Κόσμος

Πάνω από τα 120 δολάρια το πετρέλαιο

Στις διεθνείς αγορές η τιμή του πετρελαίου σήμερα “κέρδιζε” πάνω από 4 δολάρια,  με την τιμή του αργού να ξεπερνά -το απόγευμα- τα 120 δολάρια το βαρέλι στη Νέα Υόρκη, ενισχυμένη από το αδύναμο δολάριο αλλά και τις ανησυχίες σχετικά με τη ροή πετρελαίου από τη Νιγηρία, το Ιράν και το Ιράκ. Η τιμή του προθεσμιακού αμερικανικού ελαφρού αργού παρουσίαζε αύξηση 3,52 δολάρια και είχε διαμορφωθεί στα 119,84 δολάρια το βαρέλι στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης, ενώ λίγο νωρίτερα είχε ανέλθει στην τιμή-ρεκόρ των 120,36 δολαρίων το βαρέλι.

Στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Λονδίνου, η τιμή του πετρελαίου τύπου μπρεντ, συμβολαίου παράδοσης Μαΐου, είχε ανέλθει στα 118,06 δολάρια το βαρέλι, και ενώ νωρίτερα είχε σημειώσει την τιμή-ρεκόρ των 118,58 δολαρίων το βαρέλι. Στην εκτόξευση της τιμής του πετρελαίου συνέβαλε η υποχώρηση του δολαρίου, καθώς οι επενδυτές σε ξένο συνάλλαγμα πιστεύουν ότι η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο “παλεύει” ακόμα με την κρίση που ξεκίνησε στις ΗΠΑ από τον τομέα των δανείων περιορισμένης εξασφάλισης. Επιπλέον, ενισχυτικά στην αύξηση της τιμής του “μαύρου χρυσού” λειτούργησε και η ανησυχία που έχει προκληθεί από μια σειρά εξελίξεων στο πεδίο της γεωπολιτικής.

Συγκεκριμένα, η επίθεση που πραγματοποίησαν ένοπλοι κατά πετρελαϊκής εγκατάστασης στη Νιγηρία (και πιο συγκεκριμένα στο Δέλτα του Νίγηρα) το Σάββατο ανάγκασε τη Royal Dutch Shell να περιορίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την παραγωγή της στην αφρικανική χώρα.

Εξάλλου, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Ιράν, δεν θα λάβει υπ’ όψιν του τα ενδεχόμενα κίνητρα που θα προσφερθούν από τις παγκόσμιες δυνάμεις, προς την κατεύθυνση περιορισμού του δικαιώματος του στην πυρηνική τεχνολογία. Το σχόλιο αυτό εκ μέρους του Ιράν έρχεται τρεις ημέρες μετά τη δήλωση των μεγάλων δυνάμεων ότι θα κάνουν μια νέα προσφορά προκειμένου να πείσουν την Ισλαμική δημοκρατία να σταματήσει το πυρηνικό της πρόγραμμα. Επίσης, οι νέες συγκρούσεις μεταξύ του τουρκικού στρατού και Κούρδων ανταρτών στην περιοχή του Βορείου Ιράκ συνέβαλαν στην ανησυχία σχετικά με την ομαλή ροή πετρελαίου από την περιοχή.

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *