Επικαιρότητα

Νέα μέτρα:Περιβαλλοντικά τέλη, απόσυρση αυτοκινήτων, πράσινος δακτύλιος

 

Ο υπουργός Οικονομίας κ. Αλογοσκούφης, προανήγγειλε ένα νέο σύστημα καταβολής τελών κυκλοφορίας, που θα λαμβάνει υπ’ όψιν και τις εκπομπές ρύπων, καθώς και μέτρα για την απόσυρση των ρυπογόνων οχημάτων, που εκτιμάται ότι αποτελούν το 30% των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στους δρόμους της πρωτεύουσας. 

 

Τα περιβαλλοντικά τέλη, τα οποία θα αντικαταστήσουν τα σημερινά τέλη κυκλοφορίας, αποσκοπούν να θέσουν φραγμό στην κυκλοφορία των ρυπογόνων ΙΧ. Θα στοιχίζουν ανάλογα με τις εκπομπές καυσαερίων, το επίπεδο των οποίων θα διευκρινίζεται από την κάρτα καυσαερίων. Ως εκ τούτου τα τέλη για τα πολύ ρυπογόνα, αναμένεται να κοστίζουν σχεδόν το τριπλάσιο σε σχέση με τα “καθαρά” ΙΧ. 

 

Μέσα στο 2009 αναμένεται να εφαρμοστεί και ο “πράσινος δακτύλιος” σύμφωνα με τον οποίο, τα πολύ ρυπογόνα αυτοκίνητα, δηλαδή, τα οχήματα εικοσαετίας, θα κυκλοφορούν στο κέντρο της Αθήνας μόνο τα Σαββατοκύριακα, τα παλιάς καταλυτικής τεχνολογίας, δηλαδή, τα αυτοκίνητα δεκαπενταετίας με το σύστημα των μονών ζυγών και τα “καθαρά”, δηλαδή, τα υβριδικά και τα νέας τεχνολογίας οχήματα, όλες τις μέρες. Μόνον τα Σαββατοκύριακα θα κυκλοφορούν στο κέντρο της πρωτεύουσας και τα δίχρονα δίκυκλα. 

 

Η κυβέρνηση μελετά και κίνητρα για την απόσυρση των παλαιών αυτοκινήτων, ένα μέτρο το οποίο αναμένεται να κινηθεί σε βάθος πενταετίας. 

 

Σε αυτό το πλαίσιο, εξετάζεται το καινούργιο αυτοκίνητο που θα αντικαθιστά το παλαιό να έχει έκπτωση από τον ειδικό φόρο καθώς και από τα περιβαλλοντικά τέλη. Τα υβριδικά ίσως απαλλαγούν από το τέλος ταξινόμησης. Την ίδια ώρα, οι μεταβιβάσεις των παλιών ρυπογόνων οχημάτων εξετάζεται να επιβαρύνονται με περιβαλλοντικό τέλος. Η εμπορική αξία των αυτοκινήτων δεκαπενταετίας και άνω δεν ξεπερνά τα 1.000 ευρώ. Το κέρδος με την απόσυρση αναμένεται να είναι πολύ μεγαλύτερο.

 

Πηγή:http://www.ert.gr

Μια σκέψη για το “Νέα μέτρα:Περιβαλλοντικά τέλη, απόσυρση αυτοκινήτων, πράσινος δακτύλιος

  • Έβλεπα στην τηλεόραση τις προάλλες ένα ζεύγος ξένων τουριστών , το οποίο για μια σαλάτα (χωριάτικη με μπόλικο κρεμμύδι…) και 2 φέτες ψωμί (επίσης χωριάτικο….) κλήθηκε να καταβάλλει 100 Ευρώ περίπου στον απατεώνα Έλληνα ταβερνιάρη.
    Οι 2 τουρίστες διαμαρτύρονταν έντονα στον Έλληνα δημοσιογράφο, ο οποίος βέβαια “κυνηγούσε” τέτοια περιστατικά. Στα μάτια τους, τα οποία είχαν αρχίσει ελαφρώς να γυαλίζουν όπως αυτά της φρέσκιας τσιπούρας, έβλεπες οργή – θλίψη – θυμό – απαξίωση – μηδενισμό……..
    ” Στην πατρίδα μας είναι αδιανόητες αυτές οι τιμές ” έλεγαν.
    “Είστε απολίτιστοι, ληστές και απατεώνες” εννοούσαν με κάθε τους λέξη.

    Πιστεύω ότι είχαν και έχουν δίκιο οι άνθρωποι αυτοί. Τους έκλεψαν και βγήκαν να το βροντοφωνάξουν παντού . Κι οι Έλληνες πρώτοι θα τους δικαιώσουμε…..

    Ας δούμε όμως και την άλλη πλευρά του νομίσματος…..
    Εμείς εδώ στην Ελλάδα “παράγουμε” σουβλάκια – σαλάτες κλπ, δεν παράγουμε αυτοκίνητα. Όλοι όμως έχουμε αυτοκίνητο. Και ξέρετε από που τα αγοράζουμε ; Από την πατρίδα των 2 τουριστών που δικαίως μας αποκάλεσαν κλέφτες.
    Λοιπόν , ακόμη κι αν κάποιος δεν έχει χρήματα, του δίνουν ένα αυτοκίνητο με το ζόρι και τον βάζουν να το ξεπληρώσει σε 3000 δόσεις….
    Ναι , ναι έτσι είναι. Θα πάρεις κύριε καινούριο αυτοκίνητο , θες δε θες ..

    Κάποια στιγμή όμως το αυτοκίνητο που πήρες χρειάζεται ένα ανταλλακτικό , ένα μικρό εξάρτημα.
    Πας λοιπόν να το αγοράσεις και τότε σου λένε ότι αυτό το μικροσκοπικό εξάρτημα στοιχίζει περισσότερο από το αυτοκίνητό σου !!!!!!
    Σου λένε ότι το αυτοκίνητό σου που δεν έκλεισε ακόμη 10ετία έχει αξία αντίστοιχη με το κόστος ενός δείπνου σε ξενοδοχείο 3 αστέρων…..
    Σου λένε ότι, αυτή είναι η πολιτική της τάδε Ευρωπαικής εταιρείας και λυπούνται πολύ για αυτό. Κάθε μεσημέρι δεν μπορούν να φάνε από την στενοχώρια τους…. Πετσί και κόκκαλο έχουν μείνει ……

    Σας ρωτώ τώρα λοιπόν …… ποιός είναι πιο κλέφτης από ποιόν ; Ποιός εκμεταλλεύεται ποιόν και ποιος έχει το θάρρος να το παραδεχτεί ; Ποιός εκτίθεται ανεπανόρθωτα και ποιός συνεχίζει να κλέβει με την άδεια της αστυνομίας ; Ποιός είναι πιο απολίτιστος από ποιόν ; Ποιανού τα μάτια πρέπει να γυαλίσουν περισσότερο και ποια θέματα πρέπει επίσης να αρχίσουν να κυνηγάνε οι δημοσιογράφοι ;

    Να πάρουμε λοιπόν όλοι καινούρια αυτοκίνητα. Κάθε 7 χρόνια να παίρνουμε άλλο, διότι το προηγούμενο δεν θα έχει καμία αξία. Καλά έλεγε ο Αινστάιν για τη συστολή και διαστολή του χρόνου…… Η θεωρία της Σχετικότητας εφαρμόζεται άψογα και στο εμπόριο αυτοκινήτων. Την μια στιγμή για ένα αυτοκίνητο σου ζητάνε του κόσμου τα λεφτά και την επόμενη στιγμή σου λένε ότι δεν έχει καμία αξία…….!!!!!!

    Ποιους κοροιδεύετε ρε ;

    Κατ’ αυτόν τον τρόπο λοιπόν, κάποιοι Ευρωπαίοι φίλοι μας θα ζουν καλύτερα. Αναρωτιέμαι …. τα λεφτά που θα μας τα δανείσουν οι Ελληνικές τράπεζες για να πάρουμε τα “καθαρά” αυτοκίνηταμε θα τα επιστρέψουμε με τόκο πολύ χαμηλό , όπως στην υπόλοιπη Ευρώπη…..;;;;;;

    Τα συνεργεία αυτοκινήτων ΟΛΑ θα πρέπει σιγά – σιγά να κλείνουν !!
    Δεν θα υπάρχουν βλάβες και τέτοια πράγματα – όλα τα αυτοκίνητα θα είναι καινούρια.

    Όμως οι ρύποι θα εκλείψουν ! Θα έχουμε καθαρή ατμόσφαιρα.
    Ελάτε μια βόλτα στα Οινόφυτα να δούμε κάποιες καμινάδες εργοστασίων που βγάζουν γαρύφαλλα και τα ξαναλέμε…….

    Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *