Ταξιδιωτικά άρθρα

Πάρος ταξιδιωτικός οδηγός για τις διακοπές σας στο νησί

Πάρος: Ταξιδιωτικός οδηγός για τις διακοπές σας στο νησίΠάρος ταξιδιωτικός οδηγός : Λευκά γραφικά χωριά, χιλιάδες μικρά ξωκλήσια, μοναστήρια και αρχαία μνημεία, εντυπωσιακές αμμώδεις παραλίες, η κοσμοπολίτικη νυχτερινή ζωή, η απαράμιλλη φυσική ομορφιά και η τουριστική υποδομή της Πάρου προσφέρουν την απόλυτη εμπειρία και στον πιο απαιτητικό επισκέπτη.

Η θαυματουργή εκκλησία της Παναγιάς Εκατονταπυλιανής βρίσκεται πίσω από οχυρωματικά τείχη. Η Παροικιά νιώθει ευλογημένη που έχει αυτό το μνημείο και σύμβολο της πίστης μας στην αγκαλιά της.

Είναι το τρίτο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων. Από την αρχαιότητα ήταν γνωστή για το άσπρο της μάρμαρο, που της εξασφάλισε την ευημερία στους ρωμαϊκούς χρόνους. Το 13ο αι. πέρασε στην κυριαρχία των Ενετών και ανήκε στο δουκάτο της Νάξου. Από το 1357 και ως την Επανάσταση του 1821 την κατείχαν οι Τούρκοι.

Ο θρύλος της Αγίας Θεοκτίστης

Η προστάτιδα του νησιού Αγία Θεοκτίστη ήταν μια νέα γυναίκα που αιχμαλωτίσθηκε από τους πειρατές τον 9ο αι. Δραπέτευσε στην Πάρο και ζούσε μόνη της στα δάση. Όταν τη βρήκε ένας κυνηγός αυτή του ζήτησε να του φέρει άρτο για μετάληψη. Όταν ο κυνηγός επέστρεψε με τον άρτο η Αγία ξεψύχησε. Συνειδητοποιώντας ότι η γυναίκα αυτή ήταν Αγία, ο κυνηγός της έκοψε το κεφάλι για να το έχει φυλαχτό, αλλά ανακάλυψε ότι δεν μπορούσε να εγκαταλείψει το νησί αν δεν επέστρεφε το κεφάλι στο σώμα της Θεοκτίστης.

Παραλίες

Πάρος: Ταξιδιωτικός οδηγός για τις διακοπές σας στο νησίAν ψάχνετε ερημικές παραλίες, ακολουθήστε οποιονδήποτε από τους χωματόδρομους που θα συναντήσετε στη διαδρομή μεταξύ Mαρμάρων και Nάουσας. Οι βορεινές παραλίες του νησιού, είναι οι λιγότερο αλλοιωμένες από τον τουρισμό. Tσουκαλιά, Mόλος, Γλυφάδα, σε όλες ανεξαιρέτως θα βρείτε κρύα, καθαρά νερά και βραχώδεις ακτές. Στα νότια θα βρείτε ρηχά νερά και αμμουδιές, αλλά και φιλόξενες σκιές στον Φάραγκα, στην Aλυκή, στο Πίσω Λιβάδι και στο Λογαρά.

Tέλος, αν ψάχνετε κάτι πιο κοσμικό, οι Kολυμπήθρες, το Pounda-Beach και ο Παρασπόρος είναι αυτό που ζητάτε. Όσοι δεν αποχωρίζονται την ιστιοσανίδα τους δίνουν ραντεβού στη Σάντα Μαρία τον Αύγουστο, ενώ εκείνοι που θέλουν πιο ιδιωτικές καταστάσεις θα αναζητήσουν τις παραλίες Νταμούζι, Γλύφα, Βουτάκος, Αγία Ειρήνη, Δαμούλη, Καλόγερος, Καλαμιές, Λολαντώνης. Για κάποιους η Λάγγερη είναι η καλύτερη παραλία –αναφέρεται και στους διεθνείς gay οδηγούς.

Πάρος ταξιδιωτικός οδηγός

Στον κόλπο της Νάουσας, στις παραλίες Κολυμπήθρες και Μοναστήρι θα βρείτε το κάμπινγκ «Νάουσα» (2284051565, www.campingnaoussa.gr ) με φυσική σκιά από δέντρα και όλες τις κλασικές παροχές. Επίσης, θα βρείτε και το κάμπινγκ «Surfing Beach» (2284052491, www.surfbeach.gr ) στην αμμουδιά της παραλίας Σάντα Μαρία, 3 χλμ. από τη Νάουσα.

Φαγητό

Από τις καλύτερες ψαροταβέρνες στο νησί είναι ο Δαμιανός, δίπλα στο λιμάνι με τα ψαροκάϊκα του Αμπελά. Για σπιτική κουζίνα υπάρχει ο Κατσούνας (Σάντα Μαρία) που φημίζεται για τη μακαρονάδα με κρασάτη σκορπίνα. Στο Πίσω Λιβάδι, δίπλα στο κύμα, ο Χάλαρης υπόσχεται κάθε λογής ψαρομεζέδες. Για θαλασσολιχουδιές ακούσαμε καλά λόγια και για τον Μπαρμπαρόσα (Νάουσα). Για μαγειρευτά κατσαρόλας σημειώστε ένα ακόμα όνομα, Τσιτσάνης. Το καλύτερο το αφήσαμε για το τέλος. Ο λόγος για το ωραιότερο ουζερί της Πάρου. Είναι η «Παλιά Αγορά», σ’ ένα παραδοσιακό αρχοντικό στον εμπορικό δρόμο της Νάουσας. Ξεχωρίσαμε το τερίν μελιτζάνας γεμισμένο με μανούρι σε σάλτσα ντομάτας και φρέσκου βασιλικού, φιλετίνια με λιαστή ντομάτα και ρύζι μπασμάτι και την τάρτα με κρέμα από γιαούρτι και καρπούς από βύσσινο.

Τα μεγαλύτερα πανηγύρια γίνονται των Αγίων Αποστόλων στις 29 Ιουλίου, της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στις 6 Αυγούστου και του Αγ. Ιωάννη στις 29 Αυγούστου στις Λεύκες.

Πάρος Νάουσα

Πρόσβαση σε άλλα νησιά

Η Πάρος βρίσκεται στο κέντρο του Αιγαίου. Συνδέεται με τα αλλά νησιά και την Αθήνα πολύ καλά κάνοντας την εξαιρετική βάση για να εξερευνήσετε κι αλλά νησιά, όπως η Αμοργός, η Δήλος, η Ίος, η Μήλος, η Μύκονος, η Νάξος, η Σαντορίνη, η Σίφνος, η Σύρος, η Τήνος, η Φολέγανδρος, η Άνδρος. Εκτός από τα γειτονικά νησιά των Κυκλάδων από την Πάρο μπορείτε να πάτε στα Δωδεκάνησα, στη Θεσσαλονίκη και την Κρήτη.

PAROS ISLAND VIDEOS

Πληροφορίες που θα κάνουν πιο άνετη την παραμονή σας στην Πάρο υπάρχουν στους παρακάτω συνδέσμους:

Χάρτης και καιρός

Διακοπές στην Πάρο

Parosweb

Του συνεργάτη μας ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΥΣΤΙΛΙΑΔΗ-ΕΝ ΛΕΥΚΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *