Κόσμος

Στοιχεία ζωής στον πλανήτη Άρη

Στοιχεία που απαιτούνται για να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη και συντήρηση ζωής εντόπισαν στις πρώτες αναλύσεις που έκαναν επιστήμονες της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας NASA σε δείγμα εδάφους το οποίο περισυνέλεξε ο ρομποτικός βραχίονας του μη επανδρωμένου διαστημικού οχήματος “Φοίνικας”. “Ουσιαστικά βρήκαμε αυτό που φαίνεται ότι είναι η προϋπόθεση για την υποστήριξη της ζωής, στο παρελθόν, στο παρόν ή στο μέλλον”, τόνισε ο Σαμ Κουνάβης, ο επικεφαλής του χημικού εργαστηρίου.

Ο κ. Κουνάβης εξήγησε ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα των αναλύσεων το έδαφος του “Κόκκινου Πλανήτη” είναι το ίδιο αλκαλικό με αυτό της Γης.

“Ίσως θα μπορούσατε να καλλιεργήσετε σπαράγγια σ’ αυτό (…) Είναι πολύ συναρπαστικό για εμάς. Όλοι μείναμε κατάπληκτοι από τα δεδομένα που λάβαμε”, επισήμανε.

Οι επιστήμονες δεν έφτασαν πάντως στο σημείο να πουν ότι πιστεύουν πως υπήρξε ζωή στον Άρη, ακόμη και σε μορφή μικροβίων, τονίζοντας ότι τα αποτελέσματα είναι προκαταρκτικά και χρειάζονται περαιτέρω ανάλυση.
“Στο έδαφος δεν υπάρχει κάτι που να αποκλείει την ύπαρξη ζωής. Μάλιστα, φαίνεται πολύ φιλικό (…) δεν έχει τίποτα το τοξικό”, πρόσθεσε ο Κουνάβης.

Ο “Φοίνικας” προσγειώθηκε στον Άρη στις 25 Μαΐου μετά από ταξίδι 10 μηνών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *