Ταξιδιωτικά άρθρα

Ορθοπεταλιές στην Κύπρο (ταξιδιωτικό)

Το καλό με την Κύπρο είναι ότι βρίσκεται εδώ, στην παρακάτω γειτονιά. Το ακόμη καλύτερο είναι ότι ενώ βρίσκεται στην «παρακάτω γειτονιά» εκεί το καλοκαίρι συνεχίζεται, όταν στα υπόλοιπα ελληνικά νησιά σου εύχονται «καλό χειμώνα».

Κάποτε το ποδήλατο ήταν παραδοσιακό μέσο μεταφοράς. Μέχρι που τα αυτοκίνητα και τα μηχανοκίνητα δίκυκλα  άρχισαν να το εκτοπίζουν. Στην Κύπρο γίνεται μια εντυπωσιακή προσπάθεια επιστροφής στην ποδηλασία και συνεχώς δημιουργούνται νέοι ποδηλατόδρομοι. Ήδη υπάρχουν σε πολλές παραλιακές πόλεις και σε ορισμένα προάστια της Λευκωσίας.

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε μια πρωτότυπη ξενάγηση στην Κύπρο. Κάνοντας ορθοπεταλιές σε τρεις διαφορετικές διαδρομές (υπάρχουν πάρα πολλές) ξεναγηθήκαμε σε τοπία, κτίρια και ιστορικής σημασίας χώρους του νησιού. Οι εμπειρίες ήταν πλούσιες.

Λευκωσία-Πιτσυλιά

Ξεκινήσαμε από τη Λευκωσία και περνώντας από γραφικά χωριά καταλήξαμε στην Πιτσυλιά, περιοχή φημισμένη για το καλό κρασί και τα καπνιστά αλλαντικά. Η διαδρομή είναι μεγάλη (115 χλμ) και αρκετά δύσκολη. Απαιτείται ορειβατικό ποδήλατο 21 ταχυτήτων τουλάχιστον. Συστήνεται ανάρτηση στον μπροστινό τροχό.

Η Κύπρος είναι αδιαμφισβήτητα το νησί της φύσης. Πανέμορφα αλλά και σπάνια αγριολούλουδα φυτρώνουν με αφθονία την άνοιξη. Δένδρα, θάμνοι και φυτά ευδοκιμούν κάτω από το μεσογειακό ήλιο καθ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Ζωηρόχρωμες βουκενβίλιες λαμποκοπούν με φόντο τους ασπρισμένους τοίχους και τα κρυστάλλινα νερά αντανακλούν την ομορφιά του βυθού.

Από το χωριό ʼλωνα μέχρι τη Λευκωσία είναι κατήφορος. Προχωρώντας  προς Μαχαιρά περνάμε από το χωριό Αρεδιού και ανηφορίζοντας από τη Μαλούντα και Κλήρου πήραμε τη στροφή αριστερά για το χωριό Φικάρδου. Από εκεί κατηφορίσαμε για το Γούρρη και στα δεξιά ακολουθήσαμε το δρόμο προς Λαζανιά και Μαχαιρά. Όταν φθάσετε στο Φαρμακά οι φίλοι του κινδύνου θα χαρείτε το χωματόδρομο πάνω από τους γκρεμούς. Από το Φαρμακά, νότια, πήραμε τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο για το Παλαιχώρι, απ όπου ανηφορίζοντας περάσαμε από Ασκά, Φτερικούδι και ʼλωνα.

Όσοι θέλουν να διανυκτερεύσουν βρίσκονται στην ιδανική περιοχή. Στην ʼλωνα υπάρχουν  καταλύματα και εστιατόρια για ν απολαύσετε με την άνεσή σας τις ομορφιές της Πιτσυλιάς. Η Κύπρος φημίζεται για τον πλούτο της από τον κόσμο των πουλιών και τα διάφορα αποδημητικά  χρησιμοποιούν το νησί ως ενδιάμεσο σταθμό στο ταξίδι τους σε πιο νότιες περιοχές.

Αφήνοντας την ʼλωνα η διαδρομή κατηφορίζει για Πλατανιστάσα, περνά από το δασικό σταθμό «Γεφύρι της Παναγιάς», συνεχίζει από Μιτσερό, Αγροκηπιά και βγαίνει στο δρόμο Λευκωσίας –Παλαιοχωρίου. Από εκεί φτάνει στο Περιφερειακό Γυμνάσιο Κλήρου απ όπου μπαίνουμε στον παλιό δρόμο Λευκωσίας-Παλαιοχωρίου για να επιστρέψουμε στη Λευκωσία.

Λευκωσία-Τουριστική πλαζ Λάρνακας

Μία άλλη εκδρομή με ποδήλατο είναι η διαδρομή Λευκωσία-Τουριστική πλαζ Λάρνακας, μήκους 51,5 χλμ. χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες. Προσφέρεται για παντός τύπου ποδήλατα με ταχύτητες. Ο δρόμος σε όλο το μήκος του είναι επιστρωμένος.

Από τα φώτα της τροχαίας της Λεωφόρου Λεμεσού παίρνουμε τον αυτοκινητόδρομο προς Λεμεσό και Λάρνακα. Σε απόσταση ενός χιλιομέτρου οδηγούμαστε αριστερά προς Λατσιά και ακολουθούμε τον παλιό δρόμο Λευκωσίας –Λεμεσού. Μετά τα Λατσιά στη Νήσο η διαδρομή στρίβει αριστερά και διασχίζοντας τα χωριά Δάλι και Λύμπια φθάνουμε στον παλιό δρόμο Λευκωσίας-Λάρνακας.

Λόγω του υπέροχου κλίματος  και της ποικιλίας του τοπίου το νησί προσφέρει  άπειρες ευκαιρίες γι αυτούς που αγαπούν το φυσικό περιβάλλον. Εκτός από την ποδηλασία μπορείτε ν ασχοληθείτε με το ψάρεμα, το περπάτημα, το πέταγμα με το ανεμόπτερο, το γκολφ και τα διάφορα θαλάσσια σπορ.

Τρόοδος-Πάφος

Η καλύτερη διαδρομή είναι Τρόοδος-Πάφος, που περνά μέσω των γραφικών χωριών  της κοιλάδας του ποταμού Διαρίζου. Από την πλατεία Τρόοδος η διαδρομή κατευθύνεται  προς νότο στον κύριο δρόμο  Λεμεσού-Τροόδους. Η εντυπωσιακή οροσειρά που διαπερνά το κέντρο του νησιού και φθάνει στο υψόμετρο των 1.952 μ. στη Χιονίστρα, προσφέρει στο φυσιολάτρη πανοραμική θέα και τον καθαρό αέρα του πευκόφυτου δάσους.

Στην περιοχή Ψηλό Δέντρο στρίβει δεξιά για τις Πάνω Πλάτρες και συνεχίζει για τις Κάτω Πλάτρες. Λίγο έξω από το χωριό είναι η στροφή δεξιά για Μανδριά και Πάφο. Η ευωδιά της απαλής πρωϊνής δροσιάς στις ψηλές κορφές, ο κρύος αέρας και η εξαίσια θέα κάνουν την παραμονή σας ευχάριστο διάλειμμα.

«Τ αηδόνια δε σ’  αφήνουνε να κοιμηθείς στις Πλάτρες» έγραφε ο Γιώργος Σεφέρης στο περίφημο  ποίημα του για την Ελένη. Η οροσειρά έχει και αξιόλογα μοναστήρια. Το μεγαλύτερο είναι του Κύκκου με τη θαυματουργή εικόνα της Παρθένου ζωγραφισμένη, σύμφωνα με την παράδοση, από τον Ευαγγελιστή Λουκά. Το  μοναστήρι της Τροοδίτισσας με την χαρακτηριστική οροφή αξίζει επίσης την επίσκεψή σας.

 

Η Πάφος είναι πρωτεύουσα της δυτικής Κύπρου και συνδεδεμένη άρρηκτα με την ιστορία και τη μυθολογία. Στις ακτές της, σύμφωνα με την παράδοση, γεννήθηκε η θεά Αφροδίτη. Ο μεγάλος βράχος που δεσπόζει στην παραλία γνωστός σαν «Η Πέτρα του Ρωμιού» και τα λουτρά στην πόλη Χρυσοχούς είναι ακόμη δύο δείγματα της τεράστιας σημασίας που είχε η λατρεία της θεάς της ομορφιάς στο νησί. Από την Πάφο όμως ξεκίνησε επίσημα ο χριστιανισμός, όταν το 45 μ.Χ. που η Κύπρος βρισκόταν κάτω από  Ρωμαϊκή αυτοκρατορία, ο Απόστολος Παύλος δίδαξε τη νέα θρησκεία την οποία  ασπάσθηκε ο Σέργιος Παύλος, που έγινε ο πρώτος χριστιανός Ρωμαίος κυβερνήτης.

Μεταξύ των άλλων θησαυρών που ανακαλύφθηκαν είναι τα περίφημα μωσαϊκά της Οικίας του Διόνυσου,  του Θησέα και του Αιώνα, οι Τάφοι των Βασιλέων που είναι λαξευμένοι μέσα στους βράχους, η στήλη του Αποστόλου Παύλου στην οποία, σύμφωνα με την παράδοση, δέθηκε και μαστιγώθηκε ο Απόστολος, το αρχαίο Ωδείο, το Βυζαντινό και το επαρχιακό αρχαιολογικό Μουσείο.  Όλη αυτή η ιστορία έχει μετατρέψει το χώρο της Πάφου σ ένα ζωντανό μουσείο και η UNESCO συμπεριέλαβε ολόκληρη την πόλη στον κατάλογο για την Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά.

Αμαθούντα-Ακτή Κυβερνήτη

Οι φανατικοί του ορειβατικού ποδηλάτου προτιμούν την εκδρομή Αμαθούντα«Ακτή του Κυβερνήτη» γιατί οι δυσκολίες στο βραχώδες έδαφος απαιτούν ισορροπία και καλό χειρισμό. Η συνολική απόσταση είναι 15 χλμ., από τα οποία τα πρώτα 5 χλμ είναι σε ασφαλτοστρωμένο δρόμο.

Η διαδρομή αρχίζει από Αμαθούντα, συνεχίζεται στο δρόμο Λεμεσού-Λευκωσίας μέχρι την υπέργεια διάβαση της Μονής και από εκεί παίρνει το χωματόδρομο στα δεξιά και νότια προς την παραλία. Αφού περάσουμε από διάφορες βιομηχανικές μονάδες και το λατομείο, στρίβουμε αριστερά και ανατολικά για το φημισμένο ποδηλατικό θρίλερ που καταλήγει στην «Ακτή του Κυβερνήτη».

Ο βαθμός δυσκολίας της διαδρομής απαιτεί καλής ποιότητας ορειβατικό ποδήλατο με 24 ταχύτητες και μπροστινή ανάρτηση.

Υπάρχουν δυο διεθνή αεροδρόμια στη Λάρνακα και στην Πάφο. Τα δύο κυριότερα λιμάνια βρίσκονται στη Λεμεσό και τη Λάρνακα. Δύο μαρίνες εξυπηρετούν τις ανάγκες των ιστιοπλόων, μία στη Λάρνακα και μία στη Λεμεσό (ιδιωτική). Βίζα δεν χρειάζεται για τους Έλληνες επισκέπτες και για όσους προέρχονται από άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Επίσης εμβολιασμοί δεν χρειάζονται. Η αγγλική είναι η δεύτερη γλώσσα. Ο ηλεκτρισμός είναι 240 βολτ και οι πρίζες είναι αυτές με τις 3 τρύπες. Επίσημες αργίες: 1 και 6 Ιανουαρίου, 25 Μαρτίου, 1 Απριλίου, 1 Μαϊου, 15 Αυγούστου, 1 και 28 Οκτωβρίου, 24, 25 και 26 Δεκεμβρίου.  ʼλλες 4 αργίες είναι η Καθαρή Δευτέρα, η Μεγάλη Παρασκευή, η Δευτέρα του Πάσχα και η Πεντηκοστή.

Ο κόσμος στο νησί είναι ανοιχτόκαρδος και φιλόξενος.  Όσον αφορά το φαγητό είναι το τελευταίο πράγμα που έχει κάποιος να σκεφτεί. Χαρακτηριστικό φαγητό είναι ο «μεζές». Αποτελείται από πολλά πιάτα που γεμίζουν κυριολεκτικά το τραπέζι σας από μια πληθώρα με εύγευστα μαγειρευμένα φαγητά, όπως ο μουσακάς, ο ταβάς, τα κιουπέκια (αμπελόφυλλα γεμιστά) και τα απαραίτητα συνοδευτικά: η ταχίνη, ο ταραμάς, οι τσακιστές ελιές, τα ξιδάτα και άλλα ορεκτικά.

Για τους φίλους που παλιά έκαναν τα ψώνια τους από την Κύπρο οι ευκαιρίες όλο και λιγοστεύουν. Τα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά (τηλεοράσεις, βίντεο, φωτογραφικά) είναι ακριβότερα από την Ελλάδα. Σας συστήνω να ψωνίσετε Λευκαρίτικα κεντήματα και κεραμικά. Ένας πρακτικός τρόπος για να μάθετε τα αντικείμενα της Κυπριακής χειροτεχνίας  είναι μια επίσκεψη στο Κέντρο Χειροτεχνίας στη Λευκωσία. Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει στο κυπριακό κονιάκ, στο κρασί κουμανδαρία και στο τυρί χαλούμι.

Συντάκτης: Χρήστος Μυστιλιάδης

www.enlefkotv.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *