Κόσμος

Οι Παλαιστίνιοι συνεχίζουν την άνιση μάχη με τα τανκς και τα αεροπλάνα του Ισραήλ

itemΜε αμείωτη ένταση συνεχίζεται το ισραηλινό σφυροκόπημα και η προέλαση του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με το Ισραήλ η Χαμάς έχει υποστεί πολύ μεγάλες απώλειες και πολλοί μαχητές της έχουν συλληφθεί. Από την πλευρά του ο ηγέτης της ισλαμικής οργάνωσης με το μεγαλύτερο κύρος στη Γάζα, ο Μαχμούντ αλ-Ζαχάρ, υποσχέθηκε τη “νίκη” του κινήματός του εναντίον του Ισραήλ και την “εξάλειψη” του εβραϊκού κράτους, κατά την πρώτη τηλεοπτική παρέμβασή του από την αρχή της ισραηλινής επίθεσης. 

Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία έπληξε 30 στόχους στη Λωρίδα της Γάζας στη διάρκεια της νύκτας της Κυριακής προς τη Δευτέρα, ανακοίνωσε στρατιωτική εκπρόσωπος στο Τελ Αβίβ, τονίζοντας ότι επλήγησαν ιδιαίτερα ένα τέμενος στη Τζαμπαλίγια όπου υπήρχαν αποθηκευμένα όπλα, καθώς και σπίτια στα οποία υπήρχαν κρύπτες όπλων και οχήματα που μετέφεραν εκτοξευτήρες ρουκετών και ενόπλους.

Η χερσαία επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη, διχοτομώντας τη μήκους 40 χιλιομέτρων Λωρίδα της Γάζας. Την περιοχή στο νότο ελέγχει η Χαμάς, ενώ στο Βορρά παρατάσσονται οι Ισραηλινές δυνάμεις, εμποδίζοντας την είσοδο όπλων, εφοδίων και μαχητών από το Νότο. Η πυκνοκατοικημένη πόλη της Γάζας είναι περικυκλωμένη. 
Στη νότια Γάζα, στρατηγικός στόχος είναι να αποκόψουν τον προσφυγικό καταυλισμό Καν Γιούνις από τη Ράφα.

Πέντε παιδιά έχασαν τη ζωή τους σε δύο διαφορετικές επιδρομές, ενώ μια επταμελής οικογένεια σκοτώθηκε σε προσφυγικό καταυλισμό.

Τα ισραηλινά στρατεύματα έχουν καταλάβει θέσεις κοντά στη Νετζαρίμ, για πρώτη φορά από την αποχώρησή τους το 2005 από τη Λωρίδα της Γάζας. Στο Βορρά, ο ισραηλινός στρατός έχει φτάσει μέχρι τον καταυλισμό της Τζαμπαλίγια. 

Περισσότεροι από 517 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι σήμερα από τις 27 Δεκεμβρίου όταν άρχισε η ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Λωρίδας της Γάζας.

Στην Ιερουσαλήμ έγινε το βράδυ η κηδεία του πρώτου ισραηλινού στρατιώτη, που έχασε τη ζωή του το Σάββατο κατά την χερσαία επιχείρηση στη Γάζα Το Ισραήλ μετρά ένα στρατιώτη νεκρό από βλήμα όλμου και 49 τραυματίες από την έναρξη της εισβολής.

Ο υπουργός Άμυνας, του Ισραήλ Εχούντ Μπάρακ, υποστήριξε ότι οι επιδρομές των ισραηλινών δυνάμεων στη Γάζα έχουν καταφέρει σημαντικό πλήγμα στη Χαμάς και επανέλαβε ότι οι επιθέσεις θα συνεχιστούν μέχρι οι γειτονικές ισραηλινές κοινότητες κριθεί ότι είναι ασφαλείς από τις επιθέσεις .

“Η Χαμάς έχει μέχρι στιγμής υποστεί ένα πολύ βαρύ πλήγμα από εμάς, αλλά ακόμη δεν έχουμε επιτύχει το στόχο μας και επομένως η επιχείρηση συνεχίζεται”, δήλωσε ο Μπάρακ τονίζοντας ότι βασικός στόχος της επιχείρησης είναι να αλλάξει η πραγματικότητα της ασφάλειας στον νότο.

Ο ηγέτης της Χαμάς με το μεγαλύτερο κύρος στη Γάζα, ο Μαχμούντ αλ-Ζαχάρ, υποσχέθηκε τη “νίκη” του κινήματός του εναντίον του Ισραήλ και την “εξάλειψη” του εβραϊκού κράτους, κατά την πρώτη τηλεοπτική παρέμβασή του από την αρχή της ισραηλινής επίθεσης.

Ο Ζαχάρ καταφέρθηκε με σφοδρότητα εναντίον του ΟΗΕ και της Δύσης γενικά κατηγορώντας τους ότι δεν κάνουν τίποτε για να εμποδίσουν την ισραηλινή επίθεση και απαίτησε για μια ακόμη φορά “τον τερματισμό της επίθεσης, την αποχώρηση των (ισραηλινών) δυνάμεων και την άρση του αποκλεισμού” πριν ξεκινήσει οποιαδήποτε συζήτηση για μια ενδεχόμενη κατάπαυση του πυρός.

Ο στρατιωτικός κλάδος της Χαμάς από την πλευρά του υποστήριξε σήμερα ότι “χιλιάδες” μαχητές είναι έτοιμοι να πολεμήσουν τον ισραηλινό στρατό στους δρόμους της Λωρίδας της Γάζας.

Στο μεταξύ, η ισραηλινή αστυνομία έκανε γνωστό πως ένοπλοι Παλαιστίνιοι εκτόξευσαν 24 ρουκέτες από χθες (Κυριακή) το βράδυ εναντίον του Ισραήλ με αποτέλεσμα τον ελαφρό τραυματισμό δύο ανθρώπων, ενώ ο επικεφαλής των υπηρεσιών Πληροφοριών του ισραηλινού στρατού προειδοποιεί για το ενδεχόμενο επίθεσης της Χεζμπολάχ στα λιβανο-ισραηλινά σύνορα.

Την ίδια ώρα κατά δεκάδες εγκαταλείπουν τις εστίες τους οι Παλαιστίνιοι προσπαθώντας να γλιτώσουν από τους βομβαρδισμούς,

Τεράστιες είναι οι ελλείψεις σε τρόφιμα και ιατροφαρμακευτικό υλικό αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι.

“Η κατάσταση στη Γάζα από τότε που οι ισραηλινές δυνάμεις ξεκίνησαν τις χερσαίες επιχειρήσεις, το βράδυ του Σαββάτου, έχει γίνει τόσο χαοτική όσο και εξαιρετικά επικίνδυνη”, αναφέρει σε έκθεσή του η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού στην οποία αναφέρεται επίσης ότι από τις αεροπορικές επιδρομές έχουν καταστραφεί νοσοκομεία, συστήματα υδροδότησης, κυβερνητικά κτίρια και τεμένη, σύμφωνα με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού.

Τα νοσοκομεία είναι γεμάτα από τραυματισμένους Παλαιστίνιους, σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό, και υπάρχει άμεση ανάγκη για παυσίπονα και αναισθητικά φάρμακα, αλλά και για σακούλες πτωμάτων και σεντόνια για να καλύπτουν τους νεκρούς.

Τα νοσοκομεία βασίζονται στις γεννήτριες για την ηλεκτροδότηση εξαιτίας της καταστροφής στο κεντρικό σύστημα ηλεκτροδότησης, όμως αυτές μπορεί ανά πάσα στιγμή να καταρρεύσουν.

Σήμερα επρόκειτο να μεταβεί στη Γάζα ομάδα γιατρών της ΔΕΕΣ για να συνδράμει τις προσπάθειες των υπαρχόντων χειρουργών, μετά από πολυήμερη καθυστέρηση στην Ιερουσαλήμ προκειμένου να εξασφαλίσουν την άδεια των ισραηλινών αρχών.

Τρεις νοσοκόμοι και τρεις εθελοντές έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους και βομβαρδιστικά έπληξαν το κτίριο της Ενωσης Ιατρικής Περίθαλψης στην πόλη της Γάζας και κατέστρεψαν τέσσερα ασθενοφόρα, σύμφωνα με παλαιστινιακές ιατρικές πηγές.

Πηγή:http://www.ert.gr – http://sibilla-gr-sibilla.blogspot.com/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *