηση με τον απερχόμενο πρόεδρο από τον οποίο παρέλαβε τα ηνία της Ν.Δ.

Καθώς τον υποδεχόταν, στο γραφείο του στη Ρηγίλλης, ο κ. Καραμανλής είπε στον κ. Σαμαρά: “Μεγάλη νίκη, μεγάλη επιτυχία, μεγάλη συμμετοχή στη διαδικασία. Είναι αυτονόητο, για ότι χρειαστείς, θα είμαι δίπλα σου”.

Ο κ. Σαμαράς από την πλευρά του περιορίστηκε να ευχαριστήσει τον κ. Καραμανλή.

Δήλωση Ντόρας Μπακογιάννη

“Η βάση της Ν.Δ εξέλεξε νέο αρχηγό του κόμματος και η απόφαση είναι απολύτως σεβαστή”. “Ευχαριστώ τους εκατοντάδες χιλιάδες νεοδημοκράτες που με τίμησαν με τη ψήφο τους καθώς και όλους όσους με στήριξαν σ’ αυτή τη διαδικασία. Τους βουλευτές, τους πολιτευτές, τα κομματικά στελέχη, τα στελέχη της Τ.Α, τους συνδικαλιστές, τους οννεδίτες και όλα τα άλλα στελέχη που στάθηκαν δίπλα μου» είπε, σημειώνοντας πως η στήριξή τους τη συγκίνησε και είναι για την ίδια τιμητική. “Ξεκινά σήμερα ένα νέο κεφάλαιο για τη Ν.Δ. Η Ν.Δ πρέπει να προχωρήσει μπροστά και να γίνει σύγχρονο κεντροδεξιό, ισχυρό κόμμα. Στην προσπάθεια αυτή θα είμαστε όλοι παρόντες”, κατέληξε η Ντόρα Μπακογιάννη.

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε τους νεοδημοκράτες που συμμετείχαν στη διαδικασία και είπε ότι ήδη επικοινώνησε με τον κ. Σαμαρά και τον συνεχάρη για την εκλογή του όπως και με τον κ. Ψωμιάδη για τον αγώνα του.

Δήλωση Π. Ψωμιάδη

Τα συγχαρητήρια στον Αντώνη Σαμαρά για την εκλογή του στη θέση του προέδρου της Ν.Δ. εκφράζει με γραπτή του δήλωση ο υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος Παναγιώτης Ψωμιάδης, ενώ παράλληλα συγχαίρει και τη Ντόρα Μπακογιάννη για την ενωτική της στάση. Στη δήλωση του ο κ. Ψωμιάδης αναφέρει:

“Θέλω να συγχαρώ από τα βάθη της καρδιάς μου τον καλό φίλο και άξιο αγωνιστή Αντώνη Σαμαρά για την καθαρή και δίκαιη επικράτησή του. Επίσης, αξίζουν πολλά συγχαρητήρια και στη Ντόρα Μπακογιάννη για την ενωτική στάση που κράτησε σ’ αυτήν την πρωτόγνωρη για το κόμμα μας διαδικασία. Προσωπικά, σ’ αυτόν τον αγώνα μέτρησα τους φίλους μου. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των κομματαρχών να με ισοπεδώσουν, από σήμερα ο απλός νεοδημοκράτης θα έχει πλέον πιο δυνατή φωνή. Θέλω να ευχαριστήσω όσους άντεξαν στις πιέσεις των τελευταίων εβδομάδων αλλά και όσα συνέβησαν κατά τη χθεσινή δύσκολη ημέρα. Έδωσα μόνος μου έναν ωραίο, τίμιο και ηθικό αγώνα. Να είστε βέβαιοι πως και την επόμενη ημέρα ο Παναγιώτης Ψωμιάδης δεν πρόκειται να σωπάσει, θα είμαι παρών στις εξελίξεις, σταθερά απέναντι σε αλαζονικές συμπεριφορές που θα υποθηκεύουν το αύριο της παράταξης και του τόπου.

Η ΝΔ κέρδισε σήμερα την πρώτη μάχη στη μεγάλη προσπάθεια να ανακτήσει τη χαμένη της αξιοπιστία. Είναι τώρα η ώρα, να «καθαρίσουμε» το σπίτι μας, να διώξουμε τα “παράσιτα”, να ανασυνταχτούμε για να φέρουμε τη ΝΔ ξανά στη θέση που της αρμόζει. Η ΝΔ δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να καταντήσει κόμμα δύο ταχυτήτων. Ή όλοι μαζί ενωμένοι θα κάνουμε την ανατροπή και θα κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές, ή αλλιώς δεν πρόκειται να ξαναδούμε κυβέρνηση. Εύχομαι ο νέος πρόεδρος να κάνει πράξη τις δεσμεύσεις του, να ξαναβάλει το κόμμα μέσα στην κοινωνία ώστε να συνταχθούμε όλοι στο πλευρό του και να αγωνιστούμε για τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας”. Στο μεταξύ βελτιώνεται η κατάσταση της υγείας του Νομάρχη Θεσσαλονίκης, ο οποίος εισήχθη χθες Κυριακή στις 7 μμ στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο Θεσσαλονίκης με πυρετό και δύσπνοια. Σύμφωνα με το πρωινό ιατρικό ανακοινωθέν, η κατάσταση της υγείας του είναι καλύτερη, παίρνει αντιβίωση και οι γιατροί πρόλαβαν την πνευμονία.

Δήλωση Αρ. Σπηλιωτόπουλου

Την υποψήφια πρόεδρο της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη επισκέφθηκε το βράδυ της  Κυριακής στο γραφείο της ο Άρης Σπηλιωτόπουλος.
Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του, η εκλογική διαδικασία έχει ένα καλό και ένα κακό στοιχείο. Το καλό, είπε, είναι η υψηλή συμμετοχή και το δυσάρεστο ότι ταλαιπωρήθηκε και εξακολουθεί να ταλαιπωρείται ο κόσμος. “Γιατί, πράγματι, οι τεχνικές λεπτομέρειες της διαδικασίας δεν είχαν οργανωθεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να αντέξουν αυτή την πολύ μεγάλη συμμετοχή”, σημείωσε και ανέφερε ότι ακόμα και μετά τις 10 το βράδυ, υπήρχαν ουρές και αρκετοί δεν είχαν καταφέρει να ψηφίσουν. Έφερε ως παράδειγμα εκλογικά τμήματα στα νότια προάστια που είχε επισκεφθεί νωρίτερα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο κόσμος θα πάει να ψηφίσει αφού οι κάλπες παραμένουν ανοιχτές στα συγκεκριμένα εκλογικά τμήματα. “Έχει σημασία ο κόσμος ο δικός μας να μην απογοητευτεί επειδή δεν κατέφερε δύο-τρεις φορές να ψηφίσει”, κατέληξε.

Δήλωση Α. Σαμαρά για εκλογική διαδικασία

Στο γραφείο του στην οδό Βασ. Σοφίας μετέβη μετά τις 10 το βράδυ της Κυριακής ο Αντώνης Σαμαράς. Μιλώντας με δημοσιογράφους, ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι από την πρώτη στιγμή μίλησε πολιτικά και μίλησε για ιδεολογία. Εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του που, όπως είπε, ο κόσμος θεώρησε ότι πρέπει να συμμετέχει στη διαδικασία εκλογής προέδρου της ΝΔ και είπε ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό για την παράταξη.

Παπανδρέου – Σαμαράς

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου επικοινώνησε με τον νεοεκλεγέντα αρχηγό της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά και τον συνεχάρη για την εκλογή του, ενώ του ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο που αναλαμβάνει.

Οι κ.κ. Γ. Παπανδρέου και Α. Σαμαράς θα συναντηθούν σήμερα στις 7.30 το βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου.

ΚΚΕ

Σχολιάζοντας την εκλογή του Αντώνη Σαμαρά στην ηγεσία του κόμματος, το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του αναφέρει:  “Η ΝΔ δεν μπορεί να αποκτήσει φιλολαϊκή πολιτική με καμία αλλαγή στην ηγεσία της ούτε με τη συμμετοχή της βάσης της στην εκλογή της. Ήταν και θα είναι κόμμα της πλουτοκρατίας, όπου συναγωνίζεται με το ΠΑΣΟΚ για το ποιος έχει ικανότητα να την υπηρετήσει καλύτερα από την θέση της κυβέρνησης. Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι κανείς από τους υποψήφιους δεν διαφοροποιήθηκε από την στρατηγική που είχε η ΝΔ ως κυβέρνηση.”

Γ. Πεταλωτής

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής αναφερόμενος στην εκλογή του Αντώνη Σαμαρά στην ηγεσία της Ν.Δ, είπε: «μας ενδιαφέρει η πολιτική και όχι τα πρόσωπα». Σε ό,τι αφορά ενδεχόμενη αλλαγή της πολιτικής της κυβέρνησης λόγω εκλογής αρχηγού στην αξιωματική αντιπολίτευση, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι «κριθήκαμε πριν από 50 ημέρες λαμβάνοντας πολύ ισχυρή εντολή από τον ελληνικό λαό, ενώ η πολιτική της ΝΔ καταδικάστηκε από τους έλληνες πολίτες».

«Αυτό είναι ευθύνη του κ. Σαμαρά», ήταν η απάντηση του κ. Πεταλωτή όταν ρωτήθηκε αν η κυβέρνηση προβληματίζεται από ενδεχόμενη άρνηση του κ. Σαμαρά για συναίνεση στο θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

ΣΥΝ

Καλή επιτυχία στο έργο του ευχήθηκε στο νέο πρόεδρο της Ν.Δ ο Αλέξης Τσίπρας σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του, μετά την εκλογή του κ. Σαμαρά στην ηγεσία του κόμματος.

Πάντως, μέχρι στιγμής πολιτικό σχόλιο δεν έχει γίνει από την Κουμουνδούρου, καθώς όπως λένε περιμένουν τα δείγματα γραφής του νέου αρχηγού αν και όπως επισημαίνουν, η ΝΔ έχει δεδομένη πολιτική.

ΛΑΟΣ

Καλή επιτυχία στον Αντώνη Σαμαρά ευχήθηκε και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, κ. Καρατζαφέρης ο οποίος στη σχετική του ανακοίνωση αναφέρει:  «Στο Νέο Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, εύχομαι καλή Δύναμη και καλά αποτελέσματα στη Πολιτική Μαγνητική Τομογραφία που θα υποβληθεί, όπως όλοι όσοι εξαρτώνται και συμβαίνει στη Δημοκρατία μας, από τη Βούληση των Πολλών. Ελπίζουμε η νέα ηγεσία, με τη σωστή αποκρυπτογράφηση του μηνύματος από την εσωτερική κομματική εκλογή, να στοιχηθεί σε αρχές και αξίες, που είχαν αποδομηθεί από τη Ρηγίλλης. Το Μεταναστευτικό, το όνομα των Σκοπίων, η μη ένταξη της Τουρκίας στην Ευρώπη, οι παραβιάσεις στο Αιγαίο, το νέο Status που προϊόντος του χρόνου επιβάλλεται στη Θράκη, η αποχώρηση των Τουρκικών Στρατευμάτων από την Κύπρο, ο υδροκεφαλισμός της Δημόσιας Διοίκησης, η διαφάνεια του χθες αλλά και του σήμερα, η σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα σκάνδαλα του Βατοπεδίου και της Siemens, η μακράν λαϊκισμών αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, είναι θεμελιώδη κεφάλαια που δεν ξεπερνιούνται παρά μόνο με ξεκάθαρες απόψεις. Τέλος, η όσο το δυνατόν ταχύτερη απομάκρυνση της εφεδρικής Κυβερνήσεως του ΠΑ.ΣΟ.Κ από τα διαρκώς διογκούμενα προβλήματα του τόπου, για μας στο ΛΑ.Ο.Σ είναι βασικός πυλώνας δράσης».

Η εκλογική διαδικασία και τα προβλήματα

Από την εκλογική διαδικασία δεν έλειψαν τα προβλήματα. Το black out στο on line σύστημα οδήγησε στη συνέχιση της διαδικασίας με χειρόγραφο τρόπο, ενώ ανάγκασε την οργανωτική επιτροπή να παρατείνει την ψηφοφορία. Ο Γιώργος Κουμουτσάκος απέδωσε το πρόβλημα στο δίκτυο του ΟΤΕ, ωστόσο ο οργανισμός σε ανακοίνωσή του διέψευσε τις δηλώσεις του εκπροσώπου της ΝΔ. Την αντίθεσή του με τη χειρόγραφη διαδικασία που ακολουθήθηκε μετά την πτώση του συστήματος εξέφρασε ό Παναγιώτης Ψωμιάδης. ο οποίος εισήχθη το βράδυ της Κυριακής σε κλινική του Διαβαλκανικού Ιατρικού Κέντρου Θεσσαλονίκης με συμπτώματα πνευμονίας. Σε δηλώσεις του ο κ. Σαμαράς εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του που ο κόσμος θεώρησε ότι πρέπει να συμμετέχει στη διαδικασία εκλογής προέδρου της ΝΔ, γεγονός πολύ σημαντικό για την παράταξη.

Η κ. Μπακογιάννη εξέφρασε τη βεβαιότητα, ότι το αποτέλεσμα θα ανταμείψει τη βάση της ΝΔ. Το μήνυμα που έχει έλθει από όλη την Ελλάδα είναι για μια μεγάλη, δυνατή κεντροδεξιά. Τα αποτελέσματα θα αρχίσουν να μεταδίδονται όταν θα έχει καταμετρηθεί το 20% των εκλογικών τμημάτων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *