Κόσμος

Χιλή: Βγήκαν οι πρώτοι μεταλλωρύχοι

Ένα μεγάλο στοίχημα για ολόκληρη την ανθρωπότητα φαίνεται ότι κερδίζεται στη Χιλή. Από νωρίς το πρωί σήμερα, άρχισε η επιχείρηση απεγκλωβισμού στο ορυχείο Σαν Χοσέ των μεταλλωρύχων και ήδη οι ένδεκα από τους συνολικά 33 εργάτες ανέβηκαν επιτυχώς στην επιφάνεια της Γης.

H υποδοχή τους, όπως ήταν αναμενόμενο, υπήρξε ενθουσιώδης. Παρόντες στην επιχείρηση είναι ο Πρόεδρος της Χιλής, η σύζυγος του και ο υπουργός Ορυχείων ενώ τις συγκινητικές εικόνες που εκτυλίσσονται καταγράφουν κάμερες από τα μεγαλύτερα διεθνή ΜΜΕ.

Παρακολουθείστε τα τελευταία videos από την επιχείρηση εδώ

H υποδοχή τους, όπως ήταν αναμενόμενο, υπήρξε ενθουσιώδης. Παρόντες στην επιχείρηση είναι ο Πρόεδρος της Χιλής, η σύζυγος του και ο υπουργός Ορυχείων ενώ τις συγκινητικές εικόνες που εκτυλίσσονται καταγράφουν κάμερες από τα μεγαλύτερα διεθνή ΜΜΕ.

«Η πίστη κινεί βουνά»

Ο πρώτος μεταλλωρύχος που έφθασε στην επιφάνεια, με την κάπσουλα Φοίνιξ, (γύρω στις 6 ώρα Ελλάδος) ήταν ο Φλορένσιο Άβαλος.

Φορώντας μαύρα γυαλιά, ο 31χρονος έσπευσε στην αγκαλιά του παιδιού και της συζύγου του που τον περίμεναν με δάκρυα στα μάτια.

Ακολούθησε ο Μάριο Σεπούλβεδα, φορώντας και αυτός σκούρα γυαλιά για προστασία από το φως, μολονότι νύχτα.

Η τηλεοπτική εικόνα τον έδειξε να ανταποκρίνεται με ασυγκράτητη χαρά στις θερμές εκδηλώσεις των δικών του ανθρώπων, οικογένειας και φίλων.  Αυτός ήταν ο άνδρας που εμψύχωνε όλο αυτό το διάστημα τους άλλους εργάτες, με τα αστεία και τα ανέκδοτά του.

Αγκάλιασε πρώτα τη γυναίκα του και μετά τον πρόεδρο Σεμπάστιαν Πινιέρα, ενώ τους προσέφερε κομμάτια από το πέτρωμα του ορυχείου – σαν αναμνηστικό της περιπέτειας που έζησαν κι αυτοί μαζί με τους εγκλωβισμένους.

«Ζούμε μία υπέροχη νύχτα την οποία δεν θα ξεχάσουμε ποτέ» δήλωσε μετά τον απεγκλωβισμό των πρώτων μεταλλωρύχων, ο Προέδρος Πινέρα σημειώνοντας ότι η σημερινή εξέλιξη αποδεικνύει εμπράκτως ότι « η πίστη κινεί βουνά».

Ακολούθησε ο απεγκλωβισμός του 52χρονου Χουάν Ιγιάνες ενώ πριν από λίγο ανέβηκε στην επιφάνεια ο μόνος αλλοδαπός μεταλλωρύχος, ο Βολιβιανός Κάρλος Μαμάνι.

Κατεβαίνει πρώτα ένας διασώστης – 17 λεπτά για να φθάσει η κάπσουλα στους εγκλωβισμένους

Η επιχείρηση αναμένεται να διαρκέσει δυο μέρες. Πριν από τον απεγκλωβισμό του κάθε μεταλλωρύχου, κατεβαίνει η κάψουλα με έναν διασώστη, ο οποίος για να φθάσει στα 620 μέτρα που είναι παγιδευμένοι οι εργάτες, απαιτείται χρόνος 17- 20 λεπτών.

Αφού αγκαλιάσουν συγγενείς και οικείους οι μεταλλωρύχοι οδηγούνται στο νοσοκομείο για τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις.

Πηγή: ΕΡΤ

>ΕΔΩ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΑΣΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΩΝ

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=GDY_lDkriIQ&feature=player_embedded[/youtube]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *