Επικαιρότητα

Ουρές στα λίγα πρατήρια καυσίμων που έχουν βενζίνη

Ομαλοποιείται με αργούς ρυθμούς η κατάσταση στα πρατήρια υγρών καυσίμων καθώς από νωρίς το πρωί 200 ιδιόκτητα βυτιοφόρα ανεφοδιάζουν τους σταθμούς στο Λεκανοπέδιο της Αττικής. Ωστόσο, τα 200 ιδιόκτητα βυτιοφόρα δίνουν μάχη με το χρόνο από τις πρώτες πρωινές ώρες ώστε να ανεφοδιάσουν όσο περισσότερα πρατήρια μπορούν στο Λεκανοπέδιο.
Άρχισε, λοιπόν, από νωρίς το πρωί η μερική τροφοδοσία της αγοράς με καύσιμα και εκτιμάται ότι τα 200 εταιρικά βυτιοφόρα να ανεφοδιάσουν σήμερα περίπου το 15 με 20% των πρατηρίων, σε μία ένδειξη καλής θέλησης των απεργών, μετά τις ελλείψεις που έχει δημιουργήσει η κινητοποίησή τους. Ωστόσο, οι απεργοί ελέγχουν στον Ασπρόπυργο αν τα βυτιοφόρα που βγαίνουν είναι εταιρικά.
Αναλυτικά 100 βυτιοφόρα θα προμηθεύσουν πρατήρια του λεκανοπεδίου, 50 της επαρχίας και 50 της Θεσσαλονίκης. Ήδη έχουν σχηματισθεί ουρές από αυτοκίνητα που περιμένουν έξω από τα ανοιχτά πρατήρια, αφού πολλοί οδηγοί ακόμα αναζητούν κάποιο πρατήριο ώστε να ανεφοδιάσουν με καύσιμα τα οχήματά τους και όταν το εντοπίσουν θα πρέπει να περιμένουν αρκετή ώρα.
Έξω από τα λίγα βενζινάδικα, που ήταν εχθές ανοικτά παρατηρήθηκαν ουρές χιλιομέτρων, διαπληκτισμοί και φαινόμενα αισχροκέρδειας. Πολλοί ήταν οι οδηγοί που αναγκάστηκαν να πληρώσουν έως και 1,5 ευρώ για κάθε λίτρο απλής αμόλυβδης, καθώς κάποιοι κερδοσκόποι πρατηριούχοι, οι οποίοι έχουν εκτινάξει τις τιμές στα ύψη, βρήκαν την ευκαιρία να εκμεταλλευθούν την ανάγκη των καταναλωτών για λίγα λίτρα βενζίνης.

Περισσότερα προβλήματα στη περιφέρεια
Χωρίς καύσιμα έχουν μείνει και τα πρατήρια σε Θεσσαλονίκη και Καβάλα.
Στην Πάτρα η πλειονότητα των πρατηρίων υγρών δεν διαθέτει καύσιμα ενώ οι οδηγοί της περιοχής μπορούν να προμηθευτούν καύσιμα μόλις από 3 βενζινάδικα που είναι ανοικτά.
Στη Λάρισα η παντελής έλλειψη καυσίμων έχει αναγκάσει τους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους με τα αυτοκίνητά τους στο ελάχιστο ενώ σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι παραγωγοί.
Σε οριακό σημείο βρίσκεται η κατάσταση με τα υγρά καύσιμα στην υπόλοιπη περιφέρεια, καθώς λόγω της συνεχιζόμενης απεργίας των ιδιοκτητών βυτιοφόρων, έχουν “στεγνώσει” σχεδόν όλα τα πρατήρια.

Προβλήματα και στην ναυτιλία
Η Hellenic Seaways ανακοίνωσε ότι αν συνεχιστεί η απεργία, το «Εξπρές Σκιάθος» θα διακόψει τα δρομολόγιά του προς Σκιάθο, ενώ τα δρομολόγια του «Νταλιάνα» από Θεσσαλονίκη για Λήμνο-Χίο-Μυτιλήνη εκτελεί ήδη το «Παναγία Σουμελά».

Προβλήματα στην αγορά

Σημαντικά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί και στην αγορά από την απεργία των φορτηγών δημοσίας χρήσης αλλά και των βυτιοφόρων.
Εκατοντάδες χιλιάδες τόνοι προϊόντων παραμένουν στα λιμάνια ή στα τελωνεία, ενώ ευπαθή προϊόντα, όπως ντομάτες, φρούτα και άλλα, κινδυνεύουν να καταστραφούν.
Παράγοντες της λαχαναγοράς του Ρέντη κάνουν λόγο για μειωμένο ανεφοδιασμό της αγοράς κατά 30 με 40%.
Προβλήματα εφοδιασμού διαπιστώνονται και στην υπόλοιπη αγορά από την απεργία των ιδιοκτητών φορτηγών, τα οποία στη Βόρεια Ελλάδα επιτείνονται λόγω και των κινητοποιήσεων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ).

Κίνδυνος για ευπαθή προϊόντα
Εκατοντάδες χιλιάδες τόνοι προϊόντων παραμένουν στα λιμάνια ή στα τελωνεία, ενώ ευπαθή προϊόντα, όπως ντομάτες, φρούτα κι άλλα, κινδυνεύουν να καταστραφούν. Χαρακτηριστική περίπτωση της κατάστασης που επικρατεί είναι το συμβάν στο λιμάνι του Ηρακλείου, όπου σημειώθηκε μεγάλη ένταση, όταν ιδιοκτήτες φορτηγών προσπάθησαν να εμποδίσουν 20 νταλίκες με ευπαθή προϊόντα να μπουν στο πλοίο με προορισμό τον Πειραιά.

Το μέλλον των κινητοποιήσεων

Οι ιδιοκτήτες βυτιοφόρων, που μαζί με τους ιδιοκτήτες φορτηγών, έχουν κλείσει μία εβδομάδα κινητοποιήσεων, ζητούν αυξήσεις της τάξης του 13%, προκειμένου, όπως τονίζουν, να αντιμετωπίσουν τη σημαντική αύξηση του κόστους λειτουργίας των οχημάτων τους, από την ξέφρενη κούρσα ανόδου της τιμής του πετρελαίου.
Καθοριστική για το μέλλον της απεργίας, θεωρείται η σημερινή, γενική συνέλευση των ιδιοκτητών βυτιοφόρων, οι οποίοι αναμένεται να συναντηθούν εκ νέου με τον υπουργό Μεταφορών Κωστή Χατζηδάκη, τον υφυπουργό Οικονομίας & Οικονομικών κ. Μπέζα, αλλά και με την υπουργό Απασχόλησης κ. Φάνη Πάλλη-Πετραλιά.

Με κατανόηση και μετριοπάθεια
Την Παρασκευή το βράδυ, οι απεργοί είχαν συνάντηση με τον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος, σε ότι αφορά ειδικά το Υπουργείο και τις αρμοδιότητές του, έκανε κάποιες παραχωρήσεις, κυρίως για την κίνηση των συγκεκριμένων οχημάτων τα Σαββατοκύριακα στις εθνικές οδούς. Επίσης, ο Υπουργός δεσμεύθηκε να μεσολαβήσει στην υπουργό Απασχόλησης κ. Πετραλιά, για να επιλυθούν κάποια ασφαλιστικά προβλήματα του κλάδου.
Όμως, για το θέμα της αύξησης των κομίστρων, ο κ. Χατζηδάκης δεν μπορεί να πάρει απόφαση μόνος του, καθώς τα οικονομικά θέματα αφορούν το αρμόδιο Υπουργείο.
Όπως είχε δηλώσει την Κυριακή ο Υπουργός Μεταφορών από τη Χίο, το πρωί της Δευτέρας θα επικοινωνούσε με την κ. Πετραλιά για το συνταξιοδοτικό σκέλος των αιτημάτων των ιδιοκτητών βυτιοφόρων και φορτηγών και κατόπιν ενεργειών ελπίζει ότι οι απεργοί θα δουν με κατανόηση και μετριοπάθεια τις εξελίξεις, και μέχρι αύριο αναμένει να λύσουν την απεργία.
Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του, ο κ. Χατζηδάκης, μετά την εν μέρει ικανοποίηση των αιτημάτων των απεργών, σε ό,τι αφορά τα θέματα του υπουργείου του, ανέλαβε μεσολαβητική προσπάθεια και ήλθε σε επαφή και με τον υπουργό Οικονομίας, που έχει σχέση με το οικονομικό μέρος.
Σύμφωνα με τον υπουργό, ο κ. Αλογοσκούφης τον εξουσιοδότησε να μεταφέρει στους απεργούς ότι δεσμεύεται ο ίδιος προσωπικά για την ικανοποίηση των αιτημάτων επί των οποίων υπήρξε μια αρχική προφορική δέσμευση από τον αρμόδιο Γ.Γ. του Υπουργείου Οικονομίας.
Η κυβέρνηση δήλωσε ότι αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο θέμα με κατανόηση και μετριοπάθεια και πιστεύει ότι και οι απεργοί από τη δική τους πλευρά θα κάνουν το ίδιο

Απεργία & τα ΤΑΞΙ
Στο χορό των κινητοποιήσεων, μπήκαν από τις 5 τα ξημερώματα και οι ιδιοκτήτες ΤΑΞΙ, με 24ωρη απεργία, ζητώντας μεγαλύτερες αυξήσεις στα κόμιστρα, πέραν του 5% επικαλούμενοι και αυτοί την υψηλή τιμή των καυσίμων.

Υποχωρεί η τιμή του πετρελαίου
Εν τω μεταξύ, ελαφρά υποχώρηση παρουσιάζει σήμερα η τιμή του πετρελαίου στις ηλεκτρονικές αγορές της Ασίας. Ωστόσο, εξακολουθεί να βρίσκεται πάνω από τα 125 δολάρια το βαρέλι. Η τιμή του αργού διαμορφώνεται στα 125,40 δολάρια μετά το κλείσιμο στα 125,96 την Παρασκευή στην Νέα Υόρκη. Το Μπρεντ, στα 124,79 δολάρια το βαρέλι.
Πηγή:http://www.ert.gr

Μια σκέψη για το “Ουρές στα λίγα πρατήρια καυσίμων που έχουν βενζίνη

  • Pingback: Don’t Kiss The Frog » Blog Archive » the very bottom line

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *