Επικαιρότητα

Δεσμεύσεις Καραμανλή για το περιβάλλον

Φυσικές καταστροφές, όπως αυτή από την οποία δοκιμάζεται η Μιανμάρ, θα συμβαίνουν πολύ πιο συχνά στο προσεχές μέλλον, σύμφωνα με τους επιστήμονες, λόγω των δραματικών κλιματικών αλλαγών. Το φλέγον αίτημα των καιρών, η προστασία του περιβάλλοντος και η ενεργειακή ασφάλεια είναι το θέμα του Διεθνούς Συνεδρίου Athens Summit 2008 που ξεκίνησε τη Δευτέρα στην Αθήνα υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, με ομιλητές πολιτικούς και ειδικούς επιστήμονες από δεκάδες χώρες. Ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του δήλωσε ότι η Ελλάδα, που κινδυνεύει από τις κλιματικές αλλαγές, θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της για τους ατμοσφαιρικούς ρύπους. Οι εργασίες του Συνεδρίου θα ολοκληρωθούν Τετάρτη με την Διακήρυξη των Αθηνών, μέσω της οποίας οι χώρες που θα υπογράψουν θα δημεύονται για ενεργειακή ασφάλεια, αλλά και προώθηση δράσεων για την προστασία του περιβάλλοντος.

Δέσμευση Καραμανλή

“Η Ελλάδα θα τιμήσει στο έπακρον τις συγκεκριμένες και μετρήσιμες δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και για την ένταξη των ανανεώσιμων πηγών στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας”, ανέφερε ο Κώστας Καραμανλής από το βήμα του συνεδρίου.

Η πρόκληση για κάθε χώρα είναι διπλή ανέφερε ο Πρωθυπουργός: Από τη μία πλευρά η διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας και από την άλλη η μείωση στην συμβολή του φαινομένου του θερμοκηπίου. Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στην πολιτική για την ενεργειακή ασφάλεια που ακολουθεί η Ελλάδα, σημειώνοντας ότι είναι η ενεργειακή διπλωματία ανοιχτών οριζόντων που αναδεικνύει τη χώρα σε διεθνή ενεργειακό κόμβο.

Ο δρόμος για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων περνά από την σταδιακή απεξάρτηση των οικονομιών από το ακριβό και ρυπογόνο πετρέλαιο, ανέφερε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε ότι περνά επίσης από την περιστολή της ενεργειακής σπατάλης και την μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου με τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων, με την εφαρμογή αυστηρών προδιαγραφών με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της νέας τεχνολογίας και με την εκπαίδευση όλων και κυρίως της νέας γενιάς πάνω στα θέματα περιβάλλοντος.

Περνά ακόμη, πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός, από την ολοένα και μεγαλύτερη κάλυψη των ενεργειακών αναγκών από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς επίσης και από την εξασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας κάθε χώρας. Ειδικότερα για τις πολιτικές που ακολουθεί η χώρα μας ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε την σημασία του ειδικού χωροταξικού πλαισίου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με το οποίο ο κάθε πολίτης, η κάθε επιχείρηση, ο κάθε οργανισμός τοπικής αυτοδιοίκησης θα γνωρίζει τι μπορεί να κάνει που και πως.

“Είναι ένα πολύτιμο απαραίτητο εργαλείο ώστε να αξιοποιήσουμε το εξαιρετικά υψηλό ενεργειακό δυναμικό που διαθέτει η χώρα, κυρίως σε ότι αφορά την αιολική και ηλιακή ενέργεια αλλά και την υδροηλεκτρική, την βιομάζα, τα βιοαέρια, την γεωθερμία” συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός.

Νωρίτερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας απηύθυνε έκκληση για “μέτρα πρόληψης εδώ και τώρα” για την αντιμετώπιση καταστροφικών καιρικών φαινομένων. Ο κ. Παπούλιας τόνισε πως η Ελλάδα θα πρέπει να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει ακραία φαινόμενα επισήμανε ότι το ζήτημα θα πρέπει θ αντιμετωπιστεί θεσμικά ενώ χαρακτήρισε δειλά τα βήματα που έγιναν σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς ενώπιον του κοινοτικού επιτρόπου Σταύρου Δήμα αμφισβήτησε τα περί αποπομπής της Ελλάδος από το Πρωτόκολλο του Κιότο και τόνισε ότι οι εντάσεις της επιτροπής του ΟΗΕ αφορούν στις μετρήσεις των ρύπων από το 1995.

Ισχυρή παρουσία στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη αποκτά η Ελλάδα μέσω της διέλευσης των αγωγών φυσικού αερίου South Stream και Τουρκίας – Ελλάδας – Ιταλίας, αλλά και του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας χαιρετίζοντας την έναρξη του Athens Summit 2008 και πρόσθεσε ότι μέσω αυτών δημιουργείται μια νέα εθνική αυτοπεποίθηση για τους Έλληνες.

“Η κλιματική αλλαγή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση σε πλανητικό επίπεδο, οι επιπτώσεις αφορούν ολόκληρο τον κόσμο, είναι οικολογικές, οικονομικές και βαθύτατα κοινωνικές και πολιτικές” τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου σε μήνυμα του προς το Athens Summit 2008.

Στο μήνυμα του, ο εγκάλεσε την κυβέρνηση “ότι πορεύεται χωρίς κανένα σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ενώ οι όποιες υποσχέσεις της Ν.Δ διαψεύδονται από τον ΟΗΕ, ο οποίος απέβαλλε την χώρα από το Πρωτόκολλο του Κιότο”.

Κανένας δεν είναι αθώος για τα δεινά που φέρνει στην ανθρωπότητα ένα τυφλό και άδικο μοντέλο ανάπτυξης” ανέφερε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, καταθέτοντας τις προτάσεις των σοσιαλιστών για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, την “πράσινη οικονομία”, και μια σχεδιασμένη πολιτική προώθησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Στον απόηχο των δηλώσεων Μπράιζα, ο Αμερικανός επιτετραμμένος Τόμ Κάντριμαν είπε ότι οι ΗΠΑ δεν ενοχλήθηκαν από τη συμφωνία για τον αγωγό South Stream, επανέλαβε όμως τα περί μονοπωλιακού ρόλου της Γκάσπρομ.

Την επιχειρηματολογία Κάντριμαν αμφισβήτησε ο Ρώσος διπλωμάτης Μιχαήλ Σάβα, ο οποίος αντέτεινε ότι οι ΗΠΑ στον τομέα του φυσικού αερίου εξαρτώνται σε ποσοστό 85% μόνο από τον Καναδά.

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *