Κόσμος

France Telecom:Με ερωτηματολόγια ψάχνουν τις αιτιές των αυτοκτονιών

france_telecom_apergies02Εμπιστευτικό ερωτηματολόγιο περίπου 160 ερωτημάτων διανεμήθηκε τη Δευτέρα στους περίπου 100.000 υπαλλήλους στη France Telecom, στη σκιά των 25 αυτοκτονιών εργαζομένων στο γαλλικό οργανισμό τους τελευταίους 19 μήνες. Οι εργαζόμενοι θα έχουν σχεδόν ένα μήνα στη διάθεσή τους προκειμένου να απαντήσουν στο ερωτηματολόγιο αυτό, για το οποίο οι ιθύνοντες του οργανισμού ανέφεραν ότι “έχει εμπιστευτικό χαρακτήρα και η ανωνυμία των μελών του πολυάριθμου προσωπικού που θα απαντήσει στα ερωτήματα είναι απολύτως εγγυημένη”.

Κατά το τελευταίο 12μηνο, σας συνέβη να αισθανθείτε πολύ κουρασμένος (-η), ή στρεσαρισμένος (-η), λόγω της απασχόλησής σας στον οργανισμό;” είναι ένα από τα ερωτήματα που τίθενται στο μακροσκελές ερωτηματολόγιο. Ερωτάται, εξάλλου, “αισθάνεστε ότι δουλεύετε ώστε να τύχετε προαγωγής, ιεραρχικής ανέλιξης, αισθάνεστε ότι πιεστήκατε σε υπερβολικό βαθμό κατά την εργασία σας στο ίδιο χρονικό διάστημα;” .

Επίσης: “Το τελευταίο επταήμερο, κλάψατε εύκολα, πιεστήκατε για οποιονδήποτε λόγο, αισθανθήκατε απελπισμένος (-η);

H France Telecom είναι ο τρίτος όμιλος των τηλεπικοινωνιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), όμως ο πρώτος στον τομέα του διαδικτύου και δη στην εύκολη προσβασιμότητα σε αυτό.

Πηγή της εταιρείας Technologia, που ανέλαβε μετά από την έρευνα να παραδώσει το πόρισμά της στην εργοδοσία της France Telecom, ανέφερε σχετικά ότι η έρευνα αυτή με τη συμμετοχή του προσωπικού θα έχει πρακτικό αποτέλεσμα αρχές Δεκεμβρίου: “Στην περίπτωση που απαντήσει στο ερωτηματολόγιο ο ένας έστω στους δύο εργαζόμενους, θα υπάρξει μία σημαντική μεταρρυθμιστική ώθηση”.

Η πρώην κρατική France Telecom ιδιωτικοποιήθηκε. Στον ιδιωτικοποιημένο οργανισμό παρέμεινε ένα ποσοστό 65% των πρώην εργαζομένων στο κρατικό μονοπώλιο, που βρέθηκε αντιμέτωπο όλως αιφνιδίως με τις σούπερ-ανταγωνιστικές συνθήκες εργασίας της σύγχρονης πανευρωπαϊκής αγοράς των τηλεπικοινωνιών.

Άρχισε μία σειρά από πολύ στενούς ελέγχους του προσωπικού, ιδίως όσον αφορά τα “διαλείμματα” της εργασίας, σε συνδυασμό με πιέσεις που μερίδα του προσωπικού χαρακτήρισε αφόρητες, με στόχο της εργοδοσίας την μεγιστοποίηση της παραγωγικότητας. Επίσης, έγινε σωρεία μετατάξεων και “εσωτερικών” μεταθέσεων και ακολούθησαν 25 αυτοκτονίες εργαζομένων.

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *