Κόσμος

Συνεχίζονται οι έντονες αναταράξεις στις διεθνείς αγορές

Συνεχίζονται οι έντονες αναταράξεις στις διεθνείς αγορές, καθώς η κατάσταση στην αμερικανική οικονομία, με την χρεοκοπία της Lehman Brothers, δημιουργεί ντόμινο ανησυχίας και αβεβαιότητας.
Η παγκόσμια οικονομία οδηγείται σε επιβράδυνση από την πρωτοφανή κρίση στο πιστωτικό σύστημα των Ηνωμένων Πολιτειών και τον αρνητικό αντίκτυπό της στα χρηματιστήρια. Αυτή είναι η εκτίμηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αλλά και πολλών ανεξάρτητων αναλυτών που φοβούνται ότι το ντόμινο της ύφεσης θα παρασύρει και περιοχές του κόσμου οι οποίες, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δείχνουν απρόσβλητες. Αγωνιώδεις προσπάθειες καταβάλλονται από πολλές πλευρές να στηριχθούν εταιρείες, τράπεζες και αγορές, ώστε να μετριαστούν οι επιπτώσεις της κρίσης, που -όπως όλα δείχνουν- θα συνεχιστεί και το 2009.

Πτωτικές τάσεις στα χρηματιστήρια

Ώρα μηδέν για την Wall Street.Διακόσια χρόνια μετά τη γέννηση του, το αμερικανικό χρηματιστήριο παύει να υπάρχει έτσι όπως το ξέραμε . Ουσιαστικά η πτώχευση της Lehman Brothers οδηγεί σε αναδόμηση του τραπεζικού συστήματος και επιστροφή στο παρελθόν.700 δισεκατομμύρια δολάρια χάθηκαν εν μία νυκτί στη Γουώλ Στρήτ.

Οι κλυδωνισμοί της αμερικανικής οικονομίας έχουν δραματικές επιπτώσεις στην επενδυτική αξία των μεγαλύτερων τραπεζικών οργανισμών του κόσμου. Η Goldman Sachs σημειώνει απώλειες 18% μέσα σε ένα χρόνο, η Μόργκαν Στάνλει 39 % με την αξία της να χάνει 27 δισεκατομμύρια δολάρια , η Merrill Lynch 58% , γεγονός που οδηγεί στην εξαγορά της, η Lehman Brothers 92% και πτωχεύει και η Βεαr Stearns 89% και αγοράζεται από την JP MORGAN.

Ιδιαίτερα δύσκολη ήταν και η σημερινή μέρα για τα διεθνή χρηματιστήρια που κατρακυλούσαν από νωρίς σημειώνοντας απώλειες μεγαλύτερες του 3%.

Πτωτικές τάσεις επικράτησαν και στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 2.933,43 μονάδες, παρουσιάζοντας απώλειες σε ποσοστό 1,99%.

Στη Μόσχα ο γενικός δείκτης τιμών σημείωσε πτώση της τάξεως του 10%, κοντά στο 5% έκλεισε το χρηματιστήριο του Τόκυο, ενώ με πτώση άνοιξε και η Wall Street.
Μόνη καθησυχαστική είδηση η περεταίρω πτώση της τιμής του μαύρου χρυσού κατά 4, 30 δολάρια(91,41).


Ενέσεις ρευστότητας

Με στόχο την ανάσχεση των επιπτώσεων της χρηματοπιστωτικής κρίσης οι Κεντρικές Τράπεζες, σε παγκόσμιο επίπεδο πραγματοποιούν ενέσεις ρευστότητας

Από το Σίδνεϊ μέχρι τη Φρανκφούρτη, οι Κεντρικές Τράπεζες διέθεσαν δεκάδες δισ. δολάρια ως έκτακτη χρηματοδότηση για να στηρίξουν τις χρηματαγορές, αλλά ακόμα και αυτές οι κινήσεις δεν μπόρεσαν να προλάβουν την αύξηση του κόστους του διατραπεζικού δανεισμού, και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις, σε κλίμακα πρωτόγνωρη, καθώς κάτι αντίστοιχο δεν είχε παρατηρηθεί στην κρίση του Αυγούστου του 2007.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) διέθεσε σήμερα στις χρηματαγορές 70 δισ. δολάρια, ενώ αλλά 30 δισ. ευρώ είχε διαθέσει χθες.

Η ανταπόκριση υπήρξε μεγάλη: 56 τράπεζες ζήτησαν πίστωση. Το συνολικό ποσόν της ζήτησης ανήλθε σε περισσότερα των 102 δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΚΤ.

Στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Εργοδοτών Ερνέστ-Αντουάν Σεγέρ δήλωσε ότι το τραπεζικό σύστημα στην Ευρώπη “δεν απειλείται” από την οικονομική κρίση που συγκλονίζει τις Ηνωμένες Πολιτείες.

“Έχουμε εμπιστοσύνη στο γεγονός ότι το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα δεν απειλείται από αυτό που συμβαίνει στις ΗΠΑ. Κανείς δεν περιμένει ότι οι δυσχέρειες της Lehman Brothers θα προκαλέσουν μια γενικευμένη συστημική κρίση στον τραπεζικό τομέα”, είπε προσθέτοντας ωστόσο ότι ο κίνδυνος δεν μπορεί “να αποκλεισθεί τελείως”.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Εργοδοτών εκτιμά ότι προς το παρόν η οικονομική κρίση δεν έχει επηρεάσει το ηθικό των ευρωπαίων επιχειρηματιών.

Η Τράπεζα της Αγγλίας πραγματοποίησε ένεση ρευστότητας 20 δισ. στερλινών, μετά τα 5 δισ. στερλίνες χθες. Επίσης, η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη ένεση ρευστότητας προς τις χρηματαγορές των τελευταίων έξι μηνών, συνολικού ύψους 1,5 τρις γεν (14,2 δισ. δολαρίων), ενώ ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με οικονομικούς παράγοντες της χώρας για να συζητήσουν την κρίση. Ενώ και η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας διέθεσε 14 δισ. δολάρια για χρήση την ίδια ημέρα.

Το Χονγκ Κονγκ, η Νότια Κορέα, η Ταϊβάν, η Νέα Ζηλανδία και η Ινδονησία, όλες παρείχαν λεκτικές εγγυήσεις, όπως έκαναν και άλλες κυβερνήσεις στην Ευρώπη. Βερολίνο, Παρίσι και Ρώμη έκαναν δηλώσεις, σύμφωνα με τις οποίες οι τράπεζες με τους προστατευτικούς τους μηχανισμούς θα υποστούν μόνο μικρή ζημιά από τα γεγονότα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *