Επικαιρότητα

Λιώνουν τα χιόνια, παραμένει ο παγετός και το κρύο

ΚΡΥΟ ΧΙΟΝΙΑ ΠΑΓΕΤΟΣΘερμοκρασίες υπό το μηδέν παρά την ηλιοφάνεια επικρατούν σε όλη τη χώρα, ενώ παραμένουν τα σοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία. Οι χιονοπτώσεις συνεχίζονται από το πρωί στην Εύβοια, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Χωρίς σημαντικά προβλήματα διεξάγεται πλέον η κυκλοφορία στις εθνικές οδούς Αθηνών-Λαμίας και Αθηνών-Κορίνθου, όπου επετράπη η κυκλοφορία των φορτηγών, ωστόσο αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα αυτοκίνητα σε αρκετά σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου. Δεκάδες χωριά παραμένουν αποκλεισμένα, ενώ σε αρκετές περιοχές σημειώνονται διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος. Εξομαλύνεται σταδιακά η κατάσταση στους δρόμους της Αττικής, όμως σε παγίδες έχουν μετατραπεί αρκετοί παγωμένοι δρόμοι. Τα πρώτα μπλε λεωφορεία και ορισμένες γραμμές τρόλεϊ βγήκαν ξανά στους δρόμους. Κανονικά διεξάγονται τα δρομολόγια σε Προαστιακό, ΟΣΕ, Τραμ. Ο ΗΣΑΠ θα επεκτείνει τα δρομολόγια του και το Μετρό θα λειτουργήσει όλο το 24ωρο. Με δυσκολία άρχισαν να πραγματοποιούνται ορισμένες πτήσεις από το αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος”. Από τον Πειραιά αναχωρούν πλοία μονο για Χίο, Μυτιλήνη και Κρήτη καθώς και κλειστού τύπου για τα νησιά του Αργοσαρωνικού και από τη Ραφήνα, μόνο για το Μαρμάρι. Δεμένα τα πλοία στο Λαύριο, ενώ κλειστή είναι και η πορθμειακή γραμμή Καβάλας-Πρίνου. Τα σχολεία στις περιοχές ευθύνης των Νομαρχιών Αθήνας, Πειραιά, και Ανατολικής Αττικής θα παραμείνουν και την Τρίτη κλειστά. Ο κρατικός μηχανισμός παραμένει σε επιφυλακή και σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αντιμετωπίζονται με επιτυχία τα περιστατικά παροχής βοήθειας προς τους πολίτες. Από τη Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπεται σταδιακή ύφεση της κακοκαιρίας αλλά θα συνεχιστεί και την Τρίτη ο ισχυρός παγετός κυρίως στα κεντρικά και τα βόρεια. Εφιστάται η προσοχή των πολιτών και απευθύνεται έκκληση στους οδηγούς να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους με τα ΙΧ και να χρησιμοποιούν αντιολισθητικές αλυσίδες, όπου απαιτείται.

Προβλήματα στις μετακινήσεις

Σύμφωνα με την Τροχαία Αττικής κλειστοί είναι δρόμοι στις εξής περιπτώσεις:

-Στη Λεωφόρο Πάρνηθας από το 19ο χλμ.
-Στην οδό Αγ. Σίλα, από Π. Πεντέλη προς Ν. Πεντέλη.
-Περιφερειακή Πεντέλης και Λ. Διονύσου, από το 414 Νοσοκομείο έως τη θέση Άγιος Πέτρος.
-Λ. Διονύσου, στο τμήμα της από το Δημοτικό γήπεδο, έως τη θέση “Ανατολή” και Νέα Μάκρη.
-Επαρχιακή οδός Βαρυμπόμπης, από το “Πεντελικο” προς τον οικισμό Βαρυμπόμπης.
-Από οδό Σαρανταπήχου προς θέατρο Λυκαβηττού.
-Επαρχιακή οδός Αγ. Μερκουρίου-Μαλακάσας, έως τη θέση Σφενδάλη.
-Στον Άγιο Μερκούριο, από την Αγ. Τριάδα προς τον Αγ. Μερκούριο.
-Στην οδό Ιωάννου Καρέα από το ύψος της λεωφόρου Κατεχάκη προς Όρος Καρέα.
-Στην επαρχιακή οδο Κακής Βίγλας Σελινίων περιοχή Σαλαμίνας σε μήκος 2χλμ.
-Στην επαρχιακή οδο Επ. Βιλίων – Ψάθας
-Στην επαρχιακή οδο Μεγάρων – Αλεποχωρίου

Η χρήση αντιολισθητικών είναι απαραίτητη στην Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου από το 34χλμ μέχρι τα ναυπηγεία Ελευσίνας.

Η κυκλοφορία στην Αττική Οδό γίνεται χωρίς αλυσίδες και θα πραγματοποιείται ως τις 6.30 το πρωί της Τρίτης χωρίς την καταβολή διοδίων.

Από τις 10 το πρωί άρχισαν να πραγματοποιούνται και ορισμένες πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος”. Πάντως η κατάσταση στο αεροδρόμιο εξακολουθεί να είναι πάρα πολύ δύσκολη, καθώς η ορατότητα είναι περιορισμένη. Από τις 461 προγραμματισμένες πτήσεις οι 150 έχουν ματαιωθεί. Ανασταλτικός παράγοντας, στην ομαλή εκτέλεση των πτήσεων, παραμένει το θέμα της αποπαγοποίησης των αεροσκαφών, μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει από μισή έως μιάμιση ώρα, ανάλογα με τον τύπο των αεροσκαφών. Το πρόβλημα αναμένεται να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο τις νυχτερινές ώρες, καθώς προβλέπεται ισχυρός παγετός.Όσοι πρόκειται να ταξιδέψουν πρέπει να επικοινωνούν προηγουμένως με τις αεροπορικές εταιρίες ή τον τηλεφωνικό αριθμό 210-3530000.

Οσον αφορά στα μέσα μαζικής μεταφοράς τραμ και προαστιακός λειτουργούν κανονικά, το μετρό θα λειτουργήσει καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, ενώ ο ΗΣΑΠ θα επεκτείνει το ωράριό του κατά το μέτρο του δυνατού.

Επίσης, λειτουργούν οι εξής γραμμές τρόλεϊ:
Νο 1: Πλατεία Αττικής – Καλλιθέα – Μοσχάτο (μέχρι Ζάππειο)
Νο 2: Πλατεία Κυψέλης – Παγκράτι-Καισαριανή (Πατήσια μέχρι Ζάππειο)
Νο 3: Γηροκομείο – Ανω Πατήσια
Νο 4: Ανω Κυψέλη – Αγ. Αρτέμιος (από Πατήσια μέχρι Ζάππειο)
Νο 6: Ιπποκράτους-Φιλαδέλφεια-Κόκκινος Μύλος
Νο 8: Λεωφ. Αλεξάνδρας-Ακαδημίας
Νο 11: Κολιάτσου-Νέα Ελβετία (Πατήσια-Ζάππειο)
Νο 12: Ζάππειο-Περιστέρι
Νο 20: Ν. Φάληρο-Καστέλλα-Δραπετσώνα (από Καστέλλα μέχρι Αγ. Διονύσιο)

Τέλος, λειτουργούν οι εξής λεωφορειακές γραμμές: 155-024-Α12-Β5-Β12-Β15-Α1-Α2-Α3-Α5-208-Α10-Α13-247-131-227-229-703-843-856-049.

Σταδιακά θα δρομολογούνται και νέες γραμμές τρόλεϊ και λεωφορείων, προστίθεται στην ανακοίνωση. Για περισσότερες πληροφορίες, το επιβατικό κοινό μπορεί να απευθύνεται στο πληροφοριακό κέντρο του ΟΑΣΑ 185.

Σημειώνεται ότι για να διευκολυνθούν οι μετακινούμενοι πολίτες, με απόφαση του Νομάρχη Ανατολικής Αττικής επιτρέπεται έως και τα ξημερώματα (06.00) της Τρίτης η 24ωρη λειτουργία των πρατηρίων υγρών καυσίμων που βρίσκονται στην Εθνική Αθηνών – Λαμίας, στη Λεωφόρος Μαραθώνος (από Σταυρό έως Μαραθώνα), στη Λεωφόρο Λαυρίου (από Σταυρό έως Λαύριο) και στη Λεωφόρο Κορωπίου – Βάρης.

Στο μεταξύ, η Κρήτη εξακολουθεί να δοκιμάζεται από την κακοκαιρία. Στα Χανιά, κλειστοί μέχρι και το μεσημέρι ήταν οι δρόμοι από Βρύσες προς Χώρα Σφακίων, από Χανιά προς Ομαλό, από Χανιά προς Θέρισο, καθώς και το οδικό δίκτυο της ενδοχώρας στην Κάνδανο. Στο Ρέθυμνο, χωριά του ορεινού όγκου έχουν αποκλειστεί από τη χιονόπτωση και η αποκατάσταση της οδικής σύνδεσής τους συνεχίζεται από το πρωί με μηχανήματα.

Στην Πελοπόννησο η εικόνα είναι καλύτερη. Κλειστός εξακολουθεί να είναι ο δρόμος από τα Καλάβρυτα προς το χιονοδρομικό κέντρο, ενώ στις υπόλοιπες επαρχιακές οδούς η κυκλοφορία διεξάγεται με αντιολισθητικές αλυσίδες. Αλυσίδες χρειάζονται τα αυτοκίνητα που θα κινηθούν από και προς τα Καλάβρυτα μέσω Αιγίου, Διακοπτού και Χαλανδρίτσας, στο ορεινό οδικό δίκτυο των δήμων Αιγίου και Αιγείρας, καθώς και στο δίκτυο των δήμων Καλαβρύτων, Αροανίας, Παίων, Λευκασίου. Με αλυσίδες γίνεται η κυκλοφορία στο δρόμο Λεβίδι-Νεμέα, ενώ κλειστός είναι ο δρόμος που οδηγεί από Καρδαρά προς το χιονοδρομικό κέντρο Οστρακίνας στο Μαίναλο.

Ανοικτές είναι οι πορθμειακές γραμμές Πάτρας – Κεφαλονιάς, Κυλλήνης – Ζακύνθου και Κυλλήνης – Κεφαλονιάς.

Λευκός αποκλεισμός – Κλειστά τα σχολεία στην Αττική

Δεκάδες χωριά παραμένουν αποκλεισμένα και ειδικότερα: στο νομό Αργολίδα 4 χωριά, στο νομό Αρκαδίας 3 χωριά, στο νομό Λακωνίας 4 χωριά, στο νομό Ευβοίας 25 χωριά, στο νομό Χανίων 54 χωριά, στο νομό Ηρακλείου 26 χωριά, στο νομό Λασιθίου 19 χωριά, στο νομό Ρεθύμνου 4 χωριά, στο νομό Βοιωτίας 4 χωριά και στο νομό Κυκλάδων 4 χωριά.

Μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι αγρότες στην Αργολίδα και τη Λακωνία, όπου οι χαμηλές θερμοκρασίες έχουν προκαλέσει ζημιές στα οπωροκηπευτικά και τα εσπεριδοειδή, όπως και στην Κρήτη, όπου χιονισε μέχρι και στην ακριτική Γαύδο. Οι αγρότες φοβόνται ότι αν συνεχιστεί η παγωνιά τις επόμενες ημέρες, θα προκληθεί ολική καταστροφή στις καλλιέργειες, αφού ο παγετός θα επηρεάσει εκτός απο τον καρπό και το φυτικό κεφάλαιο.

Σε αρκετές περιοχές σημειώνονται διακοπές ρεύματος. Τα εντονότερα προβλήματα επικεντρώνονται στην ορεινή Κρήτη, όπου προβλήματα με το ρεύμα εντοπίζονται σε 5 χωριά του Νομού Χανίων, 1 χωριό στο Νομού Ρεθύμνου, σε 14  χωριά του Ηρακλείου, επίσης σε 4 χωριά της Ευβοιας και στην Αττική (στον Αγ. Μερκούριο, Ιπποκράτειος Πολιτεία), όπως και στην Άνδρο σε 2 χωριά. Συνεργεία της ΔΕΗ βρισκόταν επί ποδός για να αποκαταστήσουν τις βλάβες στο δίκτυο, δίνοντας προτεραιότητα σε κατοικημένες περιοχές.

Κλειστά θα παραμείνουν και την Τρίτη τα σχολεία στις περιοχές ευθύνης των Νομαρχιών Αθήνας, Πειραιά, και Ανατολικής Αττικής. Κλειστά επίσης θα παραμείνουν το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πάντειο , η ΑΣΟΕ, το ΕΜΠ, η Γεωπονική και τα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά. Στην Κρήτη δεν θα λειτουργήσουν αύριο τα σχολεία στα Χανιά στις περιοχές Σφακίων, Σελίνου, Πελεκάνου, στο Λασίθι κοντά στο οροπέδιο και στο νομό Ρεθύμνου όσα σχολεία είναι εκτός της πόλης. Ανοιχτά θα είναι την Τρίτη τα σχολεία στην Αργολίδα, τη Λακωνία και την Κορινθία, εκτός από τα σχολεία των δήμων Φενεού και Στυμφαλίας. Στην Αρκαδία, δεν θα λειτουργήσουν μόνο το νηπιαγωγείο Αγ. Πέτρου Κυνουρίας και τα δημοτικά σχολεία Καστρίου, Αγ. Πέτρου, Πηγαδίου και Πελετών.
Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, θα λειτουργήσει κανονικά. Μέχρι το βράδυ αναμένεται να υπάρξουν ανακοινώσεις από τις νομαρχίες και για τις υπόλοιπες περιοχές όπου τα σχολεία παρέμειναν σήμερα κλειστά.

Κανονικά θα λειτουργήσουν την Τρίτη τα ποινικά, πολιτικά και διοικητικά δικαστήρια καθώς και οι αντίστοιχες δικαστικές υπηρεσίες σε όλη τη χώρα.

Παροχή βοήθειας προς τους πολίτες

Με επιτυχία αντιμετωπίζονται τα περιστατικά παροχής βοήθειας προς τους πολίτες, σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Στην Άμεση Δράση μπορούν να απευθύνονται όλοι οι πολίτες για την παροχή συνδρομής όπως ανακοινώθηκε από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. Συγκεκριμένα όσοι έχουν άμεση ανάγκη για μεταφορά ασθενών, φαρμάκων ή οποιαδήποτε άλλη βοήθεια μπορούν να τηλεφωνούν στο τηλεφωνικό κέντρο 100.

Υπενθυμίζεται στους νεφροπαθείς ότι τα τηλέφωνα των ραδιοταξί είναι 210-5221123 και 5227986. Σε περίπτωση αδυναμίας των ταξί, οι νεφροπαθείς να απευθύνονται στο ΕΚΑΒ ή στην Πυροσβεστική ή στους οικείους δήμους. Για το Δήμο Αθηναίων το τηλέφωνο για άμεση επέμβαση είναι το 195 ή 210-5277000. Για το Δήμο Πειραιά 210-4194000.

Από το μεσημέρι του Σαββάτου που τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο “Αθηνά Εστία” του Δήμου Αθηναίων για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών λόγω των καιρικών συνθηκών, μέχρι σήμερα το μεσημέρι από το Ίδρυμα Αστέγων εξυπηρετήθηκαν συνολικά 160 Έλληνες και ξένοι, άνδρες και γυναίκες, που εντοπίσθηκαν σε δρόμους ή πάρκα της πόλης.

Για οποιαδήποτε άλλο αίτημα διευκόλυνσης μπορούν να απευθύνονται στο Υπουργείο Υγείας στον αριθμό 2105232821.

Κατακόρυφη αύξηση παρατηρήθηκε στα περιστατικά που μεταφέρονται στα νοσοκομεία με κατάγματα και ιδιαίτερα το ΚΑΤ το οποίο εφημέρευε.

Πρόγνωση καιρού

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία την Τρίτη και την Τετάρτη ο καιρός αναμένεται γενικά αίθριος και μόνο στα δυτικά και νότια θα υπάρχουν τοπικές νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο κυρίως κατά τη διάρκεια της ημέρας, ωστόσο παγετός θα σημειωθεί τη νύχτα και νωρίς το πρωί κατά τόπους στα ηπειρωτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ στρεφόμενοι από την Τετάρτη σε δυτικούς νοτιοδυτικούς.

Για την Πέμπτη και την Παρασκευή, αναμένονται τοπικές νεφώσεις κυρίως στα δυτικά. Τοπικές βροχές στα βορειοδυτικά από τις απογευματινές ώρες της Πέμπτης μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο, ενώ οι άνεμοι θα είναι δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 και τοπικά στα νότια 6 μποφόρ.

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *