Ταξιδιωτικά άρθρα

Δείτε ποιες είναι οι καθαρές παραλίες της Αττικής


Όπως κάθε χρόνο έτσι, και φέτος το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ), δίνει στη δημοσιότητα τα αποτελέ σματα των ερευνών για την ποιότητα των νερών κολύμβησης σε παραλίες εντός και εκτός της Αττικής.
Η Επιστημονική ομάδα του ΠΑΚΟΕ τον Μάιο προχώρησε σε δειγματοληψίες νερών κολύμβησης συνολικά 163 πολυσύχναστων παραλιών. Κάποιες από αυτές τις παραλίες –σύμφωνα με τα αποτελέσματα των πιστοποιημένων εργαστηρίων που διαθέτει το ΠΑΚΟΕ βρέθηκαν κατάλληλες για κολύμβηση, κάποιες ακατάλληλες, και κάποιες άκρως επικίνδυνες για την ανθρώπινη υγεία. Πρόκειται μεταξύ άλλων για πολυσύχναστες παραλίες της Αττικής, της Εύβοιας, του Λουτρακίου, της Κορίνθου, του Λαυρίου, κ.λ.π.
Τα αποτελέσματα δίνονται στη δημοσιότητα από την επιστημονική ομάδα του ΠΑΚΟΕ.
Παράλληλα θα ενημερωθούν όλοι οι αρμόδιοι φορείς.

Οι δειγματοληψίες γίνονται σε αποστειρωμένα μπουκάλια τα οποία ανοίγουν μέσα στη θάλασσα και κλείνουν σ΄αυτήν, από την ακτή σε μήκος 5 μέτρα και σε βάθος 30cm .
Στη συνέχεια μεταφέρονται σε ψυγείο στα πιστοποιημένα εργαστήρια του ΠΑΚΟΕ, όπου μέσα σε έξι ώρες γίνονται οι αναλύσεις.

Μεγάλο μέρος της ακτογραμμής στον νομό Αττικής κρίθηκε με βάση τις μετρήσεις του ΠΑΚΟΕ ακατάλληλο για κολύμβηση και άρα επιβλαβές και επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία με υψηλές συγκεντρώσεις ρυπογόνων παραγόντων.
Το ποσοστό των ακτών, που σύμφωνα με τους ελέγχους του ΠΑΚΟΕ κρίνονται ακατάλληλες για κολύμβηση διότι δεν πληρούν τα πρότυπα για την ποιότητα των υδάτων και αναμένεται να αναρτηθούν πινακίδες που θα αναγράφουν «απαγορεύεται η κολύμβηση» είναι οι εξής:
– Όλα τα λιμάνια, μόνιμα αγκυροβόλια, ναυπηγεία, διυλιστήρια, διαλυτήρια
πλοίων κ.α.
– Η περιοχή από Βουλιαγμένη (Φοίνικες) έως Σούνιο, με ποσοστό ακατάλλη-
λων ακτών 29,27 %.(βλέπε πίνακες – χάρτες).
– Οι παραλίες από το Φάρο Αυλίδας μέχρι Άγιοι Απόστολοι, σε ποσοστό 54,05%
(βλέπε πίνακες-χάρτες).
– Η περιοχή από τον Πειραιά έως Μεγάλο Καβούρι, με ποσοστό ακατάλληλων
ακτών 65,00 %.(βλέπε πίνακες – χάρτες).
Ανατολική Αττική από τον Σχοινιά έως το Λαύριο, όπου κρίθηκε το 46,88% των
ακτών ακατάλληλο σε σύνολο 32 ακτών που αναλύθηκαν.(βλέπε πίνακες-χάρτες)
Δυτική Αττική από το Πέραμα έως την Κόρινθο το ποσοστό των ακατάλληλων ακτών ανέρχεται σε 45,45% (βλέπε πίνακες-χάρτες)
Σύμφωνα με υπουργική απόφαση, οι αρμόδιες Διευθύνσεις των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι λιμενικές αρχές και ο ΕΟΤ υποχρεούνται να συνεργασθούν για την εφαρμογή ανασταλτικών μέτρων, με ιδιαίτερη έμφαση στη σήμανση περί της ακαταλληλότητας των ακτών κολύμβησης.

ΔΕΙΤΕ ΠΟΙΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΕΣ ΚΑΙ ΠΟΙΕΣ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ ΓΙΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ:

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *