Κόσμος

Νέος κυκλώνας απειλεί την Μιανμάρ

Ένας νέος κυκλώνας ενδέχεται να χτυπήσει τη Μιανμάρ τις επόμενες 24 ώρες, σύμφωνα με τις ενδείξεις και τις καταγραφές ειδικών επιστημονικών κέντρων. Την ίδια ώρα, οι πληγέντες από τον κυκλώνα “Ναργκίς”, καταγγέλλουν πως οι αρχές, όχι μόνο δεν τους έχουν προσφέρει καμία βοήθεια, αλλά τους πιέζουν να εγκαταλείψουν τους πρόχειρους καταυλισμούς, όπου έχουν εγκατασταθεί, και να επιστρέψουν στα κατεστραμμένα χωριά τους. Αλλά και ανθρωπιστικές οργανώσεις καταγγέλλουν πως η χούντα της χώρας κρατάει την διεθνή βοήθεια που φθάνει στη χώρα και μοιράζει στους πληγέντες σάπιο ρύζι.

Στη Μιανμάρ μεταβαίνει ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την Ανάπτυξη Λουί Μισέλ, με σκοπό να πείσει το στρατιωτικό καθεστώς να διευκολύνει την παροχή διεθνούς βοήθειας στα θύματα του κυκλώνα. Ο τελευταίος απολογισμός των θυμάτων κάνει λόγο για περισσότερους από 32.000 νεκρούς και σχεδόν 30.000 αγνοούμενους. Διπλωμάτες ωστόσο κάνουν λόγο για περισσότερους από 100.000 νεκρούς. Ο αριθμός των πληγέντων υπολογίζεται στα δύο εκατομμύρια.


Σάπιο ρύζι στους πληγέντες

Ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης Σαμάκ Σουνταραβέτζ έφθασε στη χώρα αποδεχόμενος το αίτημα της Ουάσιγκτον, του Λονδίνου και των Ηνωμένων Εθνών, να μεσολαβήσει στο στρατιωτικό καθεστώς, ώστε να επιτρέψει τη διανομή βοήθειας στους πληγέντες από τον κυκλώνα και την είσοδο προσωπικού ανθρωπιστικών οργανώσεων στη χώρα.

Η εξασφάλιση της πρόσβασης χωρίς προσκόμματα στους εκπροσώπους των ανθρωπιστικών οργανώσεων που βρίσκονται στη Μιανμάρ και παράλληλα η διατύπωση προς το καθεστώς της χώρας του αιτήματος λήψης έκτακτων μέτρων, ήταν το αποτέλεσμα της συνάντησης των υπουργών Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη.

Την ίδια ώρα, σε καταγγελία σοκ κατά της χούντας της Μιανμάρ προχώρησαν ανθρωπιστικές οργανώσεις. Την κατηγορούν ότι κρατά τη διεθνή βοήθεια που φθάνει στη χώρα και μοιράζει στους πληγέντες σάπιο ρύζι και τρόφιμα χαμηλής διατροφικής αξίας.

Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν πως μόνο το 20% της βοήθειας που φθάνει στη χώρα καταλήγει στους πληγέντες στο δέλτα του Ιραγουάντι.

Οι αρχές δεν μας έχουν προσφέρει την παραμικρή βοήθεια, καταγγέλλουν τα θύματα της φυσικής καταστροφής που ζουν σε πρόχειρους καταυλισμούς και προσθέτουν πως δέχονται πιέσεις να επιστρέψουν στα κατεστραμμένα και βυθισμένα στο νερό χωριά τους.

Το Γραφείο Ελλάδας της Ύπατης Αρμοστείας απευθύνει επείγουσα έκκληση για ενίσχυση αυτής της διεθνούς προσπάθειας. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τον Τομέα Ανάπτυξης Πόρων στο 210 6726296.

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *